Hlavní navigace

Test procesorů III.: Phenomy a Athlon

1. 12. 2008

Sdílet

Zdroj: Redakce

Phenomy před velkým nádechem

Dneškem se konečně mezi novou metodikou otestované procesory dostanou i procesory AMD a to rovnou v pěti kusech. Přestože jsem udělal takový malý průřez současnou nabídkou procesorů AMD, určitě si všimnete, že jen nejdražší Phenom je dražší než nejlevnější z osmi otestovaných procesorů Intel. Ne, že by Intel neměl levné procesory (na ty se podíváme až v další části testu), ale AMD si je momentálně vědoma, s čím jsou její procesory srovnatelné a že abscence highendu je marketingovou nevýhodou. I proto je možná u nastavování cen procesorů velmi realistická a dokonce její nejsilnější procesory jsou zajímavé právě cenou.

Tento díl testu procesorů je také takovým posledním zmapováním nabídky AMD před dalším velkým krokem: uvedení Phenomu II (kódové označení Deneb), tedy 45nm čtyřjádrového Phenomu schopného dosahovat vyšších frekvencí a obsahujícího další azměny v architektuře. Phenom II bude pro Yorkfieldy ale i Bloomfieldy zajímavějším soupeřem.

Momentálně AMD se svými čtyřjádry cenově i výkonnostně soupeří spíše s dvoujádrovými procesory Core 2 (Duo), byť to může znít sebevíc nepravděpodobně. Jak si totiž ukážeme i v dnešním testu, počet jader není vše a na frekvenci pořád ještě záleží. Navíc sice AMD od Athlonu 64 (či X2) zlepšila výkon na jedno jádro při stejné frekvenci, ale podle všeho je jedno jádro Agena pořád ještě o kus pomalejší než jedno jádro Wolfdale (dvoujádrový 45nm Core 2). Test Agena vs. Wolfdale (1 jádro vs. 1 jádro, obě na 2,4 GHz) přinesl nedávno server IXBT.

Celkově je jedno jádro Core 2 rychlejší v průměru o 16 %, ve hrách by to při neúčasti všemu se vymykajícímu Call of Juarez bylo přes 20 %. Z toho plyne jediné: hodně aplikací by muselo využívat všechna čtyři jádra, aby typicky níže taktované Phenomy X4 (oproti Core 2 Duo) byly v praxi rychlejší. Phenomy X3 pak mají úlohu už velmi těžkou: nižší dosahované frekvence společně s handicapem výkonu na jádro znamenají šanci opravdu jen v aplikacích a benchmarcích optimalizovaných pro plné využití tří a více jader.

Testovací sestava

Poznámka: U procesorů AMD Athlon 64 a čipových sad AMD je frekvence pamětí odvozena od celkové frekvence procesoru. Athlon X2 proto pracoval se 714 MHz efektivně, všechny Phenomy pak na deklarovaných 1066 MHz efektivně. Časování bylo ve všech případech 5-5-5-18, 2T. U procesorů Intel Core 2 byly paměti DDR3 nastaveny dle implicitní frekvence FSB, v případě Core 2 Duo E8600 tedy na 1333 MHz efektivně (časování stále 8-8-8-24, 2T), u Core 2 Extreme QX9770 pak na 1600 MHz s identickým časováním.

Za zapůjčení základních desek Rampage Extreme a P6T Deluxe děkujeme společnosti Asus

Za zapůjčení základní desky MA-790GP-DS4 děkujeme společnosti Gigabyte.

Za poskytnutí testovacích pamětí DDR2 a DDR3 děkuji společnosti Kingston

Kingston

Za poskytnutí teplovodivé pasty Noctua NT-H1 děkujeme
rakouské společnosti RASCOM Computerdistribution

Fotogalerie, BOX balení, chladiče, ...

Phenom X3 8450

Phenom X4 9150e

Phenom X4 9550

Phenom X4 9950 Black Edition

Srovnání BOX chladiče Phenomu X4 9950 Black Edition s chladičem Phenomu X4 9550.

Parametry procesorů (Cpu-Z), chování v idle

Následující screenshoty z Cpu-Z u každého procesoru ukazují parametry procesoru v zátěži, v úsporném režimu (idle), velikost a uspořádání cache, nastavení paměti, resp. frekvenci HyperTransport (NorthBridge). Screenshot s cache jsem uvedl pouze u prvního Phenomu X4, u dalších dvou jsou stejné. Zajímavé je pozorovat snížení násobiče a napětí v idle u různých Phenomů.

Phenom X4 9950 Black Edition

Phenom X4 9550

Phenom X4 9150e

Phenom X3 8450

Athlon X2 4850e

 

Multimédia: video, fotky, hudba

x264 benchmark

x264 benchmark testuje výkon procesoru při převodu videa v rozlišení 720p s použitím kodeku H.264. Benchmark je ke stažení na TechARP.com, používáme výsledky z náročnějšího druhého průchodu.

VirtualDubMod + DivX 6.8.3

VirtualDubMod slouží pouze jako rozhraní pro převod souboru 400MB souboru MPEG-2 (.VOB) ve standardním DVD rozlišení do .AVI s kodekem DivX. Experimentální podporu SSE4 necháváme vypnutou, volba Enhanced multi-threading je naopak zapnuta. Předvolej je profil Home Theater a kvalita Balanced.

Paint.NET

Pro testování výkonu ve volně šiřitelném bitmapovém editoru používáme rozhraní TPUbench.

Zoner Photo Studio 11

Poslední verze Photo Studia společnosti Zoner má za úkol hromadnou úpravu třiceti 6Mpx fotografií ve formátu JPEG: automatický kontrast, vyvážení bílé, zmenšení, doostření, saturace, uložení jako JPEG pro web, vložení obrázku do obrázku a pár dalších.

WAV do MP3: LameEnc 3.97

Jeden rozměrný soubor ve formátu WAV je pomocí kodeku LameEnc převáděn do souboru formátu MP3.

Rendering a raytracing

Cinebench R10

Cinebench je benchmark snažící se nastínit výkon procesorů při renderingu v CAx programu Cinema 4D společnosti Maxon. Používáme x CPU benchmark (vícevláknový).

POV-Ray v3.7

Beta verze freeware raytraceru POV-Ray umožňuje využít vícejádrové procesory. Pro testy používáme jednu ze scén mezi příklady dodanými s programem: chess2.pov a rozlišení 800 × 600 px bez anti-aliasingu.

Blender 2.47

Pro testování v 3D modeláři Blender používáme standardní nastavení a model flyingsquirrel.blend.

Aplikační výkon v testech PCMark Vantage

PCMark Vantage

PCMark Vantage prověří celý počítač a je to tzv. polosyntetický benchmark. Obsahuje fragmenty skutečných aplikací, renderuje například webové stránky v prohlížeči s více záložkami, pracuje hromadně s fotkami a občas některé činnosti dělá současně.

Další dílčí výsledky jsou už jen z 64bitové verze benchmarku:

Komprese souborů a syntetické testy

WinRAR 3.71

Pro příklad výkonu při kompresi souborů jsme vybrali rozšířený formát RAR, zkušenosti s programem 7-zip (a dalšími ZIP archivátory) zatím ukazují na využití maximálně jednoho jádra.

wPrime 2.0

Vícevláknová obdoba jednoduchého benchmarku SuperPI (samozřejmě se nepočítá Ludolfovo číslo, ale prvočísla).

Fritz Chess

Benchmark simulující počítání šachových kombinací skutečného šachového programu Fritz.

Everest 4

Především diagnostický nástroj Everest obsahuje i několik syntetických benchmarků, čistě procesorový CPU Queen či svými výsledky trochu zvláštní PhotoWorxx.

Test Photoworxx nebyl ani v jednom ze čtyř pokusů na procesoru Phenom X3 8450 dokončen. V čem byl zakopaný pes, to netuším, jinde byl procesor zcela stabilní.

Propustnost a latence paměťového subsystému

Everest 4 – propustnost a latence paměťového subsystému

Jen připomenu konfiguraci jednotlivých testovaných systémů:
- Core i7: 3× DDR3-1066, 7-7-7-20, 1T (triple channel)
- Core 2 Extreme: DDR3-1600, 8-8-8-24, 2T (dual channel)
- Core 2 Duo, Core 2 Quad: DDR3-1333, 8-8-8-24, 2T (dual channel)
- Phenom X4, X3: DDR2-1066, 5-5-5-18, 2T
- Athlon X2: DDR2-714, 5-5-5-18, 2T

Herní výkon a skóre v 3DMarku

Call of Duty 4

1680 × 1050 px, maximální detaily, bez anti-aliasingu, režim timedemo.

Crysis

1680 × 1050 px, DirectX 10, island demo, celkové detaily: high, bez anti-aliasingu

Unreal Tournament 3

1680 × 1050 px, VCTF-Suspense, maximální detaily, bez anti-aliasingu

World in Conflict

1680 × 1050 px, střední detaily, DirectX 10, fyzika zapnuta, bez anti-aliasingu

3DMark Vantage

Základní nastavení (performance), pouze CPU score.

3DMark06

Implicitní nastavení, opět pouze CPU score.

Spotřeba a teploty

Přetaktování

U přetaktování jsem se tentokrát věnoval nejvíce dvěma dle mého názoru pro tuto činnost nejzajímavějším procesorů: Phenomu X4 9950 Black Edition a Phenomu X4 9150e. První má otevřený násobič a neměl bych tak být ničím moc omezován, druhý zase začíná s frekvencí proklatě nízko.

Phenom X4 9150e se mi nakonec podařilo přetaktovat na pěkných 2,25 GHz (více než má standardně model 9550)...

... a přitom zachovat funkci Cool'n'Quiet:

V běžném provozu tato frekvence není problém, Prime95 25.6 však po chvíli odhalí chyby.

Od Phenomu X4 9950 Black Edition jsem zvlášť po přechodu na novou testovací desku s jižním můstkem SB750 čekal hodně. Možná i proto mě stabilní maximum 3,0 GHz při docela vysokých 1,52 V a vypnuté Cool'n'Quiet docela zklamalo. Problém mohl být jak v kusu, tak v už nedostačujícím chlazení a hlavně v přehřívání napájacích obvodů základní desky. Na pořádný overclock Phenomu to chce opravdu to nejlepší z nejlepšího.

Jak si Phenom X4 9950 Black Edition vede v testech při přetaktování pomocí násobiče na 3 GHz ukazuje následující sada grafů. Spotřebu v dlouhodobé zátěži jsem naměřil dokonce 411 W, to už ale byla deska podle vyluzovaných zvuků z napájecích součástek zřejmě těsně před smrtí a Prime95 jsem raději ukončil. Výsledek v grafu je po pěti minutách zatěžování.

Nakonec jsem zkusil spočítat ještě dva shrnující grafy (srovnejte pak s následující kapitolou). První ukazuje výkon v renderingu, tedy při testech, u nichž jsou zapojena všechna čtyři jádra, druhý pak opačné spektrum: hry, které zase typicky využívají sotva dvě jádra.

Verdikt

Na celkový verdikt jste si zřejmě už i u testu procesorů zvykli, tentokrát to skutečně bude mimořádně zajímavé. Ještě než se pustíte to hltání shrnujících grafů, znovu musím poznamenat, že cenově je pouze Phenom X4 9950 BE postaven nad nejlevnější z už otestovaných Intelů (Core 2 Duo E8400). Můžete jej zkusit také srovnat s o 1400 Kč dražším a o 100 MHz níže taktovaným čtyřjádrovým Yorkfieldem Q9300. U dalších procesorů AMD je třeba myslet na výrazně nižší cenu, ten správný kontext dostanou až po doplnění levnějších procesorů Core 2 a Pentium Dual-Core.


Graf aplikačního výkonu byl získán jako průměr ze 32 a 64bitové verze PCMark Vantage.

U multimediálního výkonu se na špatných výsledcích AMD podepsala zřejmá optimalizace DivX 6.8 pro jiné procesory než Athlon/Phenom a také velmi pomalé časy procesorů AMD v Zoner Photo Studiu.


Průměrný výkon v konverzi videa do H.264, DivX, audio do MP3 (LameEnc) a při práci s fotografiemi (Zoner Photo Studio 11 a Paint.NET)

Ve hrách si Phenomy vedly solidně v Call of Duty 4, v Unreal Tournament 3 byl už výkon slabší, Crysis a World in Conflict rovněž není tím pravým šálkem kávy současných procesorů AMD.


Průměrný výkon v Call of Duty 4, Crysis, Unreal Tournament 3 a World in Conflict

V testech renderingu bez zbytku platí, čím víc jáder, tím lépe a teoretický výkon vícejádrových procesorů je tak proměněn v praktický.


Průměrný výkon v Cinebench R10 (32 i 64-bit), Blender a POV-Ray 3.7



Průměrný výkon ve WinRAR 3.71, wPrime 2.0 32M, Fritz Chess a Everest 4 (Mem. copy, latency, CPU Queen a Photoworxx)

Na první pohled vypadají grafy pro AMD strašně, ale připomenu vám to raději znovu: myslete na cenu. Pak se Phenomy i Athlon stanou zajímavými a přesvědčím vás o tom i grafy s poměrem výkon/cena.

Průměr z výkonu s multimédii, při renderingu a v PCMarku dělený aktuální cenou

Průměr z výkonu ve hrách dělený aktuální cenou

 

Ani tyto grafy zohledňující dva aspekty (výkon a cenu) nejsou však všeříkající. Máme tu ještě spotřebu (pro většinu uživatelů přece jen méně důležitou), cenu platformy a přetaktování. Poslední dvě navíc souvisí. Přetaktování Phenomu X4 9950 Black Edition je s otevřeným násobičem opravdu dětinsky snadné, ale zde právě pro dobré výsledky přetaktování počítejte s dobrým chlazením i velmi kvalitní deskou. Oproti tomu i levnější Core 2 Duo lze (byť přes FSB) přetaktovat procentuálně více, a to i na deskách kolem 2500 Kč. Vlastnosti, výhody a nevýhody byly naznačeny, rozhodovací strom s prioritami si před koupí procesoru (a výběrem platformy) už budete muset udělat sami.

AMD Phenom X4 9950 Black Edition

+ na top model AMD skvělá cena
+ směrem nahoru otevřený násobič
+ frekvence už stačí na dobrý výkon všude

- pro přetaktování nutná kvalitní základní deska (nároky na napájení)
- spotřeba
- herní výkon

AMD Phenom X4 9550

+ vyrovnaný poměr ceny/počtu jader/frekvence...
- spotřeba (vzhledem k výkonu)
- herní výkon

AMD Phenom X4 9150e

+ na čtyřjádro opravdu úsporný
+ rezerva pro přetaktování (asi 25 %)
- pro hry a jednodvláknové aplikace opravdu nevhodně nížká frekvence

AMD Phenom X3 8450

+ tři jádra opravdu levně
+ zajímavá alternativa k nejlevnějším Core 2 Duo či vyšším Pentiím Dual-Core 
- herní výkon

AMD Athlon X2 4850e

+ skutečně velmi úsporný
+ poměr výkon/cena
- výkonnostně už daleko za současnou střední třídou

 

V příští části testu procesorů se setkáte minimálně s těmito procesory Intel: Pentium Dual-Core E5200, Core 2 Duo E7300 a Core 2 Quad Q8200.

 

MMF24

Za zapůjčení procesorů AMD Phenom X4 9950 Black Edition, Phenom X4 9550, Phenom X4 9150e, Phenom X3 8450, Intel Core 2 Duo E8400, Core 2 Quad Q9300 a Q9550 děkujeme společnosti Mironet.