Hlavní navigace

Také Google chce svůj prohlížeč pro Windows RT. Situaci zkoumají Američané

15. 5. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Windows RT, tedy Windows 8 pro ARM, by měla přinést revoluci. Nové dotykové prostředí přichází s novým běhovým prostředím, které se nazývá WinRT. Jenže ona revoluce zůstala tak trochu na půli cesty. V ideálním případě by totiž Microsoft (minimálně dle mého názoru) zahodil desktop úplně. Na tabletech ho prostě nepotřebujeme a s Metrem si vystačíme bohatě. Jenže desktop zde prozatím bude, ačkoli v něm poběží pouze aplikace od Microsoftu. Je velmi pravděpodobné, že přinejmenším z platformy ARM desktop zmizí úplně s následující generací Windows. Osmičky, resp. Ertéčka, chcete-li, si jej každopádně ponechají.

K tomuto kroku vedlo Microsoft několik důvodů. Může k nim patřit také fakt, že by nestihl vyrobit pořádná Office čistě pro Metro. Zkrátka si nyní ještě na moment potřebuje ponechat desktopový režim, aby v něm mohly běžet některé aplikace. Vývojáře třetích stran nicméně tlačí k vývoji ryzích aplikací pro Metro a na desktop je ve Windows RT nepustí. Mozilla si před pár dny postěžovala, že tímto znevýhodňuje konkurenci. Ke stížnostem se bez váhání přidal také Google. Podle obou společností bude velmi těžké vyvinout prohlížeč, který využívá pouze prostředí WinRT. Jak se zdá, jejich nevole je do určité míry oprávněná.

 

Zůstává pravdou, že domácí Internet Explorer k desktopu má přístup. Lépe řečeno využívá desktopové prostředí Win32. Výrobcům alternativních prohlížečů se přirozeně nelíbí, že si Microsoft tuto výsadu ponechal jen a pouze pro sebe. Ti k Win32 na platformě ARM přístup nemají, čili znevýhodněni v tomto ohledu skutečně jsou. Jistě se ale také musíme zeptat, zda by skutečně bylo takovým problémem vyprodukovat prohlížeč, který Win32 nevyužívá. Zda prostředí WinRT Mozillu a Google natolik omezuje, je zkrátka otázka úplně jiná.

To, že ovšem Internet Explorer využívá API Win32 také na platformě ARM a nikdo jiný tak přitom učinit nemůže, začalo zajímat také vyšší orgány v USA. Uvidíme, s jakým verdiktem přijdou. Plnohodnotné antimonopolní vyšetřování se prozatím nerozběhne.

MMF24

Pokud jde o Windows 8 běžící na platformě x86, zde se takové problémy neřeší. Vývojáři mohou využívat jak desktopové prostředí Win32, tak nové WinRT pro Metro. Využijí toho právě výrobci alternativních prohlížečů. Jak Mozilla, tak Google se nicméně nechtějí nechat vyšachovat ze hry ve Windows RT. Podle nich by to celé mohlo dopadnout tak, že by uživatel neměl po ruce žádnou alternativu. Museli byste tudíž používat IE. Kdyby vám nevyhovoval, nic byste s tím nenadělali. Konkurence navíc tlačí vývoj vpřed. Microsoft situaci prozatím nekomentuje.

Zdroj: Neowin