Hlavní navigace

Téměř polovinu hodnoty Motoroly tvoří patenty, tvrdí Google

26. 7. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Bude to rok, kdy Google oznámil, že chce za 12,5 miliardy dolarů koupit Motorolu Solutions. Měl to být obchod, který zachrání oba zoufalé. Motorole se nedařilo finančně a Google zase potřeboval ochránit Android. Spojení firem se kvůli regulačním úřadům dost protáhlo, nakonec byl obchod dokončen až letos na konci května.

Motorola RAZR Motorola RAZR Motorola RAZR Motorola RAZR
Poslední telefon Motoroly, vkříšený Razr

Zástupci Googlu potvrdili, že z celkové částky padlo 5,5 miliardy jen na duševní vlastnictví, tedy know-now 20 000 zaměstnanců a hlavně patenty. Těch měla Motorola Solutions zaregistrovaných 17 000 + dalších 7000 čeká na schválení. Jak už víme, patenty mají pomoci Googlu při vzájemném vyjedávnání s ostatními firmami, případně křížovém licencování. Motorola stála u zrodu bezdrátových sítí a mobilů, proto vlastní řadu technologií, bez kterých dnes telefony nemohou existovat.

Otázkou ale je, co se zbytkem Motoroly. Firma sice vyrábí produkty, které se Googlu hodí (telefony/tablety s Androidem, ze set-top boxů může udělat Google TV), ale zase nemůže výrazně konkurovat svým důležitým partnerům, jako je Samsung, LG, HTC, Sony či čínští ZTE a Huawei.

Jisté je, že Motorola je stále ve účetní ztrátě, takže chybějích 230 milionů musí Google vyvážit jinde. Po spojení však ještě nebyly ohlášeny žádné produktové novinky, reorganizace firmy ani jiná událost, která by pomohla vysvětlit, co Google s Motorolou jako výrobcem hodlá provést.

KL24

 

Zdroj: Wall Street Journal

Byl pro vás článek přínosný?