Hlavní navigace

Telegram vydržel zatím největší internetovou cenzuru v ruských dějinách

23. 4. 2018

Sdílet

Zdroj: Redakce

Je to už sedm dní a ruské úřady zatím nezaznamenaly s blokováním Telegramu větší úspěch. Šéf Telegramu Pavel Durov o tom informoval a konkrétně napsal, že je nadšený ze schopnosti sítě přežít nejvíce agresivní internetovou cenzuru v ruských dějinách. „I’m thrilled we were able to survive under the most aggressive attempt of internet censorship in Russian history with almost 18 million IP addresses blocked.“ Úřady blokují téměř 18 milionů IP adres. V Rusku žije přibližně 15 milionů z celkových 200 milionů uživatelů Telegramu. Durov vyzval také ruské uživatele Telegramu, aby dnes (neděle) večer pustili z okna papírovou vlaštovku jako symbol svobodného internetu. Durov poděkoval všem, kteří v této situaci pomáhají jménem tzv. Digitálního odporu. Podle Českého rozhlasu se cenzura trochu vymkla z ruky a úřad Roskomnadzor ve snaze docílit nějakého úspěchu „nechtěně“ zablokoval jiné weby, například některé služby Googlu. Ty dříve blokované pak omylem zase povolil. Například webové stránky Garryho Kasparova, které jsou jinak v Rusku zakázané.

Pavel Durov je pro ruský režim nový Alexej Navalnyj

Pavel Durov je občas nazýván ruským Zuckerbergem, jenže nic nemůže být vzdálenější pravdě. Jediným spojujícím prvkem je vybudování velké internetové firmy; jejich cíle a chování jsou zcela odlišné. Rusko blokuje Telegram od 16. dubna poté, co Durov odmítl přístup tajných služeb k datům uživatelů. Pavel Durov se pro ruský režim stává nežádoucí osobou typu Alexeje Navalného.

KL24

screenshot-2018-04-23-01-28-43

Narozdíl od fyzických shromážděních se totiž internetovou cenzurou Telegramu nedaří rozpustit. Telegram má tak robustní architekturu, že to zatím vypadá, že pro jeho zakázání by Roskomnadzor snad musel vypnout úplně celý internet.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.