Hlavní navigace

Test mechanických klávesnic (1. část) – souboj tří „levných“ modelů do 2500 Kč

1. 6. 2014

Sdílet

 Autor: Redakce

Úvod, historie mechanických klávesnic

Klávesnice s mechanickými spínači se stávají hitem posledních let. Pokud si myslíte, že se jedná nějakou novou technologii, pletete se. První modely mechanických klávesnic se objevili v 80. letech minulého století. Postupem času byly tyto klávesnice vytlačeny výrazně levnější konkurencí v podobě membránových klávesnic.

Test mechanických klávesnic
Legendární klávesnice IBM Model M

Jednou z nejpopulárnějších klávesnic z 80. let je Model M od IBM. Zpočátku byly tyto klávesnice s počítači spojeny napevno, poslední revize se již připojovaly do konektoru PS/2 a v současné době existují i verze upravené pro USB. Jednotlivé klávesy mají ve svém nitru pružinu, která vytváří stálý lineární odpor. Po stisknutí se pružina stlačí a spínač zareaguje. Tyto klávesnice jsou velmi populární i v dnešní době pro svojí vysokou spolehlivost a návykový chod kláves. Sehnat Model M v zachovalém stavu je v dnešní době bohužel veliký problém

 

Současný boom mechanických klávesnic začal zhruba před 3 lety. Do této doby používali tyto klávesnice především soudní zapisovatelé, redaktoři, závodní psavci a jiní uživatelé, kteří každodenně píší velké množství textů. Zhruba před 3 lety představila většina významných výrobců periférií své první modely vybavené nejčastěji spínači Cherry MX. Více o těchto spínačích se dozvíte v následující kapitole.

Membránové klávesnice

Membránové klávesnice zná a také používá většina z vás. Jejich základem je plošný spoj, na které jsou osazeny senzory. Na tomto plošném spoji je gumová membrána s kontakty. Po stisku klávesy se vodivý kontakt dotkne senzoru na desce a klávesnice zaznamená stisk.

Test mechanických klávesnic

Výhody těchto klávesnic tkví především v nízké ceně, jednoduché výrobě a nízké hlučnosti při psaní. Mezi nevýhody patří nižší udávaná životnost a nemožnost volby chodu kláves. Problémem membránových klávesnic také často bývá horší rovnoměrnost podsvícení. Výhody i nevýhody nelze jednoznačně určit, každý uživatel má jiné preference a vlastnost, která se jednomu uživateli nelíbí, může naopak jinému vyhovovat.

Mechanické klávesnice

Základem mechanických klávesnic je také plošný spoj. Tentokrát na něm však nejsou dotykové senzory, ale samostatné spínače. O těchto spínačích se dozvíte více v následující kapitole. Výhody mechanických klávesnic jsou dlouhá životnost, možnost volby chodu kláves, rovnoměrné podsvícení (každá klávesa je podsvícená zvlášť) a dobrá kvalita zpracování. Mechanické klávesnice zároveň mají podporu antighosting a N-key rollover (NKRO). První zmiňovaná funkce zabraňuje falešné detekci stisku při více stisknutých klávesách najednou. Druhou zmiňovanou vlastnost ocení zejména hráči. Jedná se o funkci, kdy klávesnice zaznamená více stisknutých kláves najednou. Nejvybavenější modely dokáží zaznamenat plné NKRO, zaznamenají tedy stisk všech tlačítek na klávesnici najednou. Nevýhodami mechanických klávesnic jsou především vyšší hlučnost při psaní, cena a menší výběr než u membránových modelů.

Test mechanických klávesnicCorsair Vengeance K90 se spínači Cherry MX Red

V našem testu jsme důkladně prověřili 7 klávesnic různých značek, vybavených různými spínači a s různou cenou. Celý test je rozdělen na dvě části – v první části se podíváme na klávesnice s cenou do 2500 Kč, druhá část testu bude zaměřená na dražší modely. Všechny klávesnice s výjimkou Zalmanu jsou primárně určeny pro hráče.

Mechanické spínače

Jednoznačným lídrem na poli mechanických spínačů je společnost Cherry. Jejich spínače z řady MX používá drtivá většina výrobců a patří tak mezi nejrozšířenější modely. Výrobce nabízí hned několik různých variant, které se odlišují svým chodem, zvukovým projevem, silou potřebnou ke stisku a v neposlední řadě také barvou. V nabídce najdete dokonce spínače určené pro nízkoprofilové klávesnice.

Na trhu samozřejmě působí i konkurenční Kailh, Alps a nedávno představil své spínače i Razer. Klávesnice do testu jsme volili také s ohledem na použité spínače a povedlo se nám zajistit všechny běžně používané modely. V této kapitole si popíšeme vlastnosti jednotlivých snímačů zastoupených v testu.

Cherry MX Red a Black

Spínače Cherry MX Spínače Cherry MX

Chod spínačů Cherry MX Red a Black (zdroj: Keyboardlover.com)

Spínače Cherry MX Red a Black se vyznačují lineárním chodem po celou výšku zdvihu. Na rozdíl od ostatních se zde nesetkáte s akustickou či hmatovou odezvou. Spínač rozpozná stisk již zhruba v polovině výšky zdvihu, nemusíte tedy tisknout klávesy až na doraz. Rozdíl mezi Red a Black je v síle potřebné ke stisku. Zatímco u verze Red stačí tisknout silou odpovídající 45 gramům, u verze Black budete muset 15 gramů přidat.

Cherry MX Brown a Blue

Spínače Cherry MX Spínače Cherry MX 

Chod spínačů Cherry MX Blue a Brown (zdroj: Keyboardlover.com)

Na rozdíl od předchozích se tyto dva modely vyznačují tím, že mají při stisku hmatovou odezvu. Zhruba v polovině zdvihu se zaznamená stisk klávesy a zároveň ucítíte lehkou odezvu spínače. V případě verze Blue je navíc tento stisk doprovázen poměrně hlasitým cvaknutím. Tyto typy jsou vhodně především pro časté pisatele, kteří ocení jistý stisk.

Kailh Red

Spínač Kailh Red
Spínač Kailh Red v klávesnici Zalman ZM-K500

Do testu se nám podařilo sehnat také klávesnici vybavenou spínači Kailh Red. Tyto spínače mají podobné vlastnosti jako Cherry MX Red, ale jsou cenově dostupnější. Jejich slabostí je horší spolehlivost, na kterou si stěžují majitelé na diskuzních fórech. Námi testovaný model fungoval bezproblémově, takže tuto informaci nemůžeme potvrdit ani vyvrátit.

Razer Green

Spínače Razer GreenSpínač Razer Green v klávesnici Razer BlackWidow Ultimate

Do testu jsme zajistili také novou revizi klávesnice Razer Blackwidow Ultimate, která je vybavena spínači Razer Green. O nich jsme vás před nedávnem informovali formou novinky (Razer vychází hráčům vstříc vlastními mechanickými spínači pro klávesnice). Když se klávesnice dostali k prvním zákazníkům a recenzentům, objevili se na několika diskuzních fórech informace o tom, že skutečným výrobcem těchto spínačů je již zmíněná společnost Kailh. Tuto informaci můžeme potvrdit, testovaný kus měl pod logem Razeru na spínačích také logo Kailhu.

 

Zalman ZM-K500

Balení

Zalman ZM-K500 k nám dorazila v malé kartonové krabici. Přední strana obsahuje fotografii klávesnice spolu s popisky, které vás informují o tom, že je vybavena lineárními mechanickými spínači.

 Zalman ZM-K500

Na zadní straně balení jsou natištěny ostatní důležité údaje o klávesnici. Součástí balení je pouze klávesnice, která je navíc v krabici jen volně vložena a není nijak chráněna během přepravy. Celkové provedení klávesnice je naštěstí bytelné a kvalitní, takže snese i hrubší zacházení.

Klávesnice

Po vybalení vás na první pohled zaujmou její kompaktní rozměry 352 × 169 × 36 mm. Hmotnost dosáhla hodnoty 850 gramů. Nízké rozměry jsou způsobeny chybějícím numerickým blokem. Tento typ klávesnic se nazývá tenkeyless.

Zalman ZM-K500

Chybějící numerický blok může většina z vás považovat za velkou nevýhodu. Najdou se ovšem i tací uživatelé, kteří požadují kompaktní klávesnici na cesty, případně i na pracovní stůl. Další výhodou je zkrácení vzdálenosti mezi alfanumerickým blokem kláves a myší (platí pouze pro praváky). Běžní uživatelé zřejmě nepoznají rozdíl, pokud ovšem u PC trávíte delší dobu a píšete velké množství textu, pak nejspíš tento typ klávesnice oceníte.

Zalman ZM-K500 Zalman ZM-K500 Zalman ZM-K500 Zalman ZM-K500 Zalman ZM-K500 Zalman ZM-K500 Zalman ZM-K500 Zalman ZM-K500 Zalman ZM-K500 Zalman ZM-K500 

Tělo klávesnice je vyrobeno z matného plastu, který je odolný proti otiskům prstů. Ve spodní části je tělo zkosené a vytváří malou podložku pro zápěstí. Zalman je jediná nepodsvícená klávesnice v testu. Popisky tlačítek jsou vypáleny laserem, což zaručuje jejich vysokou životnost. Do testu se dostala verze s US layoutem, k dispozici je i verze s českými popisky. Ty jsou velkou výhodou proti konkurenci, která většinou české popisky nenabízí.

 

Rozložení kláves je standardní a nelze mu téměř nic vytknout. Horní řada kláves je od zbytku oddělena zhruba centimetrovou mezerou, která zabraňuje nechtěným překlepům a tím zlepšuje ergonomii psaní. Celkově se na ZM-K500 píše velmi dobře a pohodlně. Zklamáním pro mě bylo to, že klávesnice zaznamená pouze čtyři stisknuté klávesy najednou. Běžní uživatelé tento problém zřejmě nepocítí, hráči ale nadšeni nebudou.

Zalman ZM-K500 Zalman ZM-K500 Zalman ZM-K500 Zalman ZM-K500 Zalman ZM-K500

Klávesnice bohužel nenabízí žádné makro klávesy. Dočkáte se alespoň pěti multimediálních tlačítek, které slouží k ovládání hlasitosti, rychlému přechodu na domovskou stránku v prohlížeči a spuštění emailového klienta. Ke klávesnici nenabízí výrobce ani žádný software, stačí ji tedy připojit metr a půl dlouhým kabelem USB k počítači a můžete ji hned začít používat.

Spínače

Zalman ZM-K500

Zalman ZM-K500 Zalman ZM-K500

Tento model je vybaven spínači Kailh Red, jejichž životnost je podle tvrzení výrobce 20 milionů stisků. Konkurenční Cherry udává životnost svých spínačů až 50 milionů a Razer dokonce až 60 milionů stisknutí. Na ověření těchto tvrzení náš test bohužel nestačí.

Celkově však působí všechny spínače velmi solidním dojmem a nemáme důvod nevěřit údajům o jejich životnosti.

Zalman ZM-K500
cena 899 Kč
záruka 24 měsíců
zapůjčil Digitor
parametry
typ snímačů Kalih
životnost 20 milionů stisknutí
podsvícení ne
rozhraní USB
délka kabelu 1,5 m
počet kláves
92
numerický blok
ne
materiál ABS
rozměry 352 × 169 × 36 mm
hmotnost

850 g

rozšiřující konektory

-

70 %

Ozone Strike Pro

Balení

Balení druhé testované klávesnice je o poznání bohatší a větší, než tomu bylo u Zalmanu. Kartonová krabice je opět celá potištěná údaji o klávesnici. Na vrchní straně v místě nad šipkami je navíc výřez, takže si můžete vyzkoušet chod kláves.

Ozone Strike Pro

Strike Pro je zabalen o poznání pečlivěji. Celá klávesnice je v plastovém výlisku, takže se nemůže v krabici volně pohybovat. Kromě klávesnice je v balení také CD se softwarem, samolepka s logem výrobce, manuál a sada náhradních gumových podložek na spodek klávesnice.

Ozone Strike Pro Ozone Strike Pro

Klávesnice

Ozone již není tenkeyless klávesnice jako Zalman. Její rozměry jsou 441 × 136 × 34 mm, hmotnost se zastavila na hranici 1300 gramů.

Ozone Strike Pro

Ozone Strike Pro Ozone Strike Pro Ozone Strike Pro Ozone Strike Pro Ozone Strike Pro 

Tělo klávesnice je vyrobeno z plastu s velmi příjemnou povrchovou úpravou, na které nezůstávají otisky prstů. Otázkou je životnost tohoto povrchu, námi testovaný kus byl lehce odřený v oblasti směrových šipek. Dolní hrana je opět zkosená a vytváří podpěrku pod zápěstí.

Ozone Strike Pro

Pravá horní hrana skrývá jeden konektor USB a jacky pro mikrofon a sluchátka. Rozložení všech kláves je standardní. Některé z nich mají dvojí funkci, která se aktivuje v kombinaci se stiskem funkčního tlačítka s logem Ozone. Klávesy F1 až F4 slouží k nestavení rychlosti odezvy a frekvence snímání. Zbývající funkční klávesy slouží k ovládání hlasitosti, přeskakování skladeb v hudebním přehrávači apod. Zřejmě nejzajímavější je tlačítko G mode, které aktivuje herní režim. Při tomto režimu se zamknou klávesy Win a aktivují se makro tlačítka umístěná mezi alfanumerickým a numerickým blokem. Hernímu zaměření klávesnice napovídá podpora NKRO, Strike Pro tedy zaznamená stisk všech kláves najednou.

 Ozone Strike Pro Ozone Strike Pro Ozone Strike Pro Ozone Strike Pro  Ozone Strike Pro Ozone Strike Pro Ozone Strike Pro Ozone Strike Pro Ozone Strike Pro Ozone Strike Pro 

Do testu jsme dostali zapůjčený model s americkými popisky. Český layout bohužel výrobce nenabízí.

 

Na spodní straně klávesnice jsou vyklápěcí nožičky, kterými můžete upravit sklon klávesnice. Velice vítáme drážku, která umožňuje tři pozice vedení kabelu – středem, vlevo nebo vpravo. Metr a půl dlouhý oflexovaný kabel je poměrně tenký a zhruba 15 cm před koncem se rozděluje na tři samostatné vodiče – USB, jack pro mikrofon a jack pro sluchátka.

Podsvícení

Ozone Strike Pro podsvícení

Jak jsem se již zmiňoval, Strike Pro bohužel není dostupná s českými popisky. Většina kláves je bíle podsvícena, jen klávesy Q, W, E, A, S, D, Esc a směrové šipky mají červené podsvícení. Jeho intenzitu můžete měnit ve třech krocích pomocí tlačítka na klávesnici. Pokud nechcete být při hraní rušeni, můžete navíc aktivovat pouze červeně podsvícené tlačítka.

Ozone Strike Pro podsvícení Ozone Strike Pro podsvícení Ozone Strike Pro podsvícení Ozone Strike Pro podsvícení Ozone Strike Pro podsvícení 

V případě potřeby můžete samozřejmě podsvícení kompletně vypnout. Výhodou mechanických klávesnic je, že každý spínač má svojí vlastní LED pro podsvícení. Díky tomu je podsvícení rovnoměrné. Problém mají ale klávesy s dvěma znaky pod sebou (např. čísla). Horní znak je podsvícen v pořádku, ten spodní je na tom o poznání hůře. Tento problém je dán konstrukcí spínačů, které mají LED na horní hraně.

Spínače

Námi vybraná varianta Strike Pro je vybavena spínači Cherry MX Red. K dostání jsou i verze s MX Brown, Blue a Black. Chod kláves MX Red je lineární. Tento typ je obecně doporučován především pro hráče, kteří nepožadují hmatovou ani akustickou odezvu.

Ozone Strike Pro

Ozone Strike Pro Ozone Strike Pro   

Během testování jsem klávesnici vyzkoušel i při hraní her a musím říct, že mi na hraní vyhovovali spínače MX Red asi nejvíce. Udávaná životnost je 50 milionů stisků, což je více než dvojnásobek toho kolik udává Zalman.

Software

Ke klávesnici je dodáván software, ve kterém si můžete nastavit až pět herních profilů. Ty můžete aktivovat buď ručně, nebo si nastavíte, že se aktivují po spuštění určitého programu či hry. V první záložce si můžete přenastavit mapování všech kláves. Pokud tedy potřebujete, aby se při stisku klávesy A napsalo písmeno B, není s tím žádný problém.

 Ozone Strike Pro softwareOvládací software je jednoduchý a přehledný

Druhá záložka skrývá nastavení šesti makro kláves. Každému z těchto tlačítek můžete přiřadit nahrané makro, případně i jinou funkci. V případě potřeby můžete dokonce klávesy vypnout. Poslední záložka obsahuje nastavení rychlosti snímání, odezvy, intenzity podsvícení a také nastavení zámku klávesy Win. Všechny tyto údaje se nastavují pro každý zvolený profil samostatně.

Ozone Strike Pro software Ozone Strike Pro software Ozone Strike Pro software

Pro aplikování nastavení musíte kliknout na tlačítko Apply, čímž se konfigurace přenese do klávesnice. Celá procedura bohužel trvá zhruba 25 vteřin, což je poměrně dlouhá doba. Konkurenční modely nabízejí rychlejší přenos, případně reagují na nastavení ihned.

Ozone Strike Pro
cena 2453 Kč
záruka  24 měsíců
zapůjčil Tiphardware
parametry
typ snímačů Cherry MX Red
životnost 50 milionů stisknutí
podsvícení ano
rozhraní USB, 2 × 3,5mm jack
délka kabelu 1,5 m
počet kláves
104
numerický blok
ano
materiál ABS
rozměry 441 × 136 × 34 mm
hmotnost

1300 g

rozšiřující konektory

USB 2.0, 2 × audio jack

80 %

 

Gamdias Hermes Ultimate

Balení

Gamdias Hermes UltimateBalení je překvapivě rozměrné  

Gamdias Hermes dorazila v jedné z největších krabic. Na přední straně v místě nad směrovými šipkami je výřez, takže si můžete osahat klávesy již v obchodě. Podobné řešení najdete i u předchozího modelu Ozone Strike Pro. Na opačné straně je další výřez, skrz který můžete spatřit logo výrobce vylisované na plastové podpěrce zápěstí. Celé balení je samozřejmě potištěné informacemi o klávesnici.

Klávesnice

Po vybalení vás jistě ohromí velikost zápěstní podpěrky. Její rozměry jsou téměř shodné se samotnou klávesnicí. Pro snadnou manipulaci se podpěrka připojuje pomocí dvou magnetů. Jejich síla je dostatečná, nestane se tedy, že byste ji nechtěně odpojili například během hraní.

Gamdias Hermes Ultimate

Samotná klávesnice je laděná do černé barvy a měří 475 × 311 × 39 mm. I u tohoto modelu je tělo klávesnice vyrobeno z plastu. Na levé straně je řada pěti makro kláves. Jejich umístění mi zpočátku dělalo velké problémy. Mezera mezi nimi s alfanumerickou částí je poměrně malá a často jsem se dopouštěl překlepů. Tento problém mě trápil především při psaní. Při hraní her jsem byl naopak rád, že jsou snadno dostupná a nemusel jsem tolik přemisťovat ruku.

 Gamdias Hermes Ultimate   Gamdias Hermes Ultimate Gamdias Hermes Ultimate Gamdias Hermes Ultimate Gamdias Hermes Ultimate Gamdias Hermes Ultimate Gamdias Hermes Ultimate Gamdias Hermes Ultimate

Další šestice makro kláves je na dolní straně klávesnice. Pokud budete klávesnici používat bez zápěstní opěrky, budou vám tyto tlačítko překážet a často se bude stávat, že je nechtěně zmačknete. Při použití opěrky je tento problém částečně eliminován, výrobce ale mohl zvolit lepší umístění. Pokud by vám nestačila ani tato šestice kláves, další dvě jsou ještě umístěny vedle směrových šipek.

 Gamdias Hermes Ultimate Gamdias Hermes Ultimate Gamdias Hermes Ultimate Gamdias Hermes Ultimate Gamdias Hermes Ultimate Gamdias Hermes Ultimate Gamdias Hermes Ultimate Gamdias Hermes Ultimate

K rozložení zbytku kláves nemám výtky. Některé klávesy mají dvojitou funkci, která se aktivuje v kombinaci s tlačítkem Fn. Díky tomu můžete přepínat herní profily, měnit intenzitu podsvícení, spouštět herní režim apod. bez nutnosti spouštět ovládací software. Ani tato klávesnice bohužel nenabízí české popisky a budete si tedy muset zvyknout na anglické, případně zvolit jiný model.

Gamdias Hermes Ultimate 

Gamdias Hermes Ultimate  Gamdias Hermes Ultimate Gamdias Hermes Ultimate

Pravá horní hrana skrývá jeden konektor USB a dva jacky pro sluchátka a mikrofon. Oflexovaný kabel vedoucí z klávesnic má délku 2,2 metry. Zhruba 20 cm od svého konce se rozděluju na čtyři samostatné vodiče – dvě USB a dva 3,5mm jacky. Konce konektorů USB mají docela silné okolní pogumování, takže budete mít problém zapojit je do dvou zdířek, které jsou těsně u sebe.

Podsvícení

Gamdias Hermes Ultimate podsvícení

Gamdias Hermes Ultimate podsvícení Gamdias Hermes Ultimate podsvícení Gamdias Hermes Ultimate podsvícení Gamdias Hermes Ultimate podsvícení Gamdias Hermes Ultimate podsvícení

Intenzitu podsvícení můžete měnit ve čtyřech krocích. Případně ho můžete zcela vypnout nebo zvolit režim, kdy podsvícení pulsuje. I tento model trpí tím, že je spodní znak na klávesách hůře podsvícen. Červená barva podsvícení ani při nejvyšší intenzitě neruší a v kombinaci s černými klávesami je dostatečně kontrastní i pro práci ve dne.

Spínače

Gamdias Hermes Ultimate

Gamdias vybavil svůj model Hermes spínači Cherry MX Blue. Pro herní klávesnici se tato volba může stát nerozumnou. Spínače MX Blue při svém chodu vydávají poměrně hlasitou akustickou odezvu. Tato odezva navíc nastává zhruba v polovině výšky stisku, což není pro hraní zrovna to pravé. Výrobce ovšem zapustil spínače o trochu hlouběji do těla klávesnice, čímž se zkrátil chod kláves a akustikou odezvu uslyšíte až při stisknutí nadoraz. Kolem dorazů je navíc nalepena gumová podložka, která účinně tlumí zvuk kláves.

Gamdias Hermes Ultimate  Gamdias Hermes Ultimate 

Zpočátku jsem byl k tomuto řešení velmi skeptický a nemohl jsem si zvyknout na poměrně krátký chod jednotlivých kláves. Postupně jsem si na něj začal zvykat a při hraní her se ukázalo toto řešení jako poměrně dobré. Pokud ale hledáte klávesnici hlavně pro psaní, doporučil bych spíše jiný model.

 

Software

Dodávaný software nám svými funkcemi doslova vyrazil dech. Po nainstalování software prohledá veškerá připojená zařízení Gamdias a identifikuje je. Klávesnice podporuje až 10 herních profilů. Na první záložce najdete nastavení funkce jednotlivých kláves. Ke každé z kláves můžete přiřadit různá makra, zkratky pro spuštění programů, ovládání multimediálních přehrávačů apod. V případě potřeby můžete klávesu vypnout.

  Gamdias Hermes Ultimate

Ve druhé záložce se nastavují samotná makra. Nastavit můžete opravdu vše – od zpoždění mezi stiskem jednotlivých kláves až třeba po souřadnice kursoru myši. Nahraná makra můžete libovolně pojmenovávat, editovat a následně řadit do složek. V dalších záložkách jsou nastavení podsvícení, přiřazení zvuků ke klávesám a další.

Gamdias Hermes Ultimate Gamdias Hermes Ultimate Gamdias Hermes Ultimate Gamdias Hermes Ultimate Gamdias Hermes Ultimate 

Karta se zajímavým názvem Muscle Memory skrývá naměřené statistiky z používání klávesnice. Vedle počtu stisknutí kláves jsou zde i zajímavější položky jako celková vzdálenost zdvihu, doba používání nebo celková vynaložená hmotnost na jednotlivé stisky.

Gamdias Hermes Ultimate

Po nastavení profilu musíte konfiguraci nahrát do klávesnice. Na rozdíl od Ozone trvá tato operace okamžik – zhruba 3 vteřiny.

Součástí softwaru je i hlasový asistent Hera, který vás informuje o změně profilu, hlasitosti a rozlišení myši. Vybrat si můžete mezi mužským a ženským hlasem v deseti světových jazycích. Čeština bohužel chybí. Hlasové informace mohou být doplněny i o zobrazování údajů přímo na monitoru.

Gamdias Hermes Ultimate
cena 2599 Kč
záruka 24 měsíců
zapůjčil Digitor
parametry
typ snímačů Cherry MX Blue
životnost 50 milionů stisknutí
podsvícení ano
rozhraní 2 × USB, 2 × 3,5mm jack
délka kabelu 2,2 m
počet kláves
117
numerický blok
ano
materiál plast
rozměry 475 × 311 × 39 mm
hmotnost

1500 g

rozšiřující konektory

USB 2.0, 2 × audio jack

95 %

 

Vzájemné srovnání a doporučení, závěr

S každou z klávesnic jsem strávil několik dní a vyzkoušel jsem je hned v několika různorodých situacích. Psaní dlouhých textů prověřilo rozložení jednotlivých kláves a ergonomii. Hraním FPS stříleček, závodních a sportovních her jsem prověřil ostatní funkce klávesnic jako je antighosting či N-key rollover.

Pokud hledáte klávesnici převážně na psaní, doporučil bych vám klávesnici Ozone Strike Pro. I přes použití lineárních spínačů, které jsou obecně doporučovány především na hraní, se na ní velmi pohodlně píše a nedochází k překlepům.

 

Špatně si nevedl ani Zalman ZM-K500. Na mém malém pracovním stole jsem ocenil kompaktní rozměry a potenciální zákazníky jistě přiláká také nízká cena, pohybující se kolem hranice 1000 Kč. Výhodou může být také její „obyčejný“ vzhled. Podpora pouze čtyř současně stisknutých kláves ji bohužel neřadí mezi vhodné adepty pro náročné hráče.

To Gamdias Hermes je na tom o dost lépe. Dodávaný software patří mezi absolutní špičku na trhu a musí vyhovět snad každému sebenáročnějšímu uživateli. I svojí výbavou a zpracováním se řadí mezi absolutní high-end. Této výbavě ale neodpovídá cena, která je velmi příznivá – 2599 Kč. Gamdias si za svojí výbornou výbavu a příznivou cenu zasloužil ocenění „Smart buy!“.

Test mechanických klávesnic

Všechny tři testované kusy fungovaly po dobu testu bezchybně a ani s jedním neuděláte chybu. Brzy se dočkáte i druhé části testu, která bude změřená na klávesnice s cenou kolem 4000 Kč. Je vyšší cena oprávněná a přináší užitečné funkce navíc? To se dozvíte v následující části testu klávesnic s mechanickými spínači.

Zalman ZM-K500

+ cena

+ kompaktní rozměry

+ dostupná i s CZ layoutem

± chybí numerický blok

± není primárně určena pro hráče

- chybějící podsvícení

- pouze 4KRO

- žádný dodávaný software

 

Ozone Strike Pro

+ kvalitní zpracování s příjemnou povrchovou úpravou

+ možnost volby 4 různých snímačů

+ NKRO a antighosting

± různé podsvícení pro herní klávesy a zbytek tlačítek

- neznámá životnost povrchové úpravy

- není dostupná s českými popisky

- horší podsvícení spodních znaků na klávesách

 

Gamdias Hermes Ultimate

+ výbava odpovídající dražším klávesnicím

+ propracovaný software

+ nízká cena vzhledem k výbavě

± umístění makro kláves

- až příliš rozměrná zápěstní podpěrka

- není dostupná s českými popisky

- horší podsvícení spodních znaků na klávesách

 

Za zapůjčení klávesnic Zalman a Gamdias děkujeme obchodu Digitor

Test mechanických klávesnic  

ICTS24

Klávesnici Ozone do testu zapůjčil obchod Tiphardware.cz

Test mechanických klávesnic