Hlavní navigace

Test freemailů – je lepší Gmail, Hotmail, Seznam, nebo Centrum?

23. 12. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Gmail

Jistě si to pamatujete, všichni jsme měli schránku na Post nebo na Volném, jejich kvalita ovšem odpovídala době. Byla taková‚Ķ no prostě to bylo zadarmo. Ale od roku 1996 tu byl Hotmail a o rok později nabízelo stejnou službu Yahoo, u nás se však kvůli chybějící lokalizaci oblibě příliš netěšily. Teprve s příchodem Gmailu v roce 2004 se začaly dít věci. Najednou jsme nemuseli emaily mazat a daly se posílat rozumně velké přílohy. Ostatní se chytli za nos a kvalita freemailů začala stoupat. Za email se neplatí dodnes, a když už, tak jedině za vlastní doménu. Email už není jen webová stránka, kam napíšete adresu příjemce, text a odešlete.

Gigantický mail

Ve světě emailů kraluje Google a jeho Gmail. Po registraci získáte schránku ve tvaru vašejméno@gmail.com s téměř neomezenou kapacitou. Velikost schránky totiž neustále narůstá a zaplnit ji je velmi těžké. Momentálně se pohybuje kousek pod hranicí 8 GB, což je pro emaily nepředstavitelné množství. Velikost přílohy může být až 25 MB, což je více, než byste měli používat.

Zahraniční freemaily jsou až na výjimky lepší, než ty české

Gmail byl dlouho jen pro zvané a nálepky beta se zbavil teprve nedávno. Pro zajímavost, pokud si zaregistrujete schránku v Německu, repektive s německou IP adresou, bude mít tvar vašejméno@googlemail.com, protože v této zemi již jedna firma má značku gmail registrovánu. Stejné je to i ve Velké Británii. Webové rozhraní má Gmail kompletně Ajaxové, což Gmailu na jedné straně umožňuje poskytovat řadu funkcí, na druhé straně není aplikace v porovnání s desktopovými poštovními klienty nijak svižná.

Gmail není jen vynikající schránka

Díky obrovské kapacitě nemusíte příchozí zprávy prakticky vůbec mazat, pro přehlednost je ale dobré používat systém štítků. Gmail nerozřazuje zprávy do složek, ale přiřazuje jim štítky, takže jedna zpráva může být jakoby ve více složkách. Také samotný inbox je vlastně štítek. Staré rozřazování do složek také funguje, protože vedle nástroje pro štítky najdete položku Přesunout, která ze zprávy odstraní všechny existující štítky a přidá jen ten cílový.

Posílání přílohy jde velice jednoduše jejím přetažením na okno s Gmailem, ale bohužel funguje jen v prohlížečích Firefox a Chrome. Zprávu můžete formátovat jako html dokument, přidat smajlíky a máte k dispozici předpřipravené odpovědi. Nově zde najdete možnost poslat pozvánku na akci, které se současně přidá do sdíleného kalendáře.

Gmail nedávno trochu změnil vzhled v návaznosti na integraci se sociální sítí Google+, ale stále nabízí řadu barevných témat, kterými si můžete svoji schránku přizpůsobit.

Mail je součástí ekosystému Googlu a v horní liště vidíte návaznost na další služby. Nabízí se kalendář, Google Dokumenty a další. Přímo v Gmailu můžete mít integrovaný Google Talk, jehož historie se ukládá ve složce Chaty. Google začal před časem sdružovat zprávy do konverzací, což je na jedné straně zpřehledňuje, na druhé na to nejsou uživatelé zvyklí a může to mást. Jde to ale vypnout.

Další novinkou byla Prioritní pošta, která na základě určitých příznaků zprávy označovala některé emaily jako prioritní a posouvala je na první místa. Tato funkce se učí od uživatele a stává se postupně přesnější, ovšem neznám nikoho, komu by tato funkce ulehčila práci. Opět ji nemusíte vůbec zapínat.

V nastavení na záložce Laboratoř najdete řadu dalších experimentálních funkcí, které zpříjemňují práci s poštou, ale Google se je ještě nerozhodl nasadit jako oficiální. Můžu doporučit funkce Chat na pravé straně nebo Opožděné odeslání, které vám po stisku tlačítka Odeslat dá ještě pár sekund čas na zrušení odeslání.

Webové rozhraní Gmailu funguje tak dobře, že ani není nutné používat desktopového klienta. Pokud se ale chcete k poště dostat i bez připojení k internetu, zvládá napojení na desktopové klienty přes protokol IMAP i POP3 a pro Chrome je k dispozici doplněk pro práci offline - tedy bez připojení k internetu.

Sváže vás se službami Google

Samozřejmostí je zabezpečený přístup ke schránce přes SSL. Nyní máte navíc možnost aktivovat dvoufázové přihlašování, podobně jako do bankovního účtu. Google vám po zadání hesla pošle SMSku s kódem, který musíte pro úspěšné přihlášení také zadat. Na cizích počítačích je to užitečné, tomu domácímu povolíte 30denní přístup. Je to velmi bezpečné a je to zdarma. Když vám SMS nepřijde, což se mi už jednou stalo, můžete si nechat od Google zavolat a robot vám kód přečte do telefonu, opět zdarma.

Když se připojte k Gmailu, jste připojení ke všem službám Google, které máte aktivní. Adresář kontaktů je synchronizovaný napříč celým Google účtem, a tedy může být spárován i s vaším telefonem.nPod Gmailem můžete mít i jiné účty. Třeba na Seznamu si zapnete přeposílání na Gmail. V Gmailu povolíte odpovídat jako ze Seznam, tedy falšováním hlavičky. Pak jen vyberete ze které adresy mail odeslat

Antispam funguje automaticky, ale velmi dobře. Svůj email nemám nijak tajný a přesto mi spam prakticky nechodí. Pro opakující se zprávy jsou tu samozřejmě filtry. Zajímavostí je, že emailová adresa funguje nezávisle na tečkách - můžete mít adresu jmeno.prijmeni@gmail.com a funguje stejně jako verze bez tečky. Mail vám přijde vždy. Velmi oblíbenou službou je Gmail na vlastní doméně. Pokud vlastníte pěknou doménu, můžete ji pomocí jednoduchého návodu napojit na Google a získat pěknou adresu se všemi funkcemi Googlu.

 

Hotmail

Ač u nás není moc známý, Hotmail je největším freemailem na světě. Začal dávno před Googlem, ale moc se nevyvíjel, což se změnilo až v poslední době. Účet u Hotmailu je také zároveň váš Live ID účet pro všechny služby Microsoftu. Při registraci si můžete vybrat mezi doménami hotmail.com, hotmail.cz, nebo dlouhou windowslive.com. Když se přepnete do angličtiny a použijete americkou IP adresu, možná se vám podaří také získat mail na pěkné doméně live.com.

Email není jen email, ale také účet pro přístup k mnoha službám

Prostředí Hotmailu nabízí, podobně jako Google, řadu integrovaných služeb. Je tu Live Messenger, kde můžete chatovat s vašimi kontakty. Asi nejlepší přidanou hodnotou je napojení na službu SkyDrive, což je zdarma dostupné webové úložiště, ale také se přímo odsud dají vytvářet a editovat dokumenty Office. Microsoft s tím však má v některých prohlížečích problémy.

Pro fanoušky Microsoftu povinnost

Samotný email doznal v posledních měsících řadu vylepšení. Pěkné Ajaxové rozhraní měl již dříve, nyní přibyly Rychlé akce, díky kterým můžete email smazat, kategorizovat, či na něj odpovědět, aniž byste jej nejdříve museli označit. Kategoriemi jsou myšleny štítky a nejlepší na tom je, že Hotmail se může naučit emaily sám rozřazovat, případně využít další novou funkci nazvanou Rychlý úklid. Ta má naučená pravidla, ale čeká na váš povel automaticky roztřídit příchozí zprávy podle typu pod určité kategorie. Některé typy emailů pozbudou po čase platnosti, například nabídky slevomatů nepřečtené po několik dní se stávají bezpředmětnými a Hotmail je tak může automaticky smazat.

Na můj vkus je webové rozhraní příliš líné. Nabízí ale zabezpečené SSL i POP3. Hotmail však nemá IMAP, což můžete obejít použitím Exchange. Ten je pro Hotmail snad ještě lepší. Hodně odrazujícím prvkem webového rozhraní je reklama. Určitou formu reklamy má na zdarma poskytovaném emailu každý, ale Microsoft zde má velký barevný banner a stále je na něm reklama na jeho vlastní služby, takže tvrzení o nutnosti email nějak zaplatit trochu pokulhává.

Hotmail můžete stejně jako Gmail provozovat na vlastní doméně díky Windows Live Custom Domains. Výbornou funkcí je také vytváření dočasných aliasů - emailových schránek určených třeba k registraci na nedůvěryhodných webech, kde vaše skutečná adresa zůstane tajná.

Yahoo

Emailová schránka od Yahoo u nás není prakticky vůbec rozšířená. Není totiž v češtině a kromě Flickru nemá pro nás zajímavý ekosystém dalších služeb. Řada služeb je placených, například přeposílání nebo přístup přes protokol POP3. Část stránky zabírá snad ještě otravnější reklamní banner, než u Hotmailu. Reklama se u nově založeného účtu neobjevuje hned, zřejmě aby neodradila nové uživatele.

Yahoo ani nezkoušejte

Rozšiřujících funkcí je pomálu. Yahoo nabízí chat napojený na Yahoo Messenger, potažmo Live Messenger a také Facebook. Hlavní stránka přetéká obsahem, který s elektronikou komunikací vůbec nesouvisí, jako je přehled událostí a seznam nejvyhledávanějších pojmů. V doručené poště sídlí kupodivu ještě větší reklamní banner. Při bližším ohledání zjistíte, že celý Yahoo! Mail prolezlý reklamním obsahem.

Yahoo má filtry, přeposílání a mechanismus podobný prioritní poště od Google. Přes Yahoo můžete posílat stejně velké přílohy, jako u konkurence, tedy 25 MB. Při pohledu na zajímavé fialové prostředí je překvapivé, že Yahoo svůj email tak úspěšně zabíjí. Při zaplacení ročního poplatku 20 dolarů vás aspoň přestanou obtěžovat reklamy, ale řada funkcí vám bude přesto scházet.

Seznam

Na českém trhu má velmi silnou pozici Seznam. Stránka www.seznam.cz je pro řadu uživatelů synonymem internetu, a je tak nabíledni, že využívají i jeho emailovou službu. Novým uživatelům nabízí schránku na doméně @seznam.cz nebo @email.cz, ale funguje i pro uživatele Post.cz. Původní samostatné služby Post.cz a Email.cz Seznam totiž kvůli pěkným doménám a aktivním uživatelům koupil. Další domény jsou vám zpřístupněny, když se mail zaregistrujete na jiné službě Seznamu, třeba na Spolužácích.

Email od Seznamu však působí spíše zastarale, a to hlavně kvůli svému vzhledu z roku 2000. Technicky na tom seznam není zase tak špatně, ale třeba kapacita pouhých 10 MB je velmi slabá. Po zaslání aktivační SMS zprávy můžete získat neomezenou kapacitu, ale přestože stojí jen 3 Kč, rozhodně nejde o uživatelsky přívětivé řešení. Seznam vás také může SMSkou informovat o příchozí poště v ceně 1 Kč za email - Google to dělá zadarmo.

Seznam umí jiné služby

Ačkoliv Seznam má velmi kvalitní mapy a na úvodním portálu také hodně zapracoval, jeho email stále vypadá jako z minulosti, což nespraví ani nabídka barevných témat. Ajax jako u Gmailu nebo Hotmailu zde chybí, stránka se musí vždy obnovit celá.

Seznam sice podporuje zabezpečené přihlášení přes SSL, ale poté již přijímáte a odesíláte emaily mimo HTTPS, a tedy bez zabezpečení. Seznam podporuje přihlášení přes OpenID, což znamená, že se na něj můžete přihlásit třeba i přes svůj Gmail.

Seznam není špatný freemail, technologické aspekty na pozadí má naprosto v pořádku, podporuje IMAP a umí stahovat poštu z jiných e-mailových účtů. A jako jediný tuzemský produkt vás nelimituje ve velikosti schránky. Má ale jeden velmi zásadní nedostatek - zastaralé a nevzhledné webové prostředí, které vás od používání služby spolehlivě odradí. Posílání SMS za jednu korunu by si ocenění taktéž zasloužilo, přestože využitelnost je minimálně diskutabilní. A Seznam se k uživatelům snaží proniknout skrze podpůrný software. Lišta pro prohlížeč, malá aplikace upozorňující na příchozí poštu, dokonce i vlastní verze prohlížeče v červených barvách, to vše může hrát při výběru freemailu roli.

Centrum

Značně rozšířený je u nás také email od Centrumu. Jeho největší nevýhodou je kapacita schránky 20 MB, kterou můžete rozšířit zasláním SMS na maximálních 2 GB. Narozdíl od Seznamu má lepší prostředí a již využívá Ajaxu. Nabízí průvodce pro vybírání schránek z jiných účtů, přístup přes POP3 i IMAP.

Centrum se činilo, a přestože nabízí relativně malou schránku, z celkového srovnání ze Seznamem vychází zdaleka nejlépe. Nepříjemně překvapí snad jenom jedinkrát, když zjistíte, že se budete muset obejít bez kontroly pravopisu. Tu ale většinou stejně obstará prohlížeč, takže není co řešit. Panel s náhledem zprávy si musíte zapnout ručně, u Seznamu to ale nejde (ani u Volného). Připočtěte použití modernějších technologií ve webovém prostředí a vyjde vám docela jasný vítěz českého souboje. Velikost přílohy u Centrumu činí 15 MB, což plně dostačuje. Poštovnímu holubovi byste taky nedávali do jednoho pařátu dopis a do druhého těžký balík.

Našli bychom i body, kde si oba čeští poskytované nemají co vyčítat. Třeba ve správě kontaktů si vedou dobře, jenže zde není žádné napojení na cloud, jako u Google nebo Microsoftu. Reklamu najdete v každém z nich. Za málo zabezpečené přihlášení by si zasloužili pokárání oba dva. Ve srovnání se světovými službami zavádějí ty české řadu funkcí s dost velkým zpoždění a zabudovaného chatu se zřejmě nedočkáme nikdy.

Vlastní doména a výsledky

Proč nemít email s vlastním jménem nejen před zavináčem, ale i za ním? Nemusí jít jen o stylovku, ale vaše jméno už může mít někdo zabrané na Gmailu i Hotmailu. Kupte si doménu s vlastním příjmením a hned uvidíte, že poštovní schránka v ceně je nepovedená. Bývá to pravidlem, a tak je lepší si ji hned převést pod Gmail, či Hotmail, čímž získáte možnost mít až několik set schránek na své vlastní doméně. Tedy například jarda@prijmeni.cz, mamka@prijmeni.cz a další pro celou rodinu. Vše běží na strojích Googlu (nebo Microsoftu pod názvem Live Custom Domains) a můžete tak využívat všech funkcí a obrovské kapacity schránky. Převést tzv. MX záznam se může zdát složité, ale opak je pravdou. A rozhodně to vypadá dobře na vizitce.

S Gmailem neprohloupíte

Freemail dnes nabízí kde kdo, ale těch dobrých je pomálu. Gmail boduje dokonalou synchronizací s mobilními zařízeními, integrací s ostatními službami, zabudovaným chatem Google Talk a velmi dobrým webovým rozhraním. Jeho reklamy jsou pouze textové a nijak významně neruší. Účet od Google vám otvírá cestu nejen k Gmailu, ale k celé řadě stávajících služeb, jako je fotogalerie, kalendář a sociální síť Google+. Máte také přístup k jednoduché kanceláři Google Docs, kde můžete sdílet dokumenty a tabulky s ostatními uživateli a souběžně na nich pracovat.

Hotmail byste měli také vyzkoušet. Obsahuje sice otravnou obrázkovou reklamu, ale stejně jako Gmail může běžet na vlastní doméně, má integrovaný chat přes Live Messenger a přístup na SkyDrive, kde můžete spravovat všechny dokumenty Office. Ten nabízí mnohem více funkcí, než Google Docs, ale zatím chybí simultánní editace více uživateli zde. SkyDrive využijete také jako úložiště pro fotky a jeho potenciál do budoucna je velký.

KL24

České schránky ve srovnání s těmi světovými dost pokulhávají, ovšem pro nenáročné uživatele mohou dostačovat. Například správa kontaktů je u nich sama o sobě v pořádku, ale chybí jim synchronizace na mobilní zařízení, a vůbec ekosystém napojení na další služby. S účtem Seznamu se přihlásíte na Stream.cz, Lidé.cz, Spolužáci.cz, ale to je málo. Email od Centrumu je pak v podstatě jenom email, nic víc. Neváží se k němu žádné doplňkové služby, synchronizace kontaktů, ani chat. Oběma chybí pořádné zabezpečení přes SSL a jejich velké rozšíření je dáno tím, že uživatelé jsou nenároční a o lepším řešení často ani nevědí.

Z našeho srovnání vychází nejlépe Gmail (což se dalo čekat) následovaný Hotmailem. Ten může být pro někoho dokonce i lepší volbou, zejména pokud často pracujete s dokumenty Office a máte telefon se systémem Windows Phone. Z českých poskytovatelů vychází technologicky lépe Seznam a přívětivostí zase Centrum.

Srovnávací tabulka

Gmail Hotmail Yahoo! Seznam Centrum
kapacita 7,8 GB a více 5 GB a více neomezená 10 MB/ neomezená 20 MB / 2 GB
základní velikost přílohy 25 MB 25 MB 25 MB 13 MB 15 MB
reklamy textové flashové obrázkové obrázkové obrázkové
POP3 ano ano placený ano  ano
IMAP ano ne (Exchange) ne ano ano
existuje placená verze ano ano ano ne ne
čeština ano ano  ne ano ano
vybírání jiných účtů ano ano  ne ano ano
motivy vzhledu ano ano  ano ano ano
kontrola pravopisu česká česká anglická česká česká
antispam ano ano ano ano ano
zabudovaný chat ano ano ano ne ne

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.