Hlavní navigace

Tenhle web prozradí, jestli se vaše jména a hesla nacházejí v hacknutých databázích

Sdílet

Zdroj: Redakce

Dropbox otočil a přiznal, že jej v roce 2012 skutečně hackli. Nešlo jen o spárování účtů Dropboxu a skutečně napadeného LinkedInu, jak ještě tvrdil nedávno. Firma to potvrdila magazínu Motherboard s tím, že uniklá databáze obsahovala údaje 68 680 741 účtů. Útočníci se dostali k e-mailům, ale také zahashované podobě hesel. Zhruba polovinu chránil starý algoritmus SHA-1, druhou půlku pak bezpečnější bcrypt. Všechny hashe prý byly solené, takže měly další stupeň ochrany.

 

Útočníci se tak nedostali ke skutečnému heslu, ale zároveň není nereálné jej rozlousknout. Bezpečnostní expert Troy Hunt ověřil, že uniklá databáze je skutečná. Otestoval na ni svůj i manželčin účet. Na cracknutí hesel použil Hashcat a prý to ani moc dlouho netrvalo.

Tahle adresa se dostala do problémů hned dvakrát
Tahle adresa se dostala do problémů hned dvakrát

Troy Hunt mimochodem provozuje užitečný web haveibeenpwned.com, na kterém si může každý ověřit, jestli se jeho uživatelské jméno nebo heslo někdy objevilo v podobných hackerských úlovcích. Aktuálně eviduje téměř 1,4 miliardy účtů ze 130 stránek. „Vede“ MySpace s 359 miliony ohroženými účty, pak následuje LinkedIn (164 milionů) a Adobe (152 milionů). Databáze Dropboxu je šestá největší.

KL24

Přezdívka se v uniklých databázích nevyskytuje
Přezdívka se v uniklých databázích nevyskytuje

Můžete stránce důvěřovat? Spíš ano. Troy Hunt je veřejně známá osoba a zaměstnanec Microsoftu. Do jeho vyhledávače navíc nezadáváte hesla, ale pouze e-maily nebo uživatelská jména. Ta lze samozřejmě zneužít k zasílání spamu, ale Hunt údaje neprodává a útočníci už tyto údaje z napadených účtů stejně znají. Jen pozor, vyhledávač je často nedostupný a napíše vám chybu „Oh no - catastrophic failure!“ Nezbývá než počkat.

Byl pro vás článek přínosný?