Hlavní navigace

Odpověď na názor

Odpovídáte na názor k článku Také Intelu stouply tržby, za Q3 2017 má přes 16 miliard. Prodej CPU pro PC ale klesá. Názory mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé.

  • Tento text je již více než dva měsíce starý. Chcete-li na něj reagovat v diskusi, pravděpodobně vám již nikdo neodpoví.
  • 27. 10. 2017 23:41

    Radek Holeček

    Vy se na to pořád ale díváte jako zákazník a ne jako investor. Zákazník vítá revoluci. Investor vítá evoluci. Tedy pomalý vývoj. Kdyby Intel uvedl 10nm proces v roce 2016 a teď měl na trhu Ice Lake, tak by sice zákazník byl spokojený, ale Intel by víc procesorů neprodal a navíc by musel o to víc investovat do budoucnosti, aby udržel vývoj a přišel s něčím lepším.
    Pokud si mohu jako investor přát něco já, tak to bude pravý opak toho vašeho standardizovaného PC a celé platformy. Tedy standardizované PC ano, ale v něm "procesor" od Intelu, kde budou v jednom čipu poskládány chiplety jader, RAM i SSD. A když zákazník bude chtít více paměti, koupí si nový procesor, když bude chtít větší "SSDčko", koupí si nový procesor. Samozřejmě se vám to nelíbí, mně jako zákazníkovi taky ne. Ale pro investory by to byl ideální stav.
    A je dost pravděpodobné, že k tomu Intel směřuje. On totiž už nemá jak jinak tu x86 architekturu vylepšovat. Jádra už lepší nebudou (násobně lepší). Ale integrací RAM by mohl tuto komponentu zrychlit minimálně desetinásobně, integrací úložiště by mohl diskové operace zrychlit stonásobně. Tedy i ten zákazník by z toho nakonec něco měl. Ostatně jak jinak ho přesvědčit ke koupi.