Hlavní navigace

Telefonování přichází do Telegramu pro osobní počítače. Klient ve Storu zastarává

15. 5. 2017

Sdílet

Zdroj: Redakce
Ve Windows Storu nejnovější Telegram nenajdete. Pokud si ho ale stáhnete z jiného zdroje, můžete skrze tento komunikátor konečně také telefonovat.

S tím, jak funguje telefonování v rámci sítě Telegram jsme se již seznámili, takže to nebudu zdržovat. Telefonování bylo od konce března dostupné na mobilech, teď ale funkce přichází také na osobní počítače v rámci klientů pro Windows, macOS a Linux. Na webu zatím volání dostupné není a není jisté, zda se ho zde dočkáme. Předností volání přes Telegram je především možnost šifrování. Teprve díky této hlasové funkci hovoříme o skoro plnohodnotném konkurentovi pro tradiční uzavřené služby jako Skype, Messenger nebo WhatsApp. Oproti nim mu však zatím chybí videotelefonování. Hlasové volání zavádí na počítačích Telegram 1.1, který najdete např. na GitHubu. V této verzi se dále po pravé straně okna objevuje samostatný panel s emoji, nálepkami a GIFy. To ale jen v případě, že je okno dostatečně roztažené, v opačném případě okno s konverzací vypadá stejně jako doposud. Správci či správkyně konverzací získávají pravomoc odstraňovat zprávy od ostatních, lze také spravovat blokované jedince v tzv. superskupinách.

MMF24

Seznam hovorů
Seznam hovorů
Vytočit kolegu je snadné, stačí na to jedno tlačítko
Vytočit kolegu je snadné, stačí na to jedno tlačítko

Telegram ve Storu skomírá

K Telegramu vznesu jednu připomínku. Sám jsem byl rád za to, že komunikátor začátkem dubna vstoupil do Windows Storu. Již delší dobu však k aktualizaci aplikace nedošlo. Ve Storu se aktuálně nachází Telegram 1.0.29 z 5. dubna. Od té doby ale vyšlo rovnou deset verzí včetně té dnešní, viz seznam na GitHubu.

To není příkladný přístup a pokud budou aplikace ve Storu zastarávat, bude uhašena poslední naděje ohledně vzestupu a užitečnosti Windows Storu. Dlužno dodat, že tohoto chování jsme byli svědky a svědkyněmi. V dobách Windows Phonu se Microsoft snažil nalákat aplikace do Storu, takže vývojářským týmům platil. Řada aplikací se tak ve Storu sice objevila, ale rychle přestala být udržována. Z aplikací se rychle staly zombie.

Je-li okno dostatečně široké, objeví se na straně panel s emoji Je-li okno dostatečně široké, objeví se na straně panel s emoji