Hlavní navigace

Tečka za historií. Nový Vertu Ti je nejluxusnějším Androidem

12. 2. 2013

Sdílet

 Autor: Redakce

Když se řekne Vertu, každý si jistě vybaví Nokii, Symbian, drahé kovy a šperky. První dva body už neplatí, Nokia se své divize vyrábějící luxusní telefony zbavila, mluví se, že za ni dostala okolo 200 milionů eur. Pod novým majitelem, finanční skupinou EQT VI, Vertu mění operační systém, ale nikoliv filosofii.

" width="560" height="315" frameborder="0">

Včera byl odhalen nový telefon Vertu Ti. Už jeho název napovídá, z jakého prvku je tvořeno tělo – titanium. Záda a spodek přední části je potažen kůží, jeden model dokonec aligátoří. Prodávat se bude i model posázený 18karátovým červeným zlatem. Základní nejlevnější varianta Vertu Ti si můžete objednat online za 7900 eur (200 000 Kč). Statisícové částky jsou u Vertu zvykem, stejně tak slabší výbava.

Potenciální zákazníci Vertu se možná za technickými parametry nehodí, ale ostatní se alespoň mohou zaradovat, že mají doma vyspělejší model. Vertu Ti pohání dvoujádrový SoC Snapdragon S4 s frekvencí 1,7 GHz doplněný o 1 GB paměti a 64 GB úložného prostoru (microSD chybí). Potud v pořádku.

Vertu TiVertu TiVertu Ti 

Telefon má 3,7" displej s dnes už neohromujícím rozlišením 480 × 800 px. Zato safírovým sklem se jen tak někdo nepochlubí. Vertu má dva fotoaparáty, zadní 8Mpx se dvěma diodami a přední 1,3Mpx pro videohovory. Samozřejmostí jsou senzory GPS, kompas, gyroskop nebo akcelerometr. Co se týče sítí, Ti se dorozumí ve 2G a 3G pásmech, LTE však neumí. Součástí mobilu je dvoupásmová Wi-Fi 802.11a/b/g/n, Bluetooth 4.0 a také NFC.

Čím Britové zklamali, je operační systém. Ti dostane pouze Android 4.0, který je už více než rok starý. Předinstalovány jsou aplikace a widgety, které vyhledají např. nejbližší luxusní podniky. Druhým nedostatkem je slabý akumulátor s kapacitou 1250 mAh. I proto dává výrobce v základní balení i tzv. Portable Power Pack, tedy přenosnou nabíječku, která výdrž trochu natáhne.

 

Vinou použitých materiálů není Vertu Ti žádný drobeček. I když má na dnešní poměry menší displej, rozměry telefonu 130,4 × 58,9 mm a hlavně tloušťka 12,8 mm z něj dělají cvalíka. Hmotnost je rovněž vysoká, mezi 181 a 201 gramy v závislosti na materiálech.

ICTS24

To všechno jsou však jen podružné detaily. Hlavním měřítkem Vertu je cena a společenská prestiž. V tom svůj účel plní stejně jako drahé hodinky, sporťák a oblek od Armaniho.

Zdroj: Vertu