Hlavní navigace

Test 41 chladičů procesoru

1. 7. 2008

Sdílet

Zdroj: Redakce

Stejně jako pár dalších serverů podobného názvu, už ani CDRinfo nemůže psát jen o vypalovačkách a médiích a stala se z něj „hardwarová autorita“. Nedávno se redakce pustila do opravdu mamutího testu chladičů procesoru a aby nesrovnávala nesrovnatelné, rozdělila chladiče podle ceny.

Horní hranicí pro vstupenku do segmentu levných bylo 30 USD (tedy necelých 500 Kč) a v kombinaci hlučnost a účinnost chlazení v této třídě vynikla Akasa AK-965BL. Testy potvrdily dobrou účinnost AK-965 i třeba Buffala od Evercoolu, naopak Freezer 7 Pro se příliš dobře neumístil, vynikal ale nízkou hlučností.

Mezi dražší chladiče autoři opět umístili Intel Box chladič jako takový etalon a různorodost zde obsazených modelů je skutečně obrovská. Od low-profile chladičů typu Scythe Zipang přes věže se dvěma větráky až po termoelektrickou Amandu od Titanu nebo gigantický Scythe Orochi. Pár výsledků je mírně řečeno překvapivých, řadím mezi ně například vítězství Coolink Silentatoru nad Noctua NH-U12F (Silentator má o jednu U-heatpipe méně a menší pasiv).

Jak to s teplotou dopadlo při dalších hladinách otáček, nebo jiném nastavení procesoru a jak je to s hlučností, si už přečtěte v přehledných grafechpřímo u zdroje.

Zdroj: CDRinfo

Autor článku