Hlavní navigace

Tesla začala konečně vydělávat, Model 3 jde na dračku

25. 10. 2018

Sdílet

Zdroj: Redakce

Elektrická auta Tesla mají dobrou pověst, přesto je automobilka téměř neustále ve ztrátě. Elonu Muskovi se však dařilo přesvědčit investory a trpělivost se konečně vyplácí. Ve třetím čtvrtletí měla Tesla tržby 6,8 miliard dolarů (asi 150 miliard korun) a po dlouhé době z toho dokázala vytvořit zisk. Za kvartál vydělala 312 milionů dolarů. Pro srovnání – ztráta za předchozí čtvrtletí byla dvojnásobná.

VYhlídky do budoucna jsou ale příznivé, navíc jde o ohromné zvýšení tržeb proti předchozímu čtvrtletí, kdy Tesla vykázala „jen“ 3,3 miliardy dolarů. Pokud se to přepočte na akcii, vydělala nyní Tesla 1,75 dolarů na každou. Na burze začala Tesla posilovat již krátce před uveřejněním zprávy. Navíc má nyní k dispozici hotovost ve výši 3 miliardy dolarů. Celkový dluh Tesly ale činí skoro 10 miliard dolarů.

KL24

Tesla nyní vyrábí hlavně Model 3, z jejich výrobních linek sjede každý týden 4300 aut. Model 3 je podle zprávy pátým nejprodávanějším automobilem (po Toyotě a Hondě) ve Spojených státech. Tesla má na tomto voze marži 20 % a dokázala při jeho výrobě zvýšit efektivitu = na výrobu stačí méně člověkohodin.

Tesla Model 3 Tesla Model 3

Tesla měla ve své historii doposud pouze dvě krátká zisková čtvrtletí, navíc před mnoha lety. S Modelem 3 cílí více na střední třídu, na rozdíl od prémiových limuzín (Model S a X) se po očekávaném zlevnění bude dát pořídit už zhruba za 800 000 korun. Tesla vyrobila v tomto kvartále 56 tisíc kusů Modelu 3 celosvětově a on nového roku půjde koupit i v Alze.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.