Hlavní navigace

Tajemný projekt Gemini: nástupce Office 2013 a sourozenec Windows Blue

28. 3. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Skoro pravidelněji než Windows vycházely a stále vychází nové verze Office. Bylo by bláhové myslet si, že kancelářský software bude poslušně následovat vyšlapané stopy, které udělala Office v minulých letech, když všechny ostatní produkty Microsoftu zažívají dosti revoluční období. Nejen klientská Windows, ale i serverové produkty chtějí rychleji reagovat na potřeby uživatelů. Proto budou oživovány častěji, a to zhruba jedenkrát do roka. Zřejmě se i tak jednou za pár let setkáme s novou hlavní verzí, v mezičase však budou vývojáři rozhazovat menší vylepšení.

Tip: Microsoft chystá zásadní inovaci. Excel porozumí „lidským příkazům“

Windows Blue představují jednu velkou vlnu oživených produktů, povídali jsme si o tom mnohokrát. Zvěsti se konečně začínají zabývat také Microsoft Office. Tím spíš, že Microsoft sází na předplatné, v rámci kterého dostáváte vždy aktuální produkty, se počítá s tím, že budou zákazníci za své peníze dostávat nové funkce častěji než jednou za tři roky. Jen z logiky věci by zákazníci neradi a bez reptání platili za produkty, které se nevyvíjí. Jestliže balíček s novinkami pro Windows nese kódové označení Blue, podobný balíček pro Office se nazývá Gemini.

 

Projekt Gemini zahrnuje nové funkce, které budou vydávány nikoli v tomto roce, počítá se totiž rovnou se dvěma roky. Redmondští zaútočí dvěma velkými vlnami. První z nich udeří zhruba ve stejné době jako Windows Blue (a lze předpokládat, že i druhá vlna se za rok opět objeví s dalšími Windows). Již tento podzim se aplikace Word, Excel, PowerPoint a OneNote dočkají pár vylepšení. Outlook bude vynechán?

Možná to má svůj důvod. Dostupné informace totiž naznačují, že se uvedené aplikace konečně dočkají verzí pro Metro. OneNote je již ve Windows Store dostupný, ale na plně dotekový Word či Excel stále čekáme. Office 2013 upravila stávající prostředí desktopových aplikací, aby bylo lépe ovladatelné prstem, ale tento pokus prostě není to, co čekáme. S dotekovou obrazovkou a dlaždicovým rozhraním prostě čekáme zbrusu novou optimalizovanou verzi kancelářského softwaru.

Tip: Prodeje Office 2010 pomalu končí, uveden byl nový dotekový OneNote

MMF24

Dotekové aplikace by z podstaty věci neměly nabídnout tolik funkcí jako jejich léty vypiplaní kolegové. Ještě ke všemu musíme počítat s faktem, že první verze nejsou nikdy dokonalé a nabízí velký prostor ke zlepšení, což ostatně platí i pro Metro, které se ve Windows Blue po zapracování nejčastějších nápadů a připomínek tváří mnohem přívětivěji. Gemini tedy zřejmě přinese novinky v podobě přepracování základních aplikací z Office pro prostředí Metro.

Zdroj: ZDNet