Hlavní navigace

Tegra 2 3D a Tegra 3: nVidia nepřestává překvapovat

25. 1. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Nvidia se pouští do ARM procesorů a staví vlastní CPU skombinováním svého know-how z grafik a RISC architektury ARM. Nvidia Tegra je velký pojem, při ohlášení a vypuštění první generace se sice žádný boom nekonal a nezasvěcení o Tegře moc nevěděli, Tegra 2 je ale skloňována už delší dobu v mnoha souvislostech, s dalšími generacemi to prý bude ještě lepší. Nvidia se rozmluvila o Tegře 2 3D a dokonce o Tegře 3.

Na ukázané roadmapě vidíte, že každou chvíli se dočkáme malého osvěžení v Tegře 2. Zůstává s námi dvoujádro ARM Cortex-A9, tentokráte ale na 1,2 GHz. Novinka bude podporovat 3D zobrazení a plánuje se jak pro tablety (Tegra T25) tak pro telefony (Tegra AP25).

                         

K čemu vám je 3D na tabletu nebo na smartphonu? Snad si nebudete nasazovat brýle? Kdepak, Nvidia počítá do menších zařízení s nástupem autostereoskopické technologie, jinými slovy - trojrozměrný obraz na vás bude vyskakovat z mobilů budoucnosti aniž byste si jakkoli upravovali oči. Jednou z firem, která se tímto typem 3D aktivně zabývá je MasterImage 3D, jehož EVP vám ve videu níže názorně popíše, jak technologie funguje a co s ní mají v plánu.



Nvidia ale nezůstala s 3D u Tegry 2 a Jen-Hsun Huang (CEO Nvidie) promluvil i o Tegře 3. Jak vidíte v roadmapě výše, Tegra 3 má přijít na trh už někdy na podzim-v zimě letoška. Opět tu máme CPU jádra ARM Cortex-A9, jenže tentokrát až čtyři na taktu 1,5 GHz. Výkon grafiky se také ztrojnásobil a verze pro tablety podporuje rozlišení 1920 × 1200, dovede přehrávat Blu-ray filmy a vůbec by měla přinést extrémní výkon.

Motorola Atrix 4G s dvoujádrovou Tegrou 2 má tolik výkonu, že se svou dokovací stanicí může telefon pracovat i jako počítač

Verze pro mobily potom zaujme hlavně podporou rozlišení 1366 × 768 pixelů. Pokud se objeví nějaký přístroj s takovým displejem, můžete Retině z iPhonu 4 vesele zamávat. Huang ostatně o vysokém rozlišení a hrách v něm mluvil. V následujícím videu je Huangovým hostem šéf společnosti Chillingo, divize EA a na Motorole Atrix 4G vybavené Tegrou 2 nám předváděl svou hru jménem Soulcraft:

KL24

Když se Nvidia chlubila 1GHz dvoujádrem v telefonech, vypadalo to jako sen, ale jak vidíte, Motorola Atrix je za dveřmi a na trhu je tak skutečně dvoujádrový smartphone. Do blízké budoucnosti to navíc vypadá, že nezůstane u dvoujader, nezůstane u 1 GHz, nezůstane u obyčejných WVGA displejů, ale zajdeme mnohem výše a za rok se dost možná budeme bavit o tabletech s rychlými čtyřjádry, podporou 3D zobrazení bez potřeby brýlí a herními schopnostmi pro skutečně 3D hry. To samé v bleděmodrém platí i pro mobilní telefony.

Zdroj: Brightsideofnews

Byl pro vás článek přínosný?