Hlavní navigace

Test: HD DVD i Blu-ray v jedné krabičce

18. 12. 2008

Sdílet

Zdroj: Redakce

Firma LG byla průkopníkem hybridních mechanik, také proto je na českém trhu mezi prvními, kdo přináší reálný produkt. Nový elegantní model LG Super Multi Blue BE06LU10 umí přehrávat filmy z Blu-ray i HD DVD disků a ještě k tomu přidává možnost BD disky vypalovat.

Vše co potřebujete

V balení najdete disk, ze kterého si můžete nainstalovat CyberLink Hi-Def Suite. Tato softwarová sada umožní obsloužit všechny funkce, kterými mechanika disponuje. Program Power DVD bez nutnosti cokoli doinstalovávat přehraje veškeré HD placky, které se vám mohou dostat do ruky (ačkoli některé HD DVD filmy vyžadují nejnovější zaplátu). Sofwarový balík umožní také vypalování. Přístroj si poradí se všemi formáty CD a DVD a to v rychlostech, na jaké jsme zvyklí u běžných DVD vypalovaček. To je u kombinované mechaniky velké plus.

Stejně snadno jako vypalujete DVD, vypálíte i Blu-ray. Stačí v programu přetáhnout data do oblasti disku a poté stisknou tlačítko Burn. Mechanika podporuje aktuálně nejvyšší rychlost vypalování BD-R, tedy 6×. Takové média sice nejsou běžně k dostání, některé kvalitní 4× disky se však dají přemluvit. Samotný proces trvá poměrně dlouho, déle, než by většina lidí čekala. Běžné 2× médium budete pálit 40-45 minut, BD-R s rychlostí 4× minut zhruba 25. To ale jen v případě, že použijete nejnovější Nero nebo jiný program, který umožňuje vypnout Verifikaci (proces ověřování dat, který běží přímo při vypalování). Hi-Def Suite tuto možnost nemá a tak se každé vypalování BD médií protáhne zhruba na dvojnásobný čas.

CS24

V každém případě si přístroj zaslouží náš obdiv. Díky tomu, že je mechanika externí, stačí ji jednoduše zapojit do volného USB 2.0 portu a nainstalovat potřebný software. (Při přenosových rychlostech Blu-ray disků není dobrý nápad zapojovat mechaniku do pomalého USB 1.0 u starších počítačů). Vypalovačka je také velmi stylová určitě vám tak na stole nebude dělat ostudu. Překvapí vás snad jedině její délka. Jedná se vlastně o běžnou stolní mechaniku vloženou do speciálního rámečku. Protože je ale přístroj velmi poctivě zpracován, v zadní části je věnován velký prostor součástkám které převádí rozhraní SATA na USB.

Jediné co se dá přístroji vytknout je to, že si příliš dobře neporadí s poškrábanými a špatně čitelnými CD a DVD. Vše ale vynahrazuje možnost popisovat disky pomocí LightScribe nebo technologie SecurDisc pro ochranu dat.
 

LG Super Multi Blue BE06LU10

Cena 5 885 Kč
Zapůjčil LG (cz.lge.com)
   

Specifikace

 zápis BD-R  2x, 4x, 6x
 zápis BD-RE  2x
 zápis DVD¬±R  16x
 zápis DVD+RW  8x
 zápis DVD-RW  6x
 zápis DVD-RAM  5x
 zápis DVD+R DL  4x
 čtení BD-R  4x
 čtení BD-RE  6x
 čtení DVD¬±R  12x
 čtení DVD+RW  10x
 čtení DVD-RW  10x
 čtení DVD-RAM  5x
 čtení DVD+R DL   8x
 přístupová doba  180 ms - 210 ms
 vyrovnávací paměť  4 MB
 porty  1x
 rozměry  163 × 50 × 260
 Hmotnost 1,5 kg (bez napájecího zdroje)