Hlavní navigace

Tajemné pondělí Microsoftu: Nový tablet Surface ve dvou verzích

19. 6. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Na pondělí si Microsoft přichystal konferenci v Las Vegas, o které toho moc neprozradil. Již v pátek jsme spekulovali o tom, s čím by Microsoft mohl přijít. Samotná akce se poněkud opozdila. Zatímco byla naplánovaná na 0:30 našeho času, ještě v jednu hodinu stáli někteří naši zahraniční kolegové mimo sál ve frontě.

Podle úvodní grafiky, která byla k vidění na plátnu před začátkem a všude kolem, bylo patrné, že se pravděpodobně dočkáme tabletu s poměrem stran 16:9. Rovněž se zdálo, že by měl mít dva displeje, nebo odpojitelnou klávesnici.

Přednášku zahájil samozřejmě Steve Ballmer, generální ředitel MS. Nechybělo pochválení Windows 8, shrnutí jejich dosavadního vývoje i budoucnosti. Poté se Steve rozpovídal o hardwaru a my jsme si mohli prohlédnout video s produkty, které dílny Microsoftu opustily. Navázal další omáčkou o tom, jak je důležité vyvíjet hardware a software dohromady a dozvěděli jsme se, že po myši byl nejúspěšnějším produktem Xbox. A stejně jako Windows 1 potřebovaly myš, Windows 8 potřebují taktéž svůj hardware, zcela odlišný od toho, co Microsoft dosud produkoval.

Microsoft Surface ve dvou verzích s fullHD

A tím není nic jiného, než vlastní tablet – z hořčíkového těla, s USB 2.0 a displejem o úhlopříčce 10,6“.  Ten je chráněn sklem Gorilla Glass a především jeho rozlišení je 1920 × 1080.

Microsoft Surface bude dostupný ve dvou rozdílných verzích. První poběží na ARMovém základu a budou na něm ořezaná Windows RT. Tato verze bude tlustá 9,3 mm s hmotností 680 g. Kapacita úložiště bude 32 GB nebo 64 GB.

Druhou verzi tabletu bude pohánět běžný hardware, na jaký jsme zvyklí z ultrabooků. Použitým procesorem je Intel Core i5 Ivy Bridge (22 nm). Z toho vyplývá, že operačním systémem bude plnohodnotný Windows 8 Pro. Na tabletu je klasický konektor USB 3.0 pro připojení periferií a kapacity úložiště budou 64 GB nebo 128 GB. Tato dražší verze bude taktéž vybavena dotykovým perem pro vytváření poznámek. Funguje na principu elektronického inkoustu s rozlišením 600 dpi. Kvůli němu je dotykový displej vybaven dvěma digitizéry (snímači dotyku) – jeden pro pero, druhý pro prsty. To stejné představil nedávno Asus na Computexu.

Pokud zatoužíte po větším displeji, bude možné tablet připojit k druhému monitoru pomocí DisplayPortu.

Kouzelné stojánky

Zatímco k ostatním tabletům je třeba stojany a kryty dokupovat, Microsoft je přidává k tabletu. Stojánek se dá odklopit ze zadní strany a tablet o něj rovnou opřít. Pokud se rozhodnete, že budete spíše chránit displej na cestách, můžete stojánek překlopit na přední stranu, kde se díky magnetům zachytí.

 

Stojánek však není ledajakým stojánkem – na spodní straně totiž bude mít dotykovou klávesnici s podporou multitouch - na obsahuje totiž i trackpad. Že bychom se konečně dočkali pohodlnějšího psaní na tabletech? Podle Microsoftu je psaní na této 3 mm tenké klávesnici 2× rychlejší, než na displeji tabletu. Nikdo se bohužel nezmínil o tom, zda bude kryt dodáván k tabletu, nebo jej budeme muset kupovat zvlášť. Na výběr bude z několika barev, podle kterých se také bude měnit pozadí Windows.

Microsoft Surface Microsoft Surface Microsoft SurfaceMicrosoft Surface

Pokud upřednostňujete fyzická tlačítka před těmi dotykovými, Microsoft bude dodávat Type Cover – úzkou klávesnici s miniaturním touchpadem. Ta bude na rozdíl od dotykové verze o 2 mm tlustší.

KL24

Microsoft se zatím nezmínil ani o cenách. Jediné co Ballmer sdělil bylo to, že tablety budou moci cenově konkurovat klasickým ARMovým tabletům a v případě dražší verze Ultrabookům.

Zdroj fotografií: The Verge

Byl pro vás článek přínosný?