Hlavní navigace

Technaxx MusicMan Soundstation: dvě hrací kostky (dvojrecenze)

24. 3. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Hned zkraje zmíním, že tyto malé repráčky nepřehrávají zvuk bezdrátově přes Bluetooth, zdrojem písniček je lokální paměťové médium. Oba modely přehrávají výhradně formát mp3. Existují i dražší verze s Bluetooth a s dokem pro iPhone.

" frameborder="0" height="360" width="640">

  Technaxx MusicMan Mini Soundstation Technaxx MusicMan MA Soundstation
zapůjčil Alfa.cz Alfa.cz
reálný výkon 3 W 2× 3 W
výstup na sluchátka jack 3,5 mm
zdroj signálu microSD, Line-in microSD, USB 2.0, Line-in, FM rádio
napájení 600 mAh Li-Ion, z USB 600 mAh Li-Ion, z USB
doba provozu 2–3 hodiny 3–5 hodin
rozměry 50 × 50 × 50 mm 50 × 160 × 50 mm
hmotnost 117 g 212 g
příslušenství miniUSB/Line-in kabel USB kabel, napájecí kabel, audio kabel
cena 490 Kč 519 Kč

1. Technaxx MusicMan Mini Soundstation

Velmi malá kostka o velikosti 5 × 5 × 5 cm vyrobená z hliníku je dostupná v pěti barvách a stojí necelou pětistovku. Reproduktor s černou mřížkou je na horní straně, ovládání na té spodní a celá kostka stojí na čtyřech gumových nožičkách. Na přední straně má slot na microSD kartu, vstup miniUSB pro napájení (či Line-in) a jack na sluchátka. Na levém boku najdete přepínač pro zapnutí.


 

Dodaný tenký kablík slouží nejen pro dobíjení z USB portu. Má tři konektory: a když místo USB použijete jack a dáte jej do linkového výstupu, získáte klasický reproduktor k jakémukoliv zařízení. MusicMan Mini má vnitřní akumulátor o kapacitě 600 mAh, na který vydrží přehrávat hudbu 2–3 hodiny.


 

Nejběžnější zapojení ovšem bude jen tak bez kabelů. V počítači si naplníte microSD kartu (o velikosti až 32 GB) hudebními soubory, vložíte ji do MusicManu a zapnete jej. Okamžitě dojde k přehrávání hudby po jednotlivých adresářích. Abecední pořádek MusicMan při přehrávání bohužel příliš nedodržuje.

Na spodní straně najdete kruhová tlačítka play/pause, zpět, vpřed a ovládání hlasitosti. Z principu nejde listovat adresáři, ovládání je tak trochu podobné iPadu nano, kdy se jen posouváte po jednotlivých písničkách.

Kvalita zvuku je na takto malé zařízení hodně dobrá. Basy i výšky má MusicMan dostatečné, jen se občas ztrácí středová složka zvuku. Na empétrojky a pro neaudiofily je to ovšem více než dostatečné, spíše chybí větší prostorovost zvuku, kterou nabídne až větší MusicMan se stereem. Přesto i tento jediný reproduktor poskytne nenáročnému posluchači rozhodně lepší zážitek, než by se mohlo zdát – pokud nevíte, že nejde o stereo, není to ani hned poznat.

Přijde mi, že konstrukce zařízení je doslova otočená ve prospěch designu. V případě reproduktoru mířícího dolů do stolu by zněl zvuk lépe, přičemž by byl díky gumovým nožičkám stále kousek nad deskou. Tím by se dostaly na horní stranu ovládací prvky a při každém stisku tlačítka byste nemuseli MusicMan nadzvedávat.

Samozřejmě jej takto obráceně provozovat můžete, nicméně gumové nožičky budou koukat nahoru a mřížka reproduktoru bude ležet přímo na stole. To je takový osobní postřeh a případný kutil nebude mít problém přidat malé gumové nožičky z druhé strany. Na jiném než pevném povrchu je ovšem stávající konstrukce lepší.

Jako cestovní reproduktor s vestavěným přehrávačem je MusicMan Mini Soundstation moc pěkný, hraje pěkně i nahlas. Jen pár korun dražší je větší verze se stereem.

Plusy / mínusy
zvukový projev reproduktor a ovládání mohly být na opačných koncích
malé rozměry
cena
Hodnocení 90 %

2. Technaxx MusicMan MA Soundstation

Větší MusicMan je asi tak velký, jako byste postavili tři malé MusicMany vedle sebe. Kromě slotu na microSD a Line-in má navíc ještě konektor USB a FM rádio. Zařízení dominuje právě USB port na horní straně, který slouží k přehrávání empétrojek z flashdisku. Vzadu má potom ještě zapínání, zdířku pro anténu a napájení. Logicky už neobsahuje jack na sluchátka, tohle by byl opravdu velký kapesní mp3 přehrávač.


 

Celá prodloužená hliníková kostka stojí na tenkém průhledném plastu, kterým prosvítá modrá dioda na znamení zapnutého stavu. Při nabíjení zrůžoví a při přehrávání bliká. Dva reproduktory jsou stejného typu, jako u malého MusicManu. No a celé zařízení se ovládá zepředu.


 

Když se zaměřím na zdroje zvuku, tak microSD karta tentokrát kouká asi dva milimetry ven z přístroje. V tomto případě to nevadí, naopak nehrozí známé katapultování karty při zasunování nehtem. Flashdisk zasunutý v horním konektoru je poměrně výrazným prvkem, který vás naučí používat i hezké designové, a ne jenom rychlé flashdisky. Linkový vstup je shodný s malým MusicManem a FM rádio funguje až po vložení kabelu coby antény.


 

Šest naprosto stejných tlačítek na přední straně mě mátlo po celou dobu testování. Jsou u nich sice málo výrazné popisky, ale jiný tvar či umístění tlačítek by MusicManu rozhodně prospěl. Takto si v podstatě musíte pamatovat, že druhé tlačítko zleva je play, dvě prostřední ovládají zvuk, a tak dále.


 

První tlačítko slouží pro výběr zdroje zvuku – rotuje mezi USB, SD a rádiem. Při zapnutí vždy hraje naposledy používaný zdroj. Stejně bych byl radši, kdyby u aktuálního zdroje zvuku svítila nějaká minimalistická LEDka; MusicMan naštěstí neaktivní zdroje zvuku ignoruje, takže v případě zapojeného flashdisku a nezastrčené microSD karty a antény k přepínání nedochází.

 

Obě zařízení trochu trpí určitým samovybíjením při nečinnosti, je potřeba je vypínat natvrdo tlačítkem. Při slabé baterii zvuk šumí a přechod mezi skladbami je doprovázen klapáním. Větší MusicMan vydrží hrát mezi 3–5 hodinami, čemuž se mi při shodném akumulátoru s menší verzí (600 mAh) nechce moc věřit. Někde bude v udávaných parametrech patrně chybička.

CS24

MusicMan MA Soundstation hraje podle očekávání jako dva malé MusicMany vedle sebe. Zvuk je ještě o něco lepší, hlasitější a hlavně je stereo. Neuděláte s ním ostudu ani ve větší společnosti. Zatímco na malém MusicManu jsem si trochu postěžoval na obrácenou konstrukci, na velkém mi vadí nerozlišená ovládací tlačítka. Přesto jde v obou případech o kvalitní reproduktory za dobrou cenu.

Plusy / mínusy
zvukový projev málo rozlišené ovládání
malé rozměry
cena
Hodnocení 90 %

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.