Hlavní navigace

Taktujeme AMD A6 v notebooku: snižování napětí a vyšší výdrž

16. 8. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Notebooky s AMD jsou levné, a procesory jsou dost pomalé s trestuhodně vysokým napětím. Pokud víte jak, není problém to změnit a dorovnat výkon i výdrž výrazně dražších procesorů od Intelu.

Dnešní článek je druhým dílem taktování AMD A6. Minule jsem vám ukazoval, jak z AMD A6-3420M vytřískat co nejvyšší výkon, dnes se podíváme spíše na výdrž na baterii, podvoltování procesoru a celkové snižování jeho spotřeby. První kapitolu článku (= návod) jsem nechal podobnou, jaká byla minule, pokud jste četli článek o přetaktování, a víte, o co u procesorů AMD běží a jak a proč pracovat s programem K10stat, můžete jít rovnou ke druhé kapitole.

Na radu flankera z fóra ExtraHardware jsem se nakonec dostal k přetaktování/podvoltování AMD v notebooku. Půjčil jsem si od HP ProBook 4535s s AMD A6-3420M a podíval jsem se mu na zoubek. Do úvodu ještě krátká ukázka, jak to vlastně s těmi ProBooky od HP je:

HP prodává ProBook 4530s s Intelem Sandy Bridge a ProBook 4535s s AMD Llano, tedy APU řady A-series. Oba přístroje jsou naprosto stejné, když opomeneme rozdíly v různých konfiguracích. Podobně je to ostatně i u spousty jiných modelů i jiných výrobců. K těmhle dvěma modelům - když se kouknu na ceník obchodu Alfa.cz, AMDčkovské modely 4535s jsou kolem dokola o něco levnější. K tomu tu máme i výkonnější grafiku na nich, respektive možnost zapojení dvou grafik do asymetrického CrossFireX. Přesto řada z vás možná sáhne po Intelu. Proč?

  • Od minula by se hodilo taky podotknout, že HP má na trhu čerstvě už i ProBook 4540s (Sandy Bridge/Ivy Bridge) a velmi brzy bude mít i ProBook 4545s (AMD Trinity)

Protože AMD se svými procesory A-series výkonově propadá a ani výdrží na baterku zrovna neexceluje:

CS24

  • Jak už dávno mnozí zjistili, AMD svým čipům do notebooků nasazuje až nerozumně vysoká napětí, což podstatně zvyšuje spotřebu a snižuje výdrž. To lze řešit podvoltováním procesorů. Je až s podivem, o kolik lze napětí snížit, aby procesor i nadále běžel na svém původním nebo i vyšším taktu stabilně. Na tuhle problematiku se dnes podíváme.
  • Mimojiné vás určitě zaráží až směšně nízké takty APU. Ty v kombinaci s nízkým výkonem na takt procesor opravdu hodně sráží i přes čtyři jádra za velmi výhodnou cenu. Co s tím? Je rozumné notebook přetaktovat? Jak se to vůbec dělá? A čeho tím můžete dosáhnout, a za jakou cenu? To jsme řešili minule.

Stačí chvilku hledat a hned najdete na YouTube návody na přetaktování AMD A6 či A8 v notebooku, byť v angličtině. Jelikož BIOS na notebooku málokdy umožní měnit takty procesoru, musí se to řešit softwarově, a já jsem použil jinými oblíbený program K10stat. Při stahování si dejte pozor - musíte sehnat verzi 1.54 ze srpna 2011, dřívější, a že jich je po webu rozeseto, na procesory Llano (A4, A6, A8) nefungují.

Celý článek si můžete přečíst na ExtraNotebooku.