Hlavní navigace

Odpověď na názor

Odpovídáte na názor k článku Také Intelu stouply tržby, za Q3 2017 má přes 16 miliard. Prodej CPU pro PC ale klesá. Názory mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé.

  • Tento text je již více než dva měsíce starý. Chcete-li na něj reagovat v diskusi, pravděpodobně vám již nikdo neodpoví.
  • 28. 10. 2017 0:34

    Radek Holeček

    Já vám neradím ironicky. Já ty rady myslím smrtelně vážně a to nyní i tenkrát. Prostě když něčemu věříte, jděte do toho. Kdysi jsem AMD také vlastnil. V roce 2012 jsem nakoupil 400 kusů. V lednu 2013 jsem je prodal se "ziskem" 37 dolarů. Tedy ne že by zhodnocení 3,5 % za pár měsíců bylo špatné, ale byl to spíš takový úsměvný obchod, který jsem původně dělal jako pojistku proti špatným výsledkům Intelu, který jsem v tom roce 2012 taky koupil, ale z úplně jiného důvodu. Ten jsem nekupoval proto, že bych si myslel, že poroste o stovky procent, ale jako dividendovou akcii, tedy alternativu k vkladu v bance. No a jak se můžete přesvědčit, celkem to vychází. Neřešte aktuální zhodnocení (které taky není špatné), ale dívejte se jen na tu dividendu. Můj první nákup Intelu byl po 24 dolarech za akcii (a dolar byl za 19). Nyní ta akcie nese 0,27 dolaru za čtvrtletí, tedy výnos je 4,5 % hrubého (když nepočítám kurz dolaru, pokud bych ho počítal, tak je to přes 5 % hrubého).
    Chápu, že z dnešního pohledu vypadá AMD o dost lépe, ale vrazit třeba půlroční plat do společnosti potácející se na okraji krachu, je prostě riziko, které jsem nehodlal podstupovat tenkrát a nepodstoupil bych ho ani nyní.
    Mimo dividendových akcií si ale občas udělám i nějakou tu radost zaspekulováním si, ale ve výrazně menších objemech. Třeba i do toho vašeho bitcoinu jsem "investoval", dokonce dříve než vy. V březnu 2015 jsem do toho vrazil 500 korun českých, které mají aktuálně cenu asi 11 tisíc, ale stále to neberu jako investici, jen jako koupení losu. A ano, kdybych do toho vrazil pár měsíčních platů, nemusím už do smrti hnout prstem. Ale neudělal bych to, protože nejsem sázkař, ale investor.
    Zaspekuloval jsem si s akciemi Nokie, Arch Coal, OCZ nebo Micronu. Všech jsem se zbavil, na většině (až na Arch Coal) vydělal, ale všechno to byly spekulace, kdy jsem počítal s tím, že můžu přijít o všechno.
    Takže vážně proti AMD nic nemám. Jako dividendovou akcii si ji koupit nemůžu, když nevyplácí dividendy a na spekulování mě při aktuální ceně neláká.