Hlavní navigace

Názor k článku Také Intelu stouply tržby, za Q3 2017 má přes 16 miliard. Prodej CPU pro PC ale klesá od Radek Holeček - S tím 10nm procesem má Intel jediný reálný...

  • 27. 10. 2017 22:01

    Radek Holeček

    S tím 10nm procesem má Intel jediný reálný problém a to, že výroba na něm je dražší, než na 14nm procesu, který výrazně zlevnil (u CCG uvádí, že na meziročně zvýšeném hrubém zisku se podílí více než miliardou levnější 14nm proces).
    Co od něho vlastně čekáme? Že AMD se snaží zdrhnout ze 14nm procesu GF je jasné, protože jedině to ji může zajistit vyšší frekvence. Ale bude mít 12nm či 7nm proces konkurence vyšší frekvenční limity, než intelovský 14nm? Těžko říci. Spíš bych si tipnul, že ne. No a v tomto ohledu se jim bude asi podobat i ten intelácký 10nm. Vyšší frekvence se konat nebudou. No a ani jiné parametry nebudou asi moc lepší s jedinou výjimkou a tou je hustota tranzistorů. Jenže to je zrovna jediný parametr, který Intel s vlastními továrnami moc netrápí. Pokud neprodává nevyužitou kapacitu svých továren ostatním, je mu jedno, jestli bude mít vytíženou 14nm fabriku na 80 % nebo 10 nm na 60 %.
    Tak proč by si komplikoval život.
    Jinak ještě jedna zajímavost. Intelovský 14nm proces je neskutečně úspěšný v napájecím napětí čipu. Zvládá napájet tranzistory už od 0,7 V (konkurence až od 0,75-0,8 V) a i při vysokých frekvencích mu stačí výrazně nižší napětí, než mají ostatní. V porovnání se 14nm procesem od GF asi o 0,3 V.
    Proč musí konkurence přejít na lepší procesy je tedy jasné (musí dohnat ty parametry, co má současný proces Intelu). Ale aby měl Intel v tomto problém, musela by je konkurence nejen dorovnat, ale i předehnat. A zatím mimo čísla před značkou nm nic nepředvedla.