Hlavní navigace

The Dash: maličká Bluetooth sluchátka, která zároveň měří fyzickou aktivitu

20. 11. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Německá firmička Bragi vymyslela hodně inovativní sluchátka The Dash. Na jaře jim spustila kampaň na Kickstarteru, ve které žádala 260 000 dolarů, aby mohla vůbec spustit výrobu. Nakonec ale získala 3,4 milionu dolarů. Velký hit je na světě a na začátku příštího roku by měl zamířit do běžného prodeje. V čem jsou The Dash tak unikátní?

Jde o Bluetooth handset založený na dvou samostatných špuntových sluchátkách, v jejichž těle se nacházejí technologie, které v běžných handsfree sadách nejsou. Sluchátka mají například vlastní 4GB úložiště, na které můžete nahrát hudbu v MP3 nebo AAC a poslouchat ji i bez telefonu nebo zvláštního přehrávače.

 

Ovládáte je pomocí maličkých touchpadů, na každém sluchátku jsou pomocí gest řízené jiné funkce. Mikrofon nezachytává okolní zvuk, protože zdrojem signálu jsou pro něj vibrace kostí. Určitě znáte „bone conduction“ sluchátka, tohle funguje na stejném principu. Zvuk není nic jiného než nepatrné vibrace, které přenášejí molekuly ve vzduchu, v tomto případně se ale místo zvuku použijí ušní kosti.

Aby toho nebylo málo, tak ve sluchátkách je integrován také tříosý akcelerometr, teploměr, IR a optický senzor. Díky nim umí The Dash analyzovat fyzickou aktivitu. Spočítají kroky, změří teplotu, spálené kalorie, srdeční tep i množství kyslíku v krvi. To, co by jinak dělaly zvláštní senzory, chytré hodinky nebo smartphone.

CS24

Bragi chystá také aplikace pro Android, iOS a Windows Phone, jenž budou tyto fitness funkce ukládat a dále s nimi pracovat. Akumulátory ve sluchátkách mají kapacitu 100 mAh. V pohotovosti vydrží více než deset dní. Zvládnou až 7 hodin záznamu aktivit, 4 hodiny přehrávání hudby nebo 3 hodiny záznamu aktivit se současným přehráváním. Dobití prý trvá asi hodinu.

Jedno sluchátko váží necelých 14 gramů. V balení jsou tři velikosti špuntů a chytrá krabička, která zároveň slouží jako cestovní nabíječka, The Dash dobije až pětkrát. Sluchátka budou k dostání v bílé a černé variantě. Prodávat se budou za 299 dolarů bez daně + 20 dolarů poštovné. Už je můžete předobjednávat.