Hlavní navigace

Názor k článku Také Intelu stouply tržby, za Q3 2017 má přes 16 miliard. Prodej CPU pro PC ale klesá od Jan Olšan - Myslím, že ta cena nebude jediný problém. Je...

  • 27. 10. 2017 22:16

    Jan Olšan (neregistrovaný)

    Myslím, že ta cena nebude jediný problém. Je to i reálné zhoršení konkurenční pozice. Apple jim kvůli tomu dává čočku ve srovnáních (pravda, která mohou být zkreslená, ale fakt je, že i relativně se kvůli tomu zpoždění 10nm Intel za pár let posunul jen málo, kdežto Apple o dost). I když bude 10nm mít horší frekvence a výtěžnost, tak bude mít lepší spotřebu, a o to se dneska hraje na většině trhu. To je taky to, v čem TSMC/Samsung Intelu dávají zabrat - jejich nové a nové procesy sice nedosáhnou na vysoké frekvence, takže v desktopu (pro "Coffee Lake") by byly špatné, ale zlepší performance/watt v mobilech a to je ta důležitá výhra.

    Uvědomte si taky, že kvůli zpoždění 10nm procesu je zpožděno i uvedení nové architektury CPU, a to možná nejvíc Intelu škodí, protože místo původně plánovaných 2 let bude na stejné architektuře možná 3,5 roku (od půlky roku 2015 do začátku roku 2019?). Kdyby 10nm proces přišel v roce 2016 jak se původně myslelo, tak už by tu byla nová jádra Ice Lake, nebo třeba na CES 2018. I tohle pomáhá konkurenci.

    No a samozřejmě jim zpoždění a tím i nespolehlivost z pohledu zájemců kazí záměr přitáhnout doplňkové klienty na foundry služby, kteří by přispívali na provoz fabrik a vývoj procesu.
    Tohle fakt může být problém na dlouhou dobu a může se nabalovat. Já bych se tohohle z pohledu akcionáře bál víc, než že AMD mělo teď 35% marži a ne 35,4%, což řekl jako důvod pro pochybnosti jeden anylytik - jsem teď zachytil :)

    Edit: Jinak aby bylo jasno, tak já mám sice osobně radši AMD, ale tohle říkám ne jako anti-fanda, ale spíš už jako tzv. "concerned citizen" :) Protože mám taky radši tu kombinaci stadnardizovaného PC a platformy x86 procesorů, a nerad bych, aby Intel nechal ARMy ovládnout svět, nedejbože s Applem jako s vedoucí silou pokroku v oblasti CPU. To by teda bylo dost na levačku, takže jestli si můžu vybrat, tak před tímhle určitě radši Intel.