Hlavní navigace

Test Cooler Master HAF 922: chlazení především

14. 1. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Cooler Master HAF 922 – parametry, vnější vzhled

Poměrně mladá modelová řada skříní HAF čítá již několik produktů určených pro různé segmenty trhu. Nejlevnějším modelem je miditower HAF 912 za necelé dva tisíce a naopak nejdražším Cooler Master HAF X (nebo jinak RC-942).

V češtině komicky vyznívající akronym „HAF“ má svůj původ v anglickém „High Air Flow“ a vyjadřuje společný prvek všech modelů této řady – zaměření na vysoký průtok vzduchu. Odráží se to už na jednom ze základních parametrů skříní – šířce. Příprava pro 200–230mm ventilátory nahoře a vepředu znamená, že se šířka skříní z řady HAF pohybuje v rozmezí 230–253 mm (pro srovnání: populární CM Elite 330 je široký jen 189 mm).

S velkým testem vánočních sestav pro Extra PC, ze kterého jsme tu už několik sestav měli, se mi s počítačem z Alfa Computer dostala do rukou i skříň CM HAF 922. Prodává se déle než rok a ve své velikostní kategorii patří díky dobré ceně k těm, o které je největší zájem. Využil jsem tedy příležitosti a rozhodl se ji na stránkách Extrahardware.cz rozebrat podrobněji.

Cooler Master HAF 922 review foto 2

Cooler Master HAF 922 review foto 12 Cooler Master HAF 922 review foto 13 Cooler Master HAF 922 review foto 14 Cooler Master HAF 922 review foto 15 Cooler Master HAF 922 review foto 16 Cooler Master HAF 922 review foto 23

Testoval jsem model s perforovanou levou bočnicí, další variantou je model s prosklenou bočnicí. Skříň se prodává zabalená do kartonové krabice s potiskem ladícím s barvami samotné skříně – tedy v černé barvě s červenými „světelnými efekty“.

Cooler Master HAF 922 review foto 1

Hlavní výhodou oproti levnějšímu a jinak také docela zajímavému modelu HAF 912 je větší délka skříně. Zatímco u HAF 912 budete muset kvůli osazení nejdelších karet vytáhnout prostřední klec pro disky, HAF 922 bez obtíží pozře i 31cm Radeon HD 5970. Oproti HAF 912 má také navíc jednu 5,25" pozici. V neprosklené verzi umožňuje osadit do bočnice i 200mm ventilátor.

 

Cooler Master HAF 922 (RC-922M)
 
Barevné provedení černá
Rozměry (š / v / h) skříň: 253 × 502 × 563 mm
krabice: 285 × 550 × 605 mm
Hmotnost čistá / hrubá hmotnost: 8,7 / 10,9 kg
Materiál Ocel + plasty a perforovaný plech
Základní deska ATX / Micro-ATX
5.25" pozice 5 externích (jedna s redukcí na 3.5" pozici)
3.5" pozice 5 interních,
1 externí (redukce z jedné 5,25"" pozice)
I/O Panel 2× USB 2.0, 1× MIC, 1× Audio (podpora HD / AC97 Audio), 1× eSATA
Chladící system čelní: 1× 200mm ventilátor (700 ot./min / 19 dBA), podsvícení červená LED s vypínačem - lze vyměnit za 1× 120 / 140mm ventilátor
horní: 1× 200mm ventilátor (700 ot./min / 19 dBA) - lze vyměnit za 2× 120mm ventilátor
zadní: 1× 120mm ventilátor (1200 ot./mi
Rozšiřující sloty 7 + 1
Napájení ATX PS2 / EPS 12V (volitelné)
Volitelná součást průhledný akrylátový boční panel
Cena (včetně DPH) 2645 Kč

 

Skříně z řady HAF působí už na první pohled velmi robustně. Nemyslím tím ale konstrukci, pouhým pohledem na skříň nepoznáte, jestli se nebudou plechy bortit pod rukama.

Cooler Master HAF 922 review foto 0 Cooler Master HAF 922 review foto 2

Důvodem robustního vzhledu je vedle větší šířky a celkové zavalitosti skříně i tvarování plastových dílů, které díky svým prolisům a úkosům víc než co jiného připomínají masivní kovové odlitky. Tento pocit umocňuje i jinak nefunkční žebrování v zadní části „víka“ vepředu na horní stěně skříně nebo prolisy v bočnicích.

Cooler Master HAF 922 review foto 6
Cooler Master HAF 922 review foto 7

Boule na bočnicích už ale mají své opodstatnění. V případě levé bočnice lze do vzniklého prostoru osadit buď jeden 200mm nebo dva 120mm ventilátory. Prolis také znamená více místa pro chladič, i když v případě HAF 922 je to díky šířce skříně v podstatě zbytečnost – pod bočnicí zůstává nad osazeným Cooler Master Hyper 212+ pořád ještě spousta místa.

Cooler Master HAF 922 review foto 8
Cooler Master HAF 922 review foto 9
Cooler Master HAF 922 review foto 52

U pravé bočnice je pak díky prolisu více místa pro kabely, ale o tom až dále. Co se robustnosti samotné skříně týče – nebojte se. I když se co do pevnosti asi nevyrovná dříve běžně používaným milimetrovým plechům, konstrukce je celkem robustní. Nepříliš silné plechy zpevňuje spousta prolisů a tvarování plechů po hranách. K větší pevnosti přispívá i zvolený způsob nýtování v rozích. V některých místech (například u klece s disky nebo u pravé horní hrany skříně za základní deskou) je i zpevněná pomocí ocelových výztuží.

Cooler Master HAF 922 review foto 26
Cooler Master HAF 922 review foto 27

Na rozdíl od některých jiných modelů s nasáváním zespoda nemá skříň příliš vysoké nožičky a mezi podložkou a skříní tedy není velká mezera. Nožky, ač vypadají na pohled docela luxusně, jsou velmi jednoduché – jsou z plastu s vrstvou gumy. Jejich uchycení za moc nestojí – drží, nebo spíše moc nedrží zašroubované v plechu na jediném klasickém PC šroubku s hrubým závitem (UNC 6-32). I když se výrobce pokoušel alespoň jej zafixovat pomocí lepidla na závity, nebylo to moc platné – tři ze čtyř byly uvolněné.

Cooler Master HAF 922 review foto 22

Příslušenství ke skříni bylo zčásti namontované, některé drobnosti se sestavenýmb počítačem už nedorazily. Kromě obvyklé sady šroubků a instalační příručky výrobce dodává jeden montážní rámeček pro konverzi z 5,25" pozice na 3,5" pozici, redukce pro napájení třípinových ventilátorů ze čtyřpinového diskového molexu a sadu plastových stahovacích pásků.

Montážní rámeček byl v našem případě použitý pro upevnění čtečky karet.

Cooler Master HAF 922 review foto 39

Vnitřní uspořádání

Výrobce se drží asi nejpopulárnějšího uspořádání používaného u nových skříní vyšší cenové kategorie – zdroj je umístěný dole. Jeho ventilátor tak není součástí systémového chlazení, ale stará se jen sám o sebe (tedy v případě zdrojů s velkým ventilátorem dole).

Cooler Master HAF 922 review foto 20 Cooler Master HAF 922 review foto 17

Nahoře ve skříni pak jeho úlohu supluje otvor pro vyfukování ohřátého vzduchu se samostatným ventilátorem. Výrobce osazuje vlastní 200mm ventilátor. Chrání jej subtilní mřížka s velkými šestiúhelníkovými otvory bez prachového filtru. Dodávaný ventilátor můžete nahradit dvěma o rozměrech 120×120 mm těsně u sebe, což je zajímavé především pro majitele vodního chlazení – znamená to možnost namontovat do těchto míst radiátor pro dva ventilátory.

Cooler Master HAF 922 review foto 11

Cooler Master HAF 922 review foto 10 Cooler Master HAF 922 review foto 11 Cooler Master HAF 922 review foto 55

Vzadu nahoře je kvůli vodnímu chlazení i dvojice otvorů s gumovými průchodkami pro hadice. Pod nimi je osazený obyčejný 120mm ventilátor Cooler Master.

Cooler Master HAF 922 review foto 24
Cooler Master HAF 922 review foto 25 Cooler Master HAF 922 review foto 18

Další ventilátor, tentokrát už pro nasávání vzduchu, je na čele skříně. Je z čirého průhledného plastu a je podsvícený čtveřicí červených LED. Ne každý je ale na podobné pouťové efekty zvědavý a tak určitě potěší, že je na rozdíl od některých levnějších skříní možné podsvícení vypnout, dokonce velmi pohodlně samostatným vypínačem na horní stěně skříně. Z pětice drátů, které k ventilátoru vedou, slouží dva právě pro vypínač podsvícení.

Cooler Master HAF 922 review foto 3

Cooler Master HAF 922 review foto 53
Cooler Master HAF 922 review foto 54 Cooler Master HAF 922 review foto 52

K vypínači snad jen jedinou výtku – je umístěný vedle vypínače a podobně jako tlačítko reset, takže by se mohlo stát, že je omylem zaměníte. Výrobce jej klidně mohl uklidit někam jinam, nebo jej alespoň řešit jinak. LED signalizující zapnutí počítače a práci s diskem má je stejně jako ventilátor červenou barvu, svítí jen decentně.

Cooler Master HAF 922 review foto 4

Na čelním panelu je kromě dvou standardních konektorů USB 2.0 a konektoru pro mikrofon a sluchátka ještě konektor eSATA, pro připojení disku to ale bude chtít box s vlastním zdrojem, protože –není vyvedeno napájení.

Cooler Master HAF 922 review foto 5

Další pozice pro až 140mm ventilátor, který však není součástí dodávky, je na dně skříně. Co příliš nepotěší je, že u něj výrobce vynechal prachový filtr. Stejně tak je tomu bohužel i u bočnice, ve které je příprava pro 200mm ventilátor nebo dvojici 120mm ventilátorů.

Cooler Master HAF 922 review foto 21

Plech pro základní desku je ke konstrukci skříně přinýtovaný napevno. V plechu je otvor, díky kterému by mělo být možné u většiny desek osadit i chladiče s výztuží za desku. Záměrně říkám mělo být, protože v případě osazené desky tomu tak nebylo. Otvor v plechu může (a měl by) být směrem dolů o něco větší, protože patice pro procesory na různých základních deskách cestuje prakticky v celém prostoru mezi šrouby pro uchycení desky. Ostatně u modelu HAF 912 je tento nedostatek odstraněný a otvor je větší.

Cooler Master HAF 922 review foto 28 Cooler Master HAF 922 review foto 29

Netradičním, ale rozhodně zajímavým prvkem, je jeden „slot“ se záslepkou otočený o 90° vedle běžných rozšiřujících slotů. V éře AT skříní nebylo ničím neobvyklým, pokud byly v plechu zadní stěny skříně vysekané otvory pro sériové či paralelní porty, do kterých se daly tyto konektory přišroubovat. U novějších skříní zmizely a všechny záslepky s přídavnými konektory či některé regulátory otáček se upevňují do slotů místo rozšiřujících karet. Že osazením takové konektorové záslepky odstavíte příslušný slot na desce, by tolik nevadilo – jen málokdo je schopný obsadit všechny sloty. Méně příjemné už je, že musíte s kabely k záslepkám kličkovat kolem osazených karet. Pro tyto případy je samostatná pozice pro konektorové záslepky určitě dobrý nápad, a přivítal bych, pokud by jich bylo víc než jen jedna.

Cooler Master HAF 922 review foto 30

S povděkem kvituji, že u slotů rozšiřujících karet už výrobce nevymýšlel ptákoviny a místo rozličně tvarovaných plastových zámků sáhl k obyčejným šroubům s velkou hlavou. Plastové packy jsou většinou dobré tak pro uchycení kovové záslepky, ale určitě ne pro zafixování kilogramové grafické karty.

Také na záslepkách už se nešetřilo tak jako u nejlevnějších skříní – místo jednoduchých vylamovacích plíšků je u každého slotu poctivá plná záslepka se silného plechu.

Cooler Master HAF 922 review foto 31

Externí pozice pro 5,25" mechaniky chrání perforované záslepky. Perforace je hrubší než u levnějších řad skříní jako Cooler Master Elite či Centurion. Také prachový filtr za perforovaným plechem je odlišný – místo molitanu používaného u levnějších modelů je záslepka chráněná jemnou síťkou. Oproti molitanu zachytí ale jen hrubší nečistoty.

Cooler Master HAF 922 review foto 32
Cooler Master HAF 922 review foto 33

U každé z externích pozic pro 5,25" mechaniky jsou plastové zámky. Mechanika se po zasunutí zajistí dvojicí kovových čepů, které se vysouvají a zasouvají zamáčknutím velkého černého tlačítka. Jde o stejný mechanismus, jaký je u klasických propisek.

Cooler Master HAF 922 review foto 34
Cooler Master HAF 922 review foto 35
Cooler Master HAF 922 review foto 36
Cooler Master HAF 922 review foto 37

Na spodní hraně jsou v zámcích otvory, skrz které je možné mechaniky normálně přišroubovat. Mohou vám také pomoci zorientovat se, jaká je poloha otvorů pro šrouby v mechanice v případě, že se vám nebude dařit trefit se do nich kovovými čepy v zámcích.

Cooler Master HAF 922 review foto 38

Pro pevné disky je vyhrazená klec vepředu ve spodní části skříně. Je otočená Přední ventilátor má dost velký průměr na to, aby ofukoval všech pět pozic pro 3,5" disky. Disky se upevňují do speciálních plastových rámečků. Ty rovněž umožňují bezšroubkovou montáž. V místě šroubů mají čtyři kovové trny, které jsou pro snížení přenosu vibrací z disku na skříň uchycené do gumových silent bloků.

Cooler Master HAF 922 review foto 40

Rámečky mají jednoduchý způsob aretace – plastové čelo rámečku se zářezem u pantu zahákne za lem klece plechu pro disky. Zavřením čela se celý rámeček dotlačí nadoraz a zámek na opačné straně se zahákne za druhou stěnu klece. Celá montáž je jednoduchá a jde zlehka.

Cooler Master HAF 922 review foto 41
Cooler Master HAF 922 review foto 42

K dokonalosti už chybí jen pevný datový a napájecí konektor na konci klece, do kterého by se disk po docvaknutí rámečku sám zapojil (podobně jako to má vyřešeno SilverStone třeba u svých skříní Kublai). Takhle vám po zasunutí disku nezbude než sundat druhou bočnici a konektory zapojit ručně. Uprostřed klece je výše zmiňovaná kovová výztuž, díky které je klec pevnější.

Cooler Master HAF 922 review foto 44
Cooler Master HAF 922 review foto 45

Výrobce kladl při návrhu velký důraz i na cable management. Skrz velký otvor u zdroje pod základní deskou se dá pohodlně prostrčit i kabeláž opravdu bohatě vybaveného zdroje a jeho umístění je ideální i pro vedení kabelů ke spodní hraně desky. Obdobné otvory jsou i nahoře nad deskou.

Cooler Master HAF 922 review foto 47

Cooler Master HAF 922 review foto 43 Cooler Master HAF 922 review foto 47 Cooler Master HAF 922 review foto 48 Cooler Master HAF 922 review foto 46

Díky velké mezeře mezi základní deskou a klecí pro mechaniky si můžete s kabely a konektory po straně základní desky dělat prakticky cokoliv. Kabely můžete uchytit plastovými stahovacími pásky do prolisovaných ok, které jsou podél celé hrany.

Cooler Master HAF 922 review foto 49
Cooler Master HAF 922 review foto 50

I když se do poměrně velké mezery pod deskou s kabely nevejdete, nic moc se neděje. Bočnice je v těchto místech výrazně vyboulená a tak máte dostatečnou rezervu.

Cooler Master HAF 922 review foto 51

Testy, provozní vlastnosti

Pro přímé srovnání provozních vlastností si vypůjčíme výsledky jiné sestavy – Barbone W Seven, která se rovněž účastnila testu vánočních sestav Extra PC. Klíčové komponenty byly totiž stejné, nebo velmi podobné. Procesor u Barbone byl je sice o něco výkonnější, má ale stejné TDP jako Core i5-760 osazené v sestavě z Alfa Computer – 95 W. Na procesoru byl u obou sestav osazený stejný chladič. Stejná byla i grafická karta.

V případě Barbone byl osazený zdroj, který měl pravděpodobně vyšší otáčky ventilátoru, ale prootože u Cooler Master HAF 922 ventilátor do proudění ve skříni nezasahuje, nemusíme na to brát ohled.

Stejná byla i osazená grafická karta. Proto se snad podmínky dají označit za dost podobné na to, abychom mohli dosažené teploty přímo porovnávat.

Ani skříň použítá u Barbone není zrovna tichošlápek – jde o Sharkoon Rebel s velkým ventlátorem v bočnici. 

Barbone W SEVEN
procesor Intel Core i7-870, 2,93 GHz
paměť 2× 2048 MB DDR3 1 333 MHz CL9 Transcend
základní deska Asus P7P55D-E PRO
grafická karta Gigabyte GeForce GTX 460, 1 GB GDDR5 (715/3600 MHz)
pevné disky Samsung SpinPoint F3 HD103SJ, 1 TB, 7200 ot./min
optické mechaniky DVD±RW LG GH22NS Black
čtečka karet iTEC USB 2.0 All-in-One (SD/MMC, MicroSD, CF/MD, xD, MS/MS Pro, M2)
televizní tuner -
zvuková karta integrovaná
ostatní -
skříň Sharkoon Rebel 9 Special Edition
zdroj GreenPower FSP550-APN 80+ (FSP Group), 550W
chladič procesoru Arctic Freezer 7 Pro Rev 2
zadní konektory 1× PS/2 myš, 1× PS/2 klávesnice, 6× USB 2.0, 2× USB 3.0, 1× S/PDIF out optický, 1× S/PDIF out kompozitní, 1× FireWire, 1× eSATA, 1× RJ-45, 6× audio jack, 2× DVI-I, 1× miniHDMI
přední konektory 5× USB, 2× audio jack
operační systém Windows 7 Home Premium, 64b
dodávaný software -
příslušenství -
záruka [roky] 2
cena [Kč] 21 990 Kč

Na rozdíl od sestav, které výrobci během námi stanoveného období před Vánoci dotovali (a někteří ne málo), aby dosáhli lepšího umístění v testu, pořídíte u Alfa Computer sestavu za obdobnou cenu i po Vánocích (teď je dokonce ještě o pět stovek levnější než v době testu).

Alfa Gamer Fermi N460
Cooler Master HAF 922 review foto 2
procesor Intel Core i5-760, 2,8 GHz
paměť 2× 2048 MB DDR3-1333 MHz Kingston
základní deska Gigabyte, P55A-UD3 (ATX)
grafická karta Gigabyte GTX 460 1 GB DRR5 (OC, 715/3600 MHz)
pevné disky Samsung SpinPoint F3 HD103SJ, 1 TB, 7200 ot./min
optické mechaniky DVD±RW Samsung SH-S223C
čtečka karet USB 2.0 Apacer AE700 Black (SD/MMC, microSDHC, CF/MD, xD, MS/MSPro, M2)
televizní tuner -
zvuková karta integrovaná
ostatní -
skříň Cooler Master AHF 922 KKN1
zdroj Seasonic 500 W SS-500ET-F3 Bronze
chladič procesoru Cooler Master Hyper 212+
zadní konektory 8× USB 2.0, 2×USB 3.0, 1× PS/2 kombo klávesnice+myš, 1× S/PDIF out kompozitní, 1× S/PDIF out optický, 1× RJ-45, 6× audio jack, 2× DVI-I, 1× mini-HDMI
přední konektory 3× USB, 2× audio jack, 1× eSATA
operační systém Windows 7 Home Premium, 64b
dodávaný software -
příslušenství příslušenství od skříně, chladičě a grafické karty
záruka [roky] 2
cena [Kč] 21 500 Kč

Abyste měli představu o provozních vlastnostech ve srovnání s obyčejnějšími skříněmi, přídám ještě výsledky sestavy Mironet 5012, která byla namontované do skříně Cooler Master Sileo. U ní se na trochu vyšší hlučnosti podepsal i disk, kteýr přenášel vibrace na skříň. U sestavy byla použitá jiná grafická karta, proto nebyly výsledky měření teplot a hlučnosti při zatěži grafiky přímo porovnatelné a v grafech je nenajdete.

Mironet 5012 Intel
sestava Mironet foto 0
procesor Intel Core i5-760, 2,80 GHz
paměť 2× 2048 MB DDR3-1600 CL9 Kingston HyperX
základní deska Gigabyte, P55A-UD4
grafická karta Gigabyte Radeon HD 6870, 1GB DDR5 (900/4200 MHz)
pevné disky WD Caviar Black WD6402AAEX, 640 GB, 7200 ot./min
optické mechaniky BD-RE/DVD±RW LG BH10LS, LightScribe
čtečka karet takeMS 64 in 1 (SD/MMc, MS/MS Duo, CF/CFII, xD, T-Flash, M2)
televizní tuner AverMedia AverTV DVB-T Super007 Hybrid, PCI, analog/DVB-T
zvuková karta integrovaná
ostatní -
skříň Cooler Master Centurion Sileo
zdroj Seasonic SS-500ET 80+ Bronze
chladič procesoru Cooler Master Hyper 212+
zadní konektory 1× PS/2 kombo klávesnice+myš, 8× USB 2.0, 2× USB 3.0, 1× S/PDIF out optický, 1× S/PDIF out kompozitní, 2× eSATA, 1× FireWire, 1× bFireWire, 1× RJ-45, 6× audio jack, 2× DVI-I, 1× HDMI, 2× miniDP
přední konektory 3× USB, 2× audio, 1× eSATA
operační systém Windows 7 Home Premium, 64b
dodávaný software -
příslušenství bezdrátový set klávesnice s myší Microsoft Wireless Desktop 3000, příslušenství k základní desce, chladiči, grafické kartě a TV tuneru (vč. dálkového ovladače), napájecí kabel, kniha První kroky s počítačem, podložka pod myš
záruka [roky] 2
cena [Kč] 21 990 Kč

U všech sestav byla u chladiče procesoru nastavena automatická regulace ventilátoru.

Výkonné systémové chlazení HAF má zásluhu na nižších teplotách komponent. Zejména v případě grafické karty to také znamená nižší otáčky regulovaného ventilátoru a tím pádem i nižší hlučnost.

Z grafů je patrné, že přestože není Cooler Master HAF z nejtišších, zejména v zátěži si díky lepšímu systémovému chlazení a odhlučnění disků vede co do hlučnosti lépe než zdánlivě tišší sestavy, ve kterých tak neprotahuje. Ale nemylte se, ani tak nepatří k nejtišším.

Závěrečné hodnocení, verdikt

Je jasné, že by si Cooler Master HAF 922 neměli pořizovat ti, co preferují tiché počítače. Ostatně pro ně ani není určený. Ve skříni to protahuje a vyšší průtok vzduchu bude vždy znamenat vyšší hlučnost. I kdybyste systémové ventilátory zregulovali (výrazné zpomalení už ale kvůli nízkým otáčkám stejně není možné), přes stěny skříňě, které jsou děravé jako řešeto, se budou ven drát zvuky, které vydávají chladiče osazených komponent.

Pokud vám ale mírná hladina šumu od systémových ventilátorů tolik nevadí, vrátí se vám to při zátěži. Zejména chladiče výkonných grafických karet jsou v zátěži často s odstupem tím nejhlučnějším prvkem ve skříni a s každým zbytečným stupněm navíc přidává regulace na otáčkách ventilátoru a jejich hlučnost nadále rychle roste.
Samozřejmostí jsou při výkonném systémovém chlazení i nižší provozní teploty všech komponent a součástek, což by se mělo pozitivně promítnout na jejich životnosti.

Cooler Master HAF 922 review foto 2

Dílenské zpracování skříně je výborné, na žádné zásadní problémy nenarazíte. Skříň je prostorná a tak je montáž příjemná a přístup ke všem osazeným komponentám dobrý. Škoda je jen některých nedotažených drobností, jako je například nedostatečně velký otvor pro výztuže chladiče procesoru, uvolňuící se nožičky či nutnost sundávat kvůli montáži disku obě bočnice.

MMF24

Cena asi nenadchne, přesto pokud zohledníme rozměry skříně a rozšiřitelnost i to, že jsou v ceně započteny i dva velké pomaloběžné 200mm ventilátory, které se samostatně prodávají za částky kolem tří set korun, není zase tak zlá.

Cooler Master HAF 922

+ pro někoho atraktivní design

+ zpracování, pevná konstrukce
+ výkonné chlazení


+ prostorná



+ optimalizovaná pro cable management
+ může snížit hlučnost komponent v zátěži
+ podsvícení lze vypnout


− vyšší hlučnost bez zátěže
− nemožnost odhlučnění
− některé prvky a funkce nejsou dotažené
– nedostatečná ochrana proti prachu, většina otvorů zcela bez filtru

Za zapůjčení sestavy do testu děkujeme společnosti Alfa Computer