Hlavní navigace

Názor k článku Také Intelu stouply tržby, za Q3 2017 má přes 16 miliard. Prodej CPU pro PC ale klesá od Jan Olšan - Já bych to úplně jako bernou minci ("jasnou"...

  • 27. 10. 2017 20:27

    Jan Olšan (neregistrovaný)

    Já bych to úplně jako bernou minci ("jasnou" vizi) nebral. Po Q2 byla třeba reakce na AMD přesně opačná (kleslo poté taky, protože ono jde periodicky nahoru-dolů už několik měsíců, každá špička vede k výprodeji a obnovení toho low-high cyklu), ale nejdřív udělalo na chvíli 15.60$, takže dost lidí, co nad 15 prodávalo, si asi přišlo na svoje. Přitom po Q2 situace AMD po všech stránkách vypadala hůř, než vypadá po Q3. Takovéhle pohyby způsobuje různá souhra faktorů, často jsou to asi dost zvláštní nebo aspoň na první pohled nezřejmé myšlenkové pochody.

    Edit: tím teda nechci říct, že Intel je nějak nahranej, to rozhodně ne. Jen že v těch CPU se mu to moc nezlepší a IMHO je určitě nadpoloviční pravděpodobnost, že mu bude AMD z toho Clientu i z Datacenteru postupně ubírat. Ono to je všechno pomalé a postupné, takže to nebude něco spektakulárního, ale bude to tam.

    Intel si hlavně musí hledět, aby se mu vedlo s FPGA (tam ohlásili, že po velkých zdrženích už dodávají 14nm Stratix, což je dobře) a ještě víc v autech (akvizice MobilEye). Hodně do toho investoval i proto, aby omezil tu závislost na PC, a teď z toho musí udělat stabilní a velký byznys, který bude novým zdrojem růstu.

    Edit: jo ještě jsem teda zapomněl na ten hlavní důvod, proč o tom hodnocení trochu pochybuju. Intel má reálné problémy s novými procesy a zatím není jasné, jestli se to podařilo do budoucna vyřešit. To ještě může být časovaná bomba. Nevím, jestli tohle riziko trh nepodceňuje.