Hlavní navigace

Tchajwanským výrobcům v dubnu klesnou objednávky, čeká se na Ivy Bridge

18. 4. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Architektura Intel Ivy Bridge je za dveřmi – pokud nejste na našem webu poprvé, jistě vás neminula smršť zpráv, která se o ní poslední dobou šíří. První touto novou generací procesorů a čipsetů vybavené notebooky by se měly začít prodávat již teď koncem dubna a v červnu se očekává jejich masivní nástup. To ale dělá problémy výrobcům notebooků z Tchajwanu, jako je Quanta, Compal či Inventec.

 

Známé značky (HP, Asus, Acer, Dell...) se totiž v souvislosti s přechodem na novější architekturu snaží zbavit starších modelů se Sandy Bridge, které ještě mají na skladech. To pro výrobce znamená, že jim během dubna výrazně poklesnou objednávky na nové notebooky – procesorů Ivy Bridge bude podle všeho málo, Intel má problémy s dodávkami. Největší výrobci (ODM) tak čeká pokles mezi 10 a 20 procenty.

Jednička na trhu, Quanta Computer, zřejmě pocítí pokles objednávek o 16 % z 4,9 na 4,1 milionů jednotek. Winstron je na tom ještě hůř s očekávaným poklesem 20 % (z 3,4 na 2,8 milionů). Inventec pocítí pokles o něco méně díky nízkému celkovému objemu objednávek, takže klesne jen z 1,5 na 1,3 milionů; stále to ale činí 15 %.

MMF24

Výrobci ale s poklesem počítají a jsou na něj připraveni. Navíc jakmile Intel začne masově dodávat nové procesory, trh zahltí přímo vlna nových notebooků, takže druhé čtvrtletí roku 2012 podle současných odhadů rozhodně nebude ve znamená poklesu – očekává se nárůst o až 10 %.

Zdroj: Digitimes