Hlavní navigace

Takhle možná bude vypadat Firefox 57. Vrátí se hrany, zmizí vyhledávací pole

24. 3. 2017

Sdílet

Zdroj: Redakce

Firefox prochází velkými změnami. Mozilla se aktuálně snaží přejít na novou architekturu Electrolysis, která slibuje rychlejší a bezpečnější provoz prohlížeče. Vývojáře a uživatele pak připravuje na další novinky.

V polovině listopadu by měl přijít Firefox 57, který už bude podporovat pouze doplňky typu WebExtensions (stejně jako Chrome). Zmizí také podpora komplexních motivů vzhledu. V rámci projektu Quantum Mozilla pracuje i na lepším vykreslovacím jádru. Spojí část původního Gecka s novým rychlejším Servem.

Takhle by mohl vypadat Firefox 57 s designem Photon Takhle by mohl vypadat Firefox 57 s designem Photon

Sedmapadesátka by ale měla přinést i nový vzhled prohlížeče, který nahradí Australis poprvé dostupný ve Firefoxu 29. Australis kritici vytýkali, že byl příliš podobný Chromu. V projektu Photon se pracuje na „designu. Možná. Vyplývá to ze screenshotu, který proletěl mozilláckou e-mailovou konferencí. Jde jen o rychle spíchnutý návrh, v následujících měsících se může mnohé změnit.

MMF24

Tip: Komplexní motivy vzhledu odejdou. Co bude po nich? Mozilla má plán pro hezčí Firefox

Pokud se ale budou ladit jen ikonky a drobnosti, čeká nás několik novot. Vrátí se hranaté panely. Ty navíc mají ostré rohy, nikoliv zakulacené jako v době před Australisem. Zmizelo vyhledávací pole, je spojeno s adresním řádkem. A ten je vycentrovaný. Nalevo od něj je nejen tlačítko Zpět, ale i Vpřed, Aktualizovat a Domů. Hvězdička pro označení oblíbených stránek se přesunula z lišty do adresního řádku podobně jako v Chromu.