Hlavní navigace

Tesoro Kuven Devil: hráčský headset s odvážným designem (minirecenze)

9. 4. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Tesoro se vyžívá v názvosloví ze starořecké mytologie a nejinak je tomu i u tohoto hráčského headsetu. Κυνέη nám svým designem sice Hádovu přilbu úplně nepřipomínal, tvarem se však bezesporu jedná o odvážný kus. Určitě si najde svoje příznivce, při nápadu headset nosit třeba k iPodu do veřejné hromadné dopravy se však bezesporu setkáte spíše s poťukáváním si na čelo. A to třeba už i proto, že s mikrofonem můžete sice všelijak hýbat, ale nelze jej zcela odepnout.

Kvalita provedení Kuvenu si určitě nezadá se zmíněnými věhlasnými klávesnicemi od Tesoro. Vše je pevné, perfektně lícuje, nevrže a ani po dvou měsících používání nevypadá na jakoukoli změnu. Tesoro zvolilo v souladu s relativně velkými 50mm reproduktory velké náušníky – sluchátka jsou tedy zcela zavřená. To s sebou nese výhodu velké míry izolace od pronikajícího ruchu okolí (a to, co si ve sluchátkách pustíte, také nebude tak snadno ke slyšení), ale současně rychlejší únavu a u někoho určitě třeba i pocení uší. Ani jednomu nepomáhá umělá kůže použitá pro náušníky a i po dvou měsících používání pořád dost velký přítlak.

Nejpozději do hodiny začnou být sluchátka trochu nepohodlná, nějaký herní maratón si v nich skutečně nedokážeme představit. Možná tak u někoho s hodně malou hlavou. Kromě trochu menšího přítlaku by určitě pomohlo zvolit pro náušníky jiný materiál, ale kupříkladu semiš bývá k mání typicky až u dražších headsetů. Zatímco materiál naušníků volit nemůžete, základní barvu headsetu ano – označení Devil patří schématu s černou, Angel pak kombinaci s bílou.

 

Ačkoli se to nezdá, je celý headset překvapivě lehký. Za velmi lehké považujeme i ovládání na kabelu, což je pro pohodlné používání také dost důležité. Celkově je koncepce headsetu a kabeláže takřka ideální – 1,2 metrů dlouhý kabel z levého sluchátka je zakončen dvěma pozlacenými 3,5 mm jacky a ty můžete vložit do přiložené USB zvukovky, k níž se ještě dostaneme. Komu by kabel nestačil, může využít přibalený dvoumetrový prodlužovák.

Rozborka USB zvukovky odhaluje čip C-Media CM108, což je pro headsety této kategorie asi obvyklá a určitě ne špatná volba. Při porovnání s dedikovanou zvukovou kartou Creative Sound Blaster Z byl sice „slyšet“ rozdíl ve prospěch této karty, ale jedním dechem je nutno dodat, že zrovna sluchátka jsou doménou této zvukovky a ještě není rozdíl až tak markantní. Oproti většině zvukovek na základních deskách na tom budete s dodávanou USB zvukovkou lépe.

 

    

Ovladače k USB zvukovce nabízí kromě ekvalizéru, hrátek s mikrofonem a emulací různých prostředí ještě anoncovaný osmikanálový režim. Jedna se samozřejmě jen o emulaci, kterou možná někteří z vás ocení u her nebo filmů. Pro hudbu je samozřejmě tato funkce nevhodná.

Tím jsme se dostali k tomu v podstatě hlavnímu – jak to tedy hraje? Na headsetu je poznat, že byl naladěn s ohledem na hry. Typické dupání, výbuchy nebo výstřely si užijete, přesvědčivé jsou i středy. Poslechové testy oblíbené hudby však snadno odhalily dost zastřený celkový přednes. Sluchátka nepředvedou jak úplné hloubky, tak ani opačný okraj stupnice. Naštěstí existuje softwarová pomoc – ekvalizér. Dobře zabíralo jak zvýraznění velmi nízkých a pak nejvyšších frekvencí v ekvalizéru Sound Blasteru Z, tak v přiloženém softwaru k USB zvukovce s čipem C-Media. Po úpravě přednesu pomocí ekvalizéru se z Kuvenu rázem stanou docela solidní sluchátka i pro poslech hudby.

  

Trochu podobné je to s mikrofonem. Aniž byste si nějak hráli s jeho nastavením, bude vám připadat jako trochu tišší a především hodně zašuměný. Zvyšování zisku mikrofonu je však věc běžná a s nastavením +20 dB vám už nedostatečně výkonný připadat určitě nebude. S šumem si snadno poradil jak kupříkladu software od Creative, nebo běžná funkce v klientovi TeamSpeak 3. Funguje v podstatě cokoli, šumu na pozadí je pro dnešní software asi dost snadné se zbavit. Po takovém vyčištění naopak oceníte nízké zkreslení hlasu a při testu po TeamSpeaku kamarád řekl „teď je to jako bys na mě mluvil ve stejné místnosti“ – takže dobré.

Tesoro Kuven si svou cenu patnácti set korun v současné konkurenci bezesporu obhájí, bohužel však nemůžeme říci, že by na trhu vyčníval. Nejvíce by určitě pomohla větší míra komfortu a především s ohledem na méně zkušené uživatele určitě není ideální, že pro lepší přednes hudby a vyždímání schopností mikrofonu je potřeba pořádně si pohrát s možnostmi softwaru. Jestli se ale do této skupiny neřadíte a současně se nebojíte uzavřených koženkových sluchátek, tak Kuven můžeme doporučit.

  

KL24

Parametry
Tesoro Kuven
typ mušle, uzavřené
měniče 50 mm
impedance 32 Ω (mikrofon: 2,2 kΩ)
citlivost 116 ± 4 dB/mW
(mikrofon: -38 ± 3 dB)
frekvence 20–20 000 Hz
připojení 3,5 mm audio jack
kabel 1,2 + 2 m
hmotnost 340 g

+ kvalitní provedení
+ promyšlená konstrukce včetně prodloužení
+ po nastavení dobré i na hudbu
± uzavřený design
- méně pohodlné
- nutnost nastavit ekvalizér i mikrofon


Graf ceny produktu Tesoro Kuven Devil poskytuje server Heureka.cz

Byl pro vás článek přínosný?