Hlavní navigace

Taktování RAM na Core i7

12. 9. 2008

Sdílet

Zdroj: Redakce

Jak už jistě víte, procesory architektury Nehalem oficiálně pojmenované Core i7 mají integrovaný paměťový řadič. Podle zpráv, které přinesly servery Fudzilla a NordicHardware, to s sebou ponese jistá nová omezení při přetaktování operačních pamětí.

Fudzilla a NordicHardware se shodují, že podpora DDR3 bude na procesorech s jádrem Bloomfield omezena pouze na moduly s taktem 800 a 1066 MHz (podle původních zpráv měl nejvyšší model taktovaný na 3,2 GHz zvládat i DDR3 na frekvenci 1333 MHz). Prý proto, že paměti musí mít stejné napětí, jako jádro procesoru (vzhledem k tomu, že Bloomfield má dvoje napájení, jedno pro výpočetní jádra a druhé pro paměťový řadič, předpokládám, že se tím myslí právě napětí na řadiči). Jenže zatímco standardní napětí pro DDR3 je 1,5 V (rychlé moduly pro přetaktování potřebují ještě o pár desetin voltu více), pro procesor vyráběný 45nm technologií je toto už nebezpečná hodnota.

MMF24

Pracovní napětí současných 45nm Core 2 je mezi 1,1 a 1,2 volty, proto mám silné pochybnosti o tom, že by Intel do Core i7 hodlal pouštět napětí srovnatelné s tím, které potřebovaly 130nm čipy. Ani na platformě AMD nikdy neexistoval problém tohoto rázu. Zatím tedy těmto informacím z Fudzilly a NordicHardware nevěřím.

Zdroj: NordicHardware

Autor článku