Hlavní navigace

Test multifunkcí: fotolab na stole

26. 10. 2007

Sdílet

Zdroj: Redakce

Úvod

Do testu jsme si pozvali pět výrobců, tedy všechny kteří vyrábějí multifunkční inkoustové tiskárny vhodné do domácnosti (Brother, Canon, Epson, HP, Lexmark). Přístroje musely umět kopírovat a skenovat, co je však nejdůležitější, požadovali jsem alespoň průměrné zvládnutí fototisku. Vytvářet fotografie totiž není vůbec snadné, vyžaduje to speciální technologie, inkousty a papíry. Od výrobců jsme požadovali nelehký úkol - skloubit mnoho funkcí s kvalitou a rozumnou cenou.

Tiskárny jsme testovali na univerzálních i originálních papírech

 

Jako doma

Tiskárny jsme testovali tak, jako by byly nás v obýváku. Zkoušeli jsme tedy, jak se ovládají, instalují a také jak dobře vypadají na stole. Chtěli jsme zjistit, které přístroje se budou nejvíce hodit do domácích kanceláří, kde se tiskne jen občas, a které fototiskárny splní nároky zapálených amatérských fotografů. Na tiskárny jsme kladli vysoké nároky, nedoporučili bychom vám stroj, který by neobstál v naší vlastní domácnosti.

Zjistili jsme mnoho zajímavých věcí, které se projeví v běžné praxi. Tisk z paměťových karet či fotoaparátu přes port PictBridge, může být pohodlnější a rychlejší, než tisk z PC. Hodí se však jen pro fotografie, na našich testovacích obrazcích se rychle ukázalo, že při tisku jemnějších struktur je přepočet pomocí procesoru tiskárny viditelně horší než tatáž funkce v počítači.

Všestranní matadoři

Ačkoli přístroje patří do kategorie multifunkčních zařízení, nemůžete od nich čekat zázraky. Kancelářský tisk je sice kvalitní, ale zdlouhavý, nemůžete čekat, že inkoustové tiskárny budou výtvory plivat stejně rychle jako laserové mašiny na které jste zvyklí z práce nebo knihovny. Stejný problém nastává i u kopírování, výsledky jsou sice dobré, obvykle ale trvají dlouho.

Rozdíly v kvalitě jsou někdy patrné na první pohled

 

Poslední funkcí, kterou musí přístroj bezpodmínečně zvládat je skenování. Všechny přístroje skenovat umí, knížku zdigitalizujete pohodlně. Pokud ale chcete v jedničkách a nulách zvěčnit staré fotografie, budete zřejmě zklamáni. Skenery testovaných modelů při detailním prozkoumání mírně proužkují, mnohé také nepřesně reprezentují barvy, pro zpracování snímků s velkým kontrastem může být problémem i nízká denzita (rozlišení odstínů).

Hodně muziky, ale za dost peněz

Přesto je po tomto testu nutno říct, že za vydané peníze dostanete kvalitní produkty. Ať už se rozhodnete pro jakýkoli model zklamaní, nebudete. Při běžných nárocích tiskárny uspokojí všechny vaše tiskové potřeby. Pořizovací náklady však nejsou všechny peníze, které vám z kapsy vinou tiskárny odtečou.

Pokud si na tiskárny zvyknete, budou odvádět pravidelnou daň z vaší výplaty. Tiskové náklady na domácí fotky totiž nejsou zrovna nízké. Výhodou je možnost dokonale si fotografie upravit a vytisknout si je na libovolný formát. Pokud ale chcete vyvolat 30 fotek ve formátu 9 × 13, vyjdou vás ve fotolabu stále levněji. U tiskáren platí zvláštní závislost – čím dražší máte tiskárnu, tím levnější do ní budou náplně. Proto se často vyplatí kupovat vyšší modely.

Canon Pixma MP510, Canon Pixma MP180

Canon Pixma MP510

Vítěz testu, král mezi fototiskárnami, se jmenuje Canon Pixma MP510. Už při vybalování z krabice působil přístroj majestátně, kromě toho, že je ze všech testovaných kusů nejdražší, také působí ze všech nejobjemněji. Velmi neobvyklé je ovládání - v pravé části odklopíte „periskop“ s barevným displejem, pod kterým se skrývá malé , ale velmi přehledné ovládání s všesměrovým křížem. Používání barevného displeje příjemné, tisk a výběr fotografií nebo nastavení všech detailů přestává být složitou a náročnou operací.

Většinu testovaných úkonů zvládla pětsetdesítka v bezkonkurenčních časech, zachovala si při tom nejvyšší kvalitu tisku. Tiskárna si skvěle poradila i s univerzálními papíry, dejte si ale pozor na nastavení. Nedáte-li přístroji vědět, že tiskne na nestandardní papír, výsledek nebude dobrý. Potěšil dvojitý podavač papíru s celkovou kapacitou 250 papírů i výsuvný výstupní podavač, který zajistí, že se vám vytištěné papíry nebudou válet po zemi. Jediným nedostatkem byla čtečka, která měla problémy s rychlostí a čtením SD karet. Pokud pro vás není 3 000 Kč moc, je Pixma rozhodně tím pravý přístroj.

 

Plus a minus:
+ kvalita tisku
- problémová čtečka

Parametry
rozlišení tisku 4 800 × 1 200 dpi
rychlost tisku čb. (udávaná) 25 str./min.
rychlost tisku bar. (udávaná) 17 str./min.
rozlišení skeneru 2 400 × 1 200 dpi
připojení USB, IR, volitelně WiFi
podavač 150+100 listů
USB/PictBridge 2.0/ano
paměťové karty CF, SD, MMC, MS, xD
displej barevný 2“
rozměry 171 × 444 × 365 mm
hmotnost 7 kg
podporované OS Windows 98/ME/2000/XP, Mac OS X
Cena cca 3 000 Kč (internetové obchody)

Hodnocení
Tisk (45 %) 9,5
Skenování a kopírování(25 %) 7,6
Ovládání (10 %) 8,0
Funkce (20 %) 8,3
Celkem 8,5

Naměřili jsme
Rychlost Word (10 stran s barevnou grafikou) 2:02 min
Rychlost fotka A4 2:08 min
Rychlost fotka 15 × 10 50 min
Rychlost skenování 34 s
Rychlost kopírování (čb) 3:58 min
Rychlost přenosu USB 586 kb/s

Canon Pixma MP180

Stoosmdesátka má sice oficiální cenu přes tři tisíce, na internetu ji však seženete i o jeden fialovomodrý papír levněji. Za to nabízí velmi dravý design, ale také skvělé tiskové vlastnosti. Aerodynamický vzhled není jen efektní, symbolizuje také rychlost kterou tiskárna pracuje. Fotografie vyrábí 2-3× rychleji, než většina konkurentů, přesto je předstihne v kvalitě. Žádné pruhy, minimální zrno a nulové stopy po podavači nominují multifunkci Canon Pixma MP180 na fototiskárnu.

Přístroj však má také drobné mouchy, zlobila zejména čtečka paměťových karet, která je sice otevřená ale je až příliš hluboko v těle. Některé typy paměťových médií šly dovnitř ztuha, oba zástupci značky Canon v testu pak měli značné problémy se čtením karet typu SD. Dalším mínusem je výstupní podavač, i při plném vysunutí mi z něj občas vypadávaly papíry. Ovládání je příjemné, přesto bych na přístroji uvítal barevný displej. Bez něj bych čekal alespoň pokročilé možnosti fototisku, přístroj však pouze vytiskne index fotek na kartě, zbytek už musíte zvládnout ručně. Přesto se jedná o skvělé všestranné zařízení, které se neztratí na žádném stole.

 

Plus a minus:
+ kvalita a rychlost tisku
- čtečka, výstupní podavač

Parametry
Rozlišení tisku 4 800 × 1 200 dpi
Rychlost tisku čb. (udávaná) 22 str./min.
Rychlost tisku bar. (udávaná) bar 17 str./min.
Rozlišení skeneru 1 200 × 600 dpi
Připojení USB
Podavač 100 listů
USB/PictBridge 2.0/ano
Paměťové karty CF, SD, MMC, MS, xD
Displej mono, 2 řádky
Rozměry 185 × 443 × 381 mm
Hmotnost 6,5 kg
Podporované OS Windows 98/ME/2000/XP/Vista, Mac OS X
Cena cca 2 169 Kč (internetové obchody)

Hodnocení
Tisk (45 %) 8,7
Skenování a kopírování(25 %) 7,7
Ovládání (10 %) 7,9
Funkce (20 %) 6,7
Celkem 8,0

Naměřili jsme
Rychlost Word (10 stran s barevnou grafikou) 2:25 min
Rychlost fotka A4 2:18 min
Rychlost fotka 15 × 10 54 min
Rychlost skenování 36 s
Rychlost kopírování (čb) 3:13 min
Rychlost přenosu USB 590 kb/s

Brother DCP-330C, Epson Stylus DX6000

Brother DCP-330C

Velký bratr, jak jsme v redakci přezdívali dražšímu modelu od firmy Brother, překvapil zejména skvělým displejem a dobře zpracovaným ovládáním. Předností byl také design, kdyby šlo jen o vzhled, rád bych měl kompaktní přístroj s barevným displejem doma na stole. O poznání hůř si ale přístroj poradil s tiskem, což je u multifunkční tiskárny trochu problém. Třistatřicítka je přitom skvěle mechanicky zpracovaná, japonská preciznost umožnila výrobci umístit inkoustové náplně v přední části, ačkoli tiskové hlavy jsou asi 20 cm daleko. To bohužel znamená, že pokud tiskárnu úplně vypnete, při dalším startu si bude pekelně dlouho čistit trysky.

Přístroj kvůli malému poloměru podavače nezvládá velmi tvrdé papíry, které jsou na fotky nejlepší. Na papíry s gramáží kolem 100 g/m² sice obraz vytiskne bez rozpaků, patrné jsou ale proužky. Celkově je však tiskárna velmi sympatická, zejména kvůli detailům, jako je USB schované uvnitř přístroje, či skvělé ovládání přímého tisku z paměťových karet, kompletně lokalizované do češtiny. Přístroj bych doporučil pouze těm, kteří tisknou fotky málo a potřebují tichý a elegantní stroj. Brother totiž při tisku téměř není slyšet.

 

Plus a minus:
+ barevný displej
– kvalita fototisku/cena

Parametry
Rozlišení tisku 6 000 × 1 200 dpi
Rychlost tisku čb. (udávaná) 25 str./min.
Rychlost tisku bar. (udávaná) bar 20 str./min.
Rozlišení skeneru 2 400 × 600 dpi
Připojení USB, volitelně WiFi
Podavač 100 listů
USB/PictBridge 2.0/ano
Paměťové karty CF, SD, MMC, MS, xD
Displej barevný 2“
Rozměry 398 × 351 × 150 mm
Hmotnost 7,3 kg
Podporované OS Windows, Mac OS
Cena cca 2 800 Kč (internetové obchody)

Hodnocení
Tisk (45 %) 7,7
Skenování a kopírování(25 %) 8,0
Ovládání (10 %) 8,2
Funkce (20 %) 8,3
Celkem 8,0

Naměřili jsme
Rychlost Word (10 stran s barevnou grafikou) 3:48 min
Rychlost fotka A4 4:25 min
Rychlost fotka 15 × 10 2:34 min
Rychlost skenování 34 s
Rychlost kopírování (10 stran čb) 4:44 min
Rychlost přenosu USB 330 kb/s

Epson Stylus DX6000

Tiskárny firmy Epson reprezentují na trhu vyšší střední třídu. Špičkové kvality dosahuje jejich řada Stylus Photo, s tiskem fotografií si dobře poradí i některé multifunkce. Mezi ně rozhodně patří model DX6000, na obrázcích, které vytiskne, je sice rozeznatelné jemné zrno, v albu se za ně ale určitě stydět nebudete. Obě tiskárny Epson v testu nemají režim pro univerzální fotopapíry, přesto si fotopapíry od firmy Rayfilm poradil poměrně slušně.

U zařízení této kategorie nesmí chybět multiformátová čtečka karet, a barevný displej. Na deseti barevných centimetrech čtverečních si pohodlně vyberete, které fotky chcete vytisknout nebo jednoduše nastavíte libovolný parametr. Displej je do tiskárny zapuštěn zvláštně, ale velmi funkčně. Podivná jsou dvířka chránící čtečku karet, která se sama neustále zavírají a nejsou průhledná. Podivně je u Epsonu zpracována opěrka zásobníku papírů, její funkci to ale nijak neovlivní. Ovládání na počítači je jednoduché a přehledné, bohužel pouze anglicky. Stylus DX6000 je spolehlivý všeuměl, přičemž fotky umí ze všeho svých dovedností nejlépe.

 

Plus a minus:
+ ovládání na tiskárně
- zavírací čtečka

Parametry
Rozlišení tisku 5 760 × 1 440 dpi
Rychlost tisku čb. (udávaná) 27 str./min.
Rychlost tisku bar. (udávaná) bar 27 str./min.
Rozlišení skeneru 2 400 × 1 200 dpi
Připojení USB
Podavač 100 listů
USB/PictBridge 2.0/ano
Paměťové karty CF, SD, MMC, MS, xD
Displej barevný 2“
Rozměry 167 × 430 × 354 mm
Hmotnost 6,5 kg
Podporované OS Windows 98/ME/2000/XP, Mac OS X
Cena cca 2 500 Kč (internetové obchody)

Hodnocení
Tisk (45 %) 8,3
Skenování a kopírování(25 %) 7,0
Ovládání (10 %) 5,4
Funkce (20 %) 8,3
Celkem 7,5

Naměřili jsme
Rychlost Word (10 stran s barevnou grafikou) 3:37 min
Rychlost fotka A4 4:02 min
Rychlost fotka 15 × 10 1:26 min
Rychlost skenování 38 s
Rychlost kopírování (čb) 5:42 min
Rychlost přenosu USB 1 018 kb/min

HP Photosmart C4280, Lexmark X3550

HP Photosmart C4280

Elegantní mašina od firmy HP se jako jediná honosí přídomkem fototiskárna. Patří totiž do produktové řady Photosmart, která je určená pro domácí tisk fotografií. Jedná se o elegantní přístroj s oblými hranami, který je na první pohled velmi sympatický. Zajímavé je ovládání, v pravé části najdete totiž hned dva displeje. První monochromatický ukazuje stavové informace o tom, kolik kopií se bude tisknout, či v jakém budou formátu.

Na druhém, barevném, se odehrává hlavní navigace. Ta je realizována poměrně šikovně pomocí tří tlačítek, samotný displej je však docela malý, některé zobrazované texty jsou tak těžko k přečtení. Stejně jako celé programové vybavení, hovoří přístroj plynně česky, což je rozhodně plus. Lokalizovaná je také instalace, která je však zdlouhavá a požaduje registraci přes internet. Komunikace s tiskárnou je příjemná, přístroj se ovládá dobře na počítači i přes tlačítka. Nechybí čtečka paměťových karet, co však schází, je PictBridge pro přímý tisk z fotoaparátu. Přístroj obstojně zvládá kancelářské úkony, kvalita fototisku je výborná.

 

Plus a minus:
+ kvalita tisku
- chybí PictBridge

Parametry
Rozlišení tisku 4 800 × 1 200 dpi
Rychlost tisku čb. (udávaná) 30 str./min.
Rychlost tisku bar. (udávaná) bar 23 str./min.
Rozlišení skeneru 2 400 × 1 200 dpi
Připojení USB
Podavač 100 listů
USB/PictBridge 2.0/ne
Paměťové karty CF, SD, MMC, MS, xD
Displej 1× barevný + 1× mono
Rozměry 162 × 434 × 394 mm
Hmotnost 5,1 kg
Podporované OS Windows 2000/XP/Vista, Mac OS X
Cena cca 2 600 Kč (internetové obchody)

Hodnocení
Tisk (45 %) 8,1
Skenování a kopírování(25 %) 6,6
Ovládání (10 %) 8,5
Funkce (20 %) 7,8
Celkem 7,5

Naměřili jsme
Rychlost Word (10 stran s barevnou grafikou) 2:37 min
Rychlost fotka A4 4:01 min
Rychlost fotka 15 × 10 1:29 min
Rychlost skenování 45 s
Rychlost kopírování (čb) 8:12 min
Rychlost přenosu USB 768 kb/s

Lexmark X3550

Novinka od Lexmarku je opravdovou stylovkou, kombinace barev a materiálů vypadá dobře na každém stole. Světlá barva na víku skeneru je však velmi náchylná ke znečištění. X3550 se snaží zákazníky oslovit uživatelskou přívětivostí. Instalace je sice poměrně dlouhá, pomocí obrázků a kompletně českých popisků vám ale vysvětlí vše důležité o tiskárně. Skvělé jsou také ovladače tiskárny, skeneru a dalších funkcí. Nechybí hezké animace a kompletní počeštění, obslužný program je ale poměrně velký a neustále zabírá v paměti počítače dost místa. Je tedy jasné, že tiskárna patří k novému počítači – tomu odpovídá také deklarovaná podpora Windows Vista.

Tiskárně chybí barevný displej, což je ale za danou cenu pochopitelné. Řeší to ale rafinovaně, kartu s nafocenými fotkami jednoduše zastrčíte do čtečky tiskárny a vyberte volbu vytisknout „proof sheet“. Vyjede vám A4 s miniaturami fotek, pomocí obyčejné fixy na ní pak zaznačíte kolikrát konkrétní fotku chcete, na jaký formát a zda chcete na fotky použít efekt. Výsledek pak strčíte do skeneru, dáte OK a fotografie začnou tisknout. Jen kvalita fototisku by mohla být o něco vyšší.

 

Plus a minus:
+ tisk „proof sheet“
– kvalita fototisku

Parametry
Rozlišení tisku 4 800 × 1 200 dpi
Rychlost tisku čb. (udávaná) 24 str./min.
Rychlost tisku bar. (udávaná) bar 17 str./min.
Rozlišení skeneru 1 200 × 1 200 dpi
Připojení USB, volitelně síť a WiFi
Podavač 100 listů
USB/PictBridge 2.0/ano
Paměťové karty CF, SD, MMC, MS, xD
Displej mono, grafický
Rozměry 177 × 453 × 325 mm
Hmotnost 5,6 kg
Podporované OS Windows 2000/XP/Vista, Mac OS X
Cena cca 2 000 Kč (internetové obchody)

Hodnocení
Tisk (45 %) 7,1
Skenování a kopírování(25 %) 7,6
Ovládání (10 %) 8,3
Funkce (20 %) 8,4
Celkem 7,5

Naměřili jsme
Rychlost Word (10 stran s barevnou grafikou) 2:35 min
Rychlost fotka A4 5:57 min
Rychlost fotka 15 × 10 2:11 min
Rychlost skenování 39 s
Rychlost kopírování (čb) 1:55 min
Rychlost přenosu USB 930 kb/s

Lexmark X5470, Brother DCP-130C

Lexmark X5470

Starší z modelů firmy Lexmark zastoupených v testu byl jediným strojem, který by se neztratil ani v kanceláři. Od konkurence jej odlišuje zejména výrazně trčící automatický podavač papírů umístěný na víku skeneru a pochopitelně funkce faxu, která automatický podavač plně využije. Ovládání na tiskárně bohužel není v češtině, jinak je velmi povedené. Ovládací panel si vyklopíte z cestovní polohy do šikmého stavu, tlačítka jsou logicky uspořádaná, nechybí pochopitelně ani čísla pro vytáčení faxu.

Příjemné je také softwarové vybavení, které je hezky animované a kompletně v češtině. Při spuštění tiskové úlohy na vás vyskočí okno, které vám řekne co se děje, kolik máte inkoustu a v případě nedostatku nabídne možnost ihned jej on-line objednat. Kvalita tisku je pouze průměrná, zamrzelo zejména černobílé kopírování. V automatickém režimu kopíruje velmi kvalitně a bohužel také velmi dlouho, přepnutí do rychlého režimu Econo je zbytečně složité. Jedná se tedy o stroj do malé domácí kanceláře, který umí i fotky. Bohužel ani ty nejsou stoprocentní, na originální papír dává přístroj spoustu inkoustu, výsledek je pak dlouho mokrý, okraje se občas i zvlní.

 

Plus a minus:
+ fax, automatický podavač
- kopírování

Parametry
Rozlišení tisku 4 800 × 1 200 dpi
Rychlost tisku čb. (udávaná) 25 str./min.
Rychlost tisku bar. (udávaná) bar 18 str./min.
Rozlišení skeneru 1 200 × 600 dpi
Připojení USB, volitelně síť a WiFi
Podavač 100 listů
USB/PictBridge 2.0/ano
Paměťové karty CF, SD, MMC, MS, xD
Displej mono, 2 řádky
Rozměry 192 × 454 × 320 mm
Hmotnost 6,5 kg
Podporované OS Windows 2000/XP/Vista, Mac OS X
Cena cca 2 500 Kč (internetové obchody)

Hodnocení
Tisk (45 %) 7,3
Skenování a kopírování(25 %) 6,7
Ovládání (10 %) 8,5
Funkce (20 %) 9,2
Celkem 7,5

Naměřili jsme
Rychlost Word (10 stran s barevnou grafikou) 7:40 min
Rychlost fotka A4 6:28 min
Rychlost fotka 15 × 10 2:17 min
Rychlost skenování 38 s
Rychlost kopírování (čb) 13:06 min
Rychlost přenosu USB 1 051 kb/s

Brother DCP-130C

Mladší bratr je v podstatě ořezanou verzí přístroje Brother DCP-330C. Stejné tělo má místo stříbrného lemování okraje světle šedé, což šikovně naznačuje, že se jedná o zástupce nižší třídy. Místo barevného displeje na přístroji najdete pouze jednořádkový monochromatický, kvůli tomu není ovládání tak příjemné jako u vyššího modelu, ačkoli možnosti jsou stejně široké. Spoustu věcí ale po straším sourozenci zdědil – v balení dostanete skenovací software v angličtině se schopností digitalizovat dokument přímo do Wordu nebo program Systran 5.0 WebTranslator.

Se sourozencem bohužel sdílí také proužky na fotografiích, odpor k tlustým papírů a dlouhé čištění po zapnutí. Oba bratři mají také možnost připojení bezdrátové síťové karty. Ta ale stojí přes pět tisíc, což u tiskárny s poloviční cenou není úplně nejlepší řešení. Spolehlivě funguje čtečka a tisk přímo z fotoaparátu. Většinu úkonů zvládá o něco pomaleji, než typ 330C, je ale také o poznání levnější. Brother DCP-130C tak může být dobrou variantou pro ty, kteří nechtějí za multifunkci utratit moc peněz a požadují špičkovou spolehlivost.

 

Plus a minus:
+ spolehlivost – pomalý tisk

Parametry
Rozlišení tisku 6 000 × 1 200 dpi
Rychlost tisku čb. (udávaná) 25 str./min.
Rychlost tisku bar. (udávaná) bar 20 str./min.
Rozlišení skeneru 2 400 × 600 dpi
Připojení USB, volitelně WiFi
Podavač 100 listů
USB/PictBridge 2.0/ano
Paměťové karty CF, SD, MMC, MS, xD
Displej mono, 1 řádek
Rozměry 398 × 351 × 150 mm
Hmotnost 7,1 kg
Podporované OS Windows, Mac OS
Cena cca 1 700 Kč (internetové obchody)

Hodnocení
Tisk (45 %) 6,7
Skenování a kopírování(25 %) 7,4
Ovládání (10 %) 7,8
Funkce (20 %) 7,5
Celkem 7,0

Naměřili jsme
Rychlost Word (10 stran s barevnou grafikou) 4:15 min
Rychlost fotka A4 9:02 min
Rychlost fotka 15 × 10 3:37 min
Rychlost skenování 33 s
Rychlost kopírování (čb) 4:15 min
Rychlost přenosu USB 342 kb/s

HP DeskJet F4180, Epson Stylus DX4000

HP DeskJet F4180

Nový kůň ze stáje HP je poměrně roztomilým přístroj. Po vytažení z krabice se vám v rukou ocitne černý kvádr, který se hodí do každého moderního počítačového koutku. Jinak se rozhodně nestydí za příslušnost ke starším HP DeskJet multifunkcím, nutno však podotknout, že na kvalitě tisku rozhodně vývojáři zapracovali. Daní za kvalitu jsou pak poměrně vysoké tiskové náklady, což je u levnějších přístrojů obvyklé. Další nepříjemností jsou zvukové projevy, po zapnutí multifunkce se ozývaly zvuky až strašidelné, při běžném tisku pak minimálně obtěžující.

Jedná se rozhodně o „entry level“ přístroj, tedy základní model nejnižší cenové kategorie. Od přístroje tedy nemůžete očekávat čtečku karet, či PictBridge. Displej sice mezi ovládacími tlačítky najdete, jedná se ale spíše o ukazatel hodnot od 0 – 9, to druhé číslo také říká, kolik kopií najednou bez pomoci počítače vyrobíte. Zapomeňte tedy na nastavování na tiskárně, vše důležité musí obstarat počítač. Ovladače jsou u HP tradičně skvělé, bohužel i instalace je tradičně mimořádně zdlouhavá. Jedná se o přístroj pro nenáročné, za slušné peníze dostanete slušnou tiskovou kvalitu.

 

Plus a minus:
+ rozměry, design
- instalace, tiskové náklady

Parametry
Rozlišení tisku 4 800 × 1 200 dpi
Rychlost tisku čb. (udávaná) 20 str./min.
Rychlost tisku bar. (udávaná) bar 14 str./min.
Rozlišení skeneru 2 400 × 1 200 dpi
Připojení USB
Podavač 100 listů
USB/PictBridge 2.0/ne
Paměťové karty ne
Displej mono, jednočíselný
Rozměry 181 × 426 × 367 mm
Hmotnost 4,3 kg
Podporované OS Windows 2000/XP/Vista, Mac OS X
Cena cca 2 000 Kč (internetové obchody)

Hodnocení
Tisk (45 %) 8,1
Skenování a kopírování(25 %) 6,8
Ovládání (10 %) 8,0
Funkce (20 %) 2,4
Celkem 6,5

Naměřili jsme
Rychlost Word (10 stran s barevnou grafikou) 4:20 min
Rychlost fotka A4 6:42 min
Rychlost fotka 15 × 10 2:41 min
Rychlost skenování 2:41 s
Rychlost kopírování (čb) 35 min
Rychlost přenosu USB -

Epson Stylus DX4000

Nejlevnější a výbavou také nejchudší tiskárna v testu měla oproti konkurenci výrazné mínusy i plusy. Největšími nedostatkem je chybějící displej a čtečka paměťových karet. Na přístroji můžete kopírovat jen jednu stránku, pokud chcete kopií víc, musíte použít dodávaný program. Tato procedura probíhá přes počítač a tak kopírování trvá nepříjemně dlouho. Vinou chybějící čtečky a PictBridge jste na počítač odkázáni také v případě dalších úkonů.

Jak instalace tak i slušně zpracované ovladače jsou kompletně v angličtině, což nemusí každému vyhovovat. Stroj má ale také přednosti: díky tomu, že výrobce na některých komponentách ušetřil, neošidil samotný fototisk. MicroPiezo technologie Epsonu v kombinaci s trvanlivými papíry Durabrite dává dohromady zajímavý výsledek. Tiskárnu jsme testovali už v Extra PC 03/07, její výtvor nám od té doby visela za oknem na přímém slunci. Před zahájením testu multifunkcí jsme fotografii sundali a k velkému údivu konstatovali, že téměř nevybledla. Stylus DX4000 je stroj, který běžnou kancelářskou práci příliš neumí, ale za cenu silně pod dva tisíce nabízí celkem slušný tisk.

 

Plus a minus:
+ cena
– chybí displej a čtečka

Parametry
Rozlišení tisku 5 760 × 1 440 dpi
Rychlost tisku čb. (udávaná) 23 str./min.
Rychlost tisku bar. (udávaná) bar 12 str./min.
Rozlišení skeneru 1 200 × 600 dpi
Připojení USB
Podavač 100 listů
USB/PictBridge 1.1/ne
Paměťové karty ne
Displej ne
Rozměry 172 × 430 × 345 mm
Hmotnost 5,7 kg
Podporované OS Windows 98/ME/2000/XP, Mac OS X
Cena cca 1 400 Kč (internetové obchody)

Hodnocení
Tisk (45 %) 6,5
Skenování a kopírování(25 %) 6,3
Ovládání (10 %) 5,8
Funkce (20 %) 1,1
Celkem 5,5

Naměřili jsme
Rychlost Word (10 stran s barevnou grafikou) 6:56 min
Rychlost fotka A4 6:54 min
Rychlost fotka 15 × 10 2:35 min
Rychlost skenování 39 s
Rychlost kopírování (čb) 8:45 min
Rychlost přenosu USB -

CS24

Závěr

 V závěrečné tabulce (rozdělené na dvě poloviny) se můžete podívat, jak jsme jednotlivé tiskárny hodnotily a jak v dílčích úkonech dopadly.

Test proběhl ve spolupráci s časopisem Extra PC.

Kategorie Hodnocené parametry % z kategorie % z celku Brother DCP-130C – body Brother DCP-330C – body Canon Pixma MP180 – body Canon Pixma MP510 – body Epson Stylus DX4000 – body
Tisk (45%)
Rychlost Word (10 str; grafika) 20% 9,0% 7 (4:15 min) 8 (3:48 min) 9 (2:25 min) 10 (2:02 min) 6 (6:56 min)
  Rychlost obrázek A4 10% 4,5% 6(9:02 min) 9 (4:25 min) 10 (2:18 min) 10(2:08 min) 7 (6:54 min)

Rychlost obrázek A6 10% 4,5% 6 (3:37 min) 7 (2:34 min) 10 (0:54 min) 10 (0:50 min) 7(2:35 min)

Kvalita obrázek (normální papír) 20% 9,0% 7 7 7 8 7

Kvalita obrázky (fotopapír) 40% 18,0% 6,75 7,75 8,75 9,75 6,25
Skenování a kopírování (25%)
Rychlost skenování (300 dpi, bar.) 20% 5,0% 9(0:33 min) 9 (0:34 min) 8,5 (0:36 min) 9 (0:34 min) 8 (0:39 min)
  Kvalita skenování 30% 7,5% 6 6,5 5,5 5 5,5

Rychlost kopírování (10 str; čb.) 30% 7,5% 8 (4:15 min) 8 (4:44 min) 9 (3:13 min) 9 (3:58 min) 6 (8:45 min)

Ovládání kopírování 20% 5,0% 7 9 8 8 6
Ovládání (10%)
Instalace 25% 2,5% 8 8 7 8 7
  Čeština 25% 2,5% 7 7 8 8 0

Ovládání 40% 4,0% 8 9 8 8 8

Podporované OS 10% 1,0% 8 8 9 8 8
Funkce (20%)
Přímý tisk (ovládání, displej) 40% 8,0% 7 9 7 9 0
  Čtečka (sdílení na PC), USB 30% 6,0% 9 9 7 7 0

Rychlost USB 15% 3,0% 7 (342 kb/s) 7 (330 kb/s) 8 (590 kb/s) 8 (586 kb/s) 0

Další 15% 3,0% 6 6 4 9 7
Kategorie Hodnocené parametry % z kategorie % z celku Epson Stylus DX6000 – body HP Photosmart C4280 – body HP DeskJet F4180 – body Lexmark X3550 – body Lexmark X5470 – body
Tisk (45%) Rychlost Word (10 str; grafika) 20% 9,0% 8 (3:37 min) 9 (2:37 min) 7 (4:20 min) 9 (2:35 min) 5 (7:40 min)
  Rychlost obrázek A4 10% 4,5% 9 (4:02 min) 9 (4:01 min) 7 (6:42 min) 8 (5:57 min) 7 (6:28 min)

Rychlost obrázek A6 10% 4,5% 9 (1:26 min) 9 (1:29 min) 7 (2:41 min) 8(2:11 min) 8 (2:17 min)

Kvalita obrázek (normální papír) 20% 9,0% 8 7,5 9 7 8

Kvalita obrázky (fotopapír) 40% 18,0% 8,25 7,5 8,75 5,75 8
Skenování a kopírování (25%)
Rychlost skenování (300 dpi, bar.) 20% 5,0% 8 (0:38 min) 7 (0:45 min) 9 (0:35 min) 8 (0:39 min) 8 (0:38 min)
  Kvalita skenování 30% 7,5% 5,5 6 5 6,5 6,5

Rychlost kopírování (10 str; čb.) 30% 7,5% 7 (5:42 min) 6 (8:12 min) 7 (6:05 min) 8 (1:55 min) 5 (13:06 min)

Ovládání kopírování 20% 5,0% 8 8 7 8 8
Ovládání (10%)
Instalace 25% 2,5% 7 8 7 8 8
  Čeština 25% 2,5% 0 10 9 9 10

Ovládání 40% 4,0% 7 8 8 8 8

Podporované OS 10% 1,0% 8 8 8 8 8
Funkce (20%)
Přímý tisk (ovládání, displej) 40% 8,0% 8 9 4 9 9
  Čtečka (sdílení na PC), USB 30% 6,0% 8 7 0 8 9

Rychlost USB 15% 3,0% 10 (1 018 kb/s) 9 (786 kb/s) 0 10 (930 kb/s) 10 (1 051 kb/s)

Další 15% 3,0% 8 5 5 6 9