Hlavní navigace

Telefónica: „Naše síť obsluhuje 60–70 % zákazníků virtuálních operátorů“

26. 2. 2014

Sdílet

 Autor: Redakce

Telefónica zveřejnila výsledky hospodaření za celý rok 2013. Během poslední sezóny navýšila počet zákazníků mobilních služeb o 132 000 na celkových 5,1 milionu. Společnosti ale klesly konsolidované provozní výnosy o 6,5 procenta na celkových 47,3 miliardy korun a provozní zisk OIBDA oslabil o 6,4 % na 19,6 miliardy.

Operátor přišel o 1,3 % zákazníků předplacených služeb, ale naopak získal 1,4 % nových tarifních zákazníků. Na nové tarify Free přešlo 70 % rezidentních zákazníků a průměrný uživatel nově provolá o 66 minut více než dřív (33% nárůst). Síť O2 podle interních statistiky operátora obsluhuje 60–70 % zákazníků virtuálních operátorů. Pod O2 přitom fungují jen tři: BleskMobil, Tesco Mobile a Mobil od ČEZ.

Smartphony už mají v síti O2 35% podíl, každý třetí telefon tak můžeme považovat za chytrý. Operátor hlásí také 25,5% nárůst počtu připojených tabletů. Výnosy z mobilních datových služeb (bez SMS a CDMA) vykázaly 29,5% růst; výnosy z internetu v mobilu meziročně vzrostly o 166 %.

 

Úspěch zaznamenala restartovaná služba O2 TV, díky 10% meziročnímu nárůstu má už IPTV televize Telefónicy 156 000 předplatitelů. Provozní výnosy pevných linek přitom klesly o 5,2 % na celkových 20,3 miliardy.

Letos firmu čeká začátek výstavby sítě LTE na frekvencích, který si Telefónica pořídila v loňské aukci pořádané ČTÚ. Operátor chce do výstavby v příštích pěti letech nasypat několik miliard korun. Jisté snížení nákladů přinese spolupráce s T-Mobilem, sdílenou síť LTE si opět rozdělí napůl.

ICTS24

Telefónicu čeká také změna názvu. Majoritním vlastníkem společnosti je teď skupina PPF. Ta si může po dobu čtyř let ponechat značku O2, ale název Telefónica bude změněn. PPF navrhuje název M Telecom. Ten si už nechala zaregistrovat na Úřadu průmyslového vlastnictví. Společnost už také drží internetovou doménu mtelecom.cz. O názvu bude valná hromada hlasovat 12. března.

Zdroj: Telefónica