Hlavní navigace

Telegram bojuje s ruskou tajnou službou. Ta chce klíče k uživatelským datům

5. 4. 2018

Sdílet

Zdroj: Redakce

Komunikační služba Telegram si zakládá na soukromí uživatelů. Její šéf Pavel Durov kvůli nátlakům dokonce odešel z Ruska a „dobrovolně“ se vzdal své dřívější sítě Vkontakte. Založil ale Telegram, který je od začátku jednou z nejbezpečnějších komunikačních platforem. Důkazem tomu budiž i to, že jej rádi používají teroristé.

Nyní po něm chce šifrovací kódy k programu ruská tajná služba FSB a Pavel Durov se brání. Svoboda a soukromí je podle něj důležitější, než přístup tajných služeb k datům uživatelů. Pavel Durov prohrál nejprve při u ruského telekomunikačního úřadu Roskomnadzor a později i soudní spor u ruského Nejvyššího soudu, který mu přikázal odevzdat kódy.

Tajná služba chce mít možnost nahlížet do soukromé korespondence uživatelů. FSB tvrdí, že v opačném případě Telegram v Rusku zablokuje. Durov ale oponuje, že se úřadům jeho síť zablokovat stejně nepodaří. Současně Telegram sám aktivně maže a blokuje komunikaci lidem napojeným například na tzv. islámský stát.

telegram_se_dockal_finalni_verze_02

Jelikož obdobnou při nevede FSB s jinými chatovacími službami, lze předpokládat, že k nim zřejmě určitý přístup mají. Například Facebook (majitel sítě WhatsApp) nikdy na soukromí uživatelů příliš nehleděl.

Pavel Durov veřejně slíbil, že nikdy kódy k Telegramu žádnému úřadu nevyzradí. Komunikace navíc může být uchovávána pouze u klientů, na serverech je uložená pouze, pokud to uživatel dovolí. Telegram v současnosti využívá okolo 200 milionů aktivních uživatelů.

KL24

Tip: Vyzkoušejte Telegram pro Android, iOS, PC i Mac.

Již minulý rok měl Telegram v Rusku namále a zákazu unikl až poté, co jej Durov dodatečně zaregistroval u Roskomnadzoru. Tento krok byl ale jen formalitou kvůli novému zákonu. Bylo otázkou času, kdy se úřady pokusí k datům dostat. Lhůta od úřadů by měla vypršet během několika dnů.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.