Hlavní navigace

Technologie HLNAND je zpět, Novachips na ní zakládá 2,5" SSD s kapacitou 8 TB

9. 3. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Ačkoliv v ceně za jeden gigabajt jsou SSD stále hodně pozadu za mechanickými pevnými disky, alespoň teoreticky se na nich dají založit úložiště s mnohem vyšší kapacitou, jelikož čipů NAND lze do stejného prostoru napresovat více, než adekvátního ekvivalentu v podobě magnetických ploten, motorků a hlaviček. Takováto obří SSD chystá korejská firma Novachips, slibující se svými úložišti řady Scalar kapacity až 8 TB. Vzhledem k cenovým hladinám jsou určené hlavně pro servery, kromě rozhraní PCIE ale budou existovat i ve verzi pro PC rozhraní SATA.

Disky Scalar NS3700 a NS5700 jsou formátem 2,5" zařízení, nicméně větší modely už budou mít výšku 15 mm, což do žádného notebooku nedostanete. Zatímco typy NS3700 mají klasické rozhraní SATA, NS5700 komunikuje přes PCI Express 2.0 ×4 (konektor SFF-8639). To značně zvyšuje výkon disků – přes PCI Express u nich výrobce udává bez ohledu na kapacitu sekvenční rychlosti až 1800 MB/s a 360 000 IOPS při náhodném čtení či zápisu. Přitom mají zvýšenou nominální spolehlivost a mají po dobu pětileté záruky přežít až deset úplných přepisů denně. Verze SATA má všechny náležitosti výkonnější verze, ale rozhraní limituje sekvenční rychlosti na 560 MB/s a výkon v náhodném přístupu na 100 000 IOPS.

Jak v provedení PCIE, tak SATA jsou k dispozici tři kapacity – 2 TB, 4 TB a 8 TB. Nejmenší disky se vyrábějí jen s výškou 7 mm, u 4TB už máte na výběr mezi modelem s výškou 15 mm a sníženou 7mm variantou, zatímco 8TB modely už jsou výhradně 15mm.

SSD Novachips Scalar na bázi HLNAND
SSD Novachips Scalar na bázi HLNAND

 

HLNAND: vysoká kapacita s jediným řadičem a nízkou spotřebou

Osadit takto vysoké kapacity – navíc když je použita NAND typu MLC – nelze s klasickým uspořádáním, neboť obvyklé řadiče podporují jen omezený počet kanálů a obvykle proto končí na 1TB kapacitě. Výrobci vysokokapacitních SSD na to jdou použitím hned několika řadičů spřažených do interního RAIDu, Novachips má ale jiné řešení. A sice pomocí architektury HyperLink (HLNAND), která čipy NAND zapojuje do prstencové sběrnice, což umožňuje dosáhnout mnohem vyšších kapacit, neboť jejich počet není omezen kanály řadiče. V discích NS3700 a NS5700 je díky tomu jen jediný řadič, takže je celé SSD mnohem jednodušší. Použití „ring busu“ s velkým množstvím čipů NAND také údajně přispívá ke konzistentnímu výkonu disku.

SSD Novachips Scalar na bázi HLNAND

Sympatické na tomto řešení je, že přes vysoké kapacity nejsou tyto disky nijak žravé. Obzvlášť modely s rozhraním SATA jsou v podstatě srovnatelné s řádově menšími spotřebitelskými disky: 2TB model si při aktivitě řekne o 2,6 W, disky s kapacitou 4 TB a 8 TB pak mají příkon 3,2 W, respektive 4,2 W. Pro nasazení v notebooku by ovšem nebyly úplně nejlepší kvůli příkonu v nečinnosti, který je 1,0 W (i když je pravda, že mnoho SSD je na tom ještě hůře). Modely NS5700 s rozhraním PCI Express mají aktivní spotřebu o něco horší (5,6, 6,8 a 7,6 W pro kapacity 2, 4 a 8 TB).

 

Technologie HLNAND by měla původně pocházet od firmy Mosaid a psali jsme o ní už před lety; zdá se, že Novachips ji převzala akvizicí poté, co se Mosaid předloni transformoval do patentového holdingu Conversant. Nicméně mezi oběma firmami probíhala spolupráce přinejmenším od roku 2012, Novachips tedy s HLNAND není žádný nováček.

KL24

Disky Scalar NS3700 a NS5700 ještě v tuto chvíli nejsou fyzicky dostupné. Velkosériově by se měly začít vyrábět až v druhé polovině roku, vzorky jsou nicméně už k dispozici nyní. Firma je má údajně hotové už od loňska a zhruba do měsíce by měly být dostupné i zákazníkům k ozkoušení. Co bohužel Novachips neuvádí, je cena, kterou si za tato SSD účtuje. Nepovedlo se mi najít ani ceny za aktuální řady NS370D/NS570D, které jsou také založené na HLNAND a nabízejí maximální kapacitu 6,4 TB.

Zdroje: The Register, Novachips (1, 2), StorageResearch

Byl pro vás článek přínosný?