Hlavní navigace

ThermalRight IFX-14 vs. Cooler Master GeminII

3. 12. 2007

Sdílet

Zdroj: Redakce

Seznámení s ThermalRight IFX-14

Seznámení s ThermalRight IFX-14

Chladič, který patří do rukou opravdovým nadšencům. Pro jeho obrovské rozměry se vměstná maximálně do bigtoweru a jeho cena také není nejnižší. Dvě samostatné věže, každá s 56 žebry umožňují připevnit až tři dvanácticentimetrové větráky. O rozvod tepla od procesoru se starají čtyři 8mm, měděné heatpipy na každé straně.

Volitelný back-side chladič vypadá jako klasické chladiče čipových sad od ThermalRight. Rameno které vede k chladiči je pokryto plastem, aby nedošlo ke zkratování okruhů na základní desce.

Model ThermalRight IFX-14
Rozměry 134,5 × 163,5 × 112,6 mm (v, h, š)
Materiál měď, hliník
Větrák všechny 120 a 140mm
Kompatibilita AMD AM2 a Intel LGA 775
Hmotnost 790 + 130 (back-side chladič) g

Balení

ThermalRight si nepotrpí na načančané obaly, IFX-14 přišel v obyčejné lepenkové krabici s jednoduchými černými nápisy. Mně osobně je tento styl sympatický, ukazuje že ThermalRight si nechce na nic hrát a věří, že jeho produkty prodá kvalita a ne krabice.

Po otevření zjistíte, že je vše krásně zabaleno, takže nehrozí poškození žádné ze součástí balení. To obsahuje následující: samotný chladič, přídavný back-side chladič, nástavce pro patice Intel a AMD, 4 dráty k připevnění větráku, malý klíč, teplovodivou pastu a návod k instalaci.

Manuál v zápalu nadšení nad skvělým designem nezahazujte, ale dobře ho prostudujte, ušetříte si tak spoustu zbytečných potíží.

Plameny a kov

Vzhled tohoto chladiče musí dostat každého, zajímavý tvar žebrování a hlavně jeho až zbytečná velikost jsou tahákem pro oči. Deska s nainstalovaným IFX-14 zároveň s přídavným chladičem působí opravdu impozantně a vzbudila zájem celé redakce.

Chladič ale není jen na koukání a s velikostí (142 × 124 × 161 mm) bude mít většina skříní potíže. Umístění do skříně ještě zkomplikuje přídavný back-side chladič, ten je určený k chlazení patice ze spodní strany desky. Podle Thermalright by měl přispívat k ještě větší stabilitě systému. Když si šáhnete na spodní stranu patice, na které delší dobu běží plně zatížený procesor, uznáte že to není úplně špatný nápad.

Seznámení s Cooler Master GeminII

Seznámení s Cooler Master GeminII

Tento model Cooler Master neoznačuje jako chladič procesoru ale jako chladič celého systému. Vypadá opravdu dobře a v kombinaci s některými podsvícenými větráčky a průhledem do útrob skříně se jedná o libovou záležitost.

Model Cooler Master GeminII (RR-CCH-ANU2-GP)
Rozměry 175 x 124,6 x 81,5 mm (v, h, š)
Materiál měď, hliník
Rozměry větráku pozice pro 2× 120 mm
Kompatibilita AMD 939, AM2, 940, 754 a Intel LGA 775
Hmotnost 847 g

Balení Cooler Masteru už je zajímavější, černá barva a hlavně průhled na samotný chladič vypadá lákavě.

Balení obsahuje kit na Intel 775 a AMD AM2/754/939/940, teplovodivou pastu, návod, Lišty pro připevnění větráčků a s nimi osm šroubků.

Design u tohoto modelu hraje očividně velkou roli. Vlnité žebrování sice nemá žádný dopad na odvod tepla, ale Geminu určitě sluší.

Instalace ThermalRight IFX-14

ThermalRight IFX-14

Instalace Thermalrightu patří mezi náročnější. Důležité je vlastnit opravdu prostornou počítačovou skříň, do klasického midi toweru se určitě nevejde. Podle patice zvolíte šrouby a správné otvory v podložce, šrouby potom zajistíte gumičkou.

Na styčnou plošku back-side chladiče je nyní potřeba nalepit dvě podložky. Ta horní je tlustší a zajišťuje dobrý kontakt se spodní stranou základní desky. Spodní podložka lepí z obou stran, takže než back-side chladič napevno přilepíte k podložce, dobře si rozmyslete jak bude umístěn po vložení desky zpátky do skříně.

Teď bude potřeba menší dávka šikovnosti, nebo zdatný pomocník. Šroubky jsou sice v podložce zajištěny gumičkou, mě ale neustále vypadávaly. Při připevňování podstavy pro chladič, bylo potřeba ještě ze spodu přidržovat šroubky, tak aby se neotáčely. Po připevnění podstavy a nanesení pasty umístíte chladič na procesor.

Mezi dvě věže vložíte do připraveného důlku plíšek pro zajištění. Přišroubovat tento plíšek k podstavě není nic jednoduchého, chladič po procesoru potřeném pastou klouže a mezi věžemi nemáte ani dost prostoru pro manévrování rukou.

Energie vložená do náročné instalace se však vyplatila, hladič drží jako přibitý.

Instalace Cooler Master GeminII

Cooler Master GeminII

Instalace Geminu byla příjemně jednoduchá, ačkoliv musíte vymontovat základní desku. Jediným zádrhelem jsou rozměry chladiče. I v návodu je zmíněno, že na některých deskách s paticí pro procesory AMD, by mohl být s umístěním chladiče problém. Jak by to mělo vypadat se můžete podívat na obrázku níže.

Teď už k samotné instalaci. Ke chladiči jednoduše přišroubujete podstavu s pevně uchycenými šrouby. Na základní desku přilepíte podložky pro tuto podstavu. To že jsou podložky samolepící oceníte již při dalším kroku.

Po nasunutí podstavy do otvorů pro šrouby kolem patice je potřeba se k desce dostat z druhé strany, takže postavit ji do vodorovné polohy. Jednou rukou tedy přidržujete chladič a druhou nasadíte podložky a lehce našroubujete matky. Potom už je stačí jenom dotáhnout šroubovákem dodávaným spolu s chladičem. Hotovo. V jednoduchosti je síla, zatím jedno z nejpovedeněji zpracovaných uchycení.

Testovací sestava, Testy

Testy

Chladiče jsme testovali mimo skříň, proudění vzduchu jsem alespoň částečně simulovali dvěma 12cm větráčky. Jako referenční větráčky jsme použily Noctua S12-1200. Samozřejmě jsme vyzkoušeli účinnost chladičů při přetaktování. Pro srovnání jsme do testu zařadili ještě Coolink Silentator.

Procesor Intel Core 2 Duo E6750 @ 2,66 GHz, 8× 333 MHz, 1,225 V
Intel Core 2 Duo E6750 @ 3,6 GHz, 8× 450 MHz, 1,45 V
Základní deska Asus P5K-E WiFi AP
Čipová sada Intel P35
Grafická karta ATI Radeon X1600 XT 256 MB s AeroCool VM-101
Chlazení Cooler Master GeminII
ThermalRight IFX-14
Coolink Silentator

2× Noctua S12-1200 pro chladiče, 2× PrimeCooler 1 500 rpm pro proudění kolem testovací desky

Pevný disk WD Caviar SE16 250 GB
Paměť 2× 1 GB Kingston HyperX DDR2-800 Ultra Low Latency CL3 @ 4-4-4-15
Zdroj Silverstone Decathlon DA750
Operační systém Windows Vista Ultimate, 32-bit

Pasivně procesor uchladil podle očekávání nejlépe model od ThermalRight. GeminII při zátěži nechal teplotu vystoupat až na 68 stupňů, což je o 4 stupně pod hraniční teplotou jádra u E6750. Sice tak v zátěži v pasivním režimu dosáhl horšího výsledku než Coolink Silentator, ale jak si ukážeme níže, GeminII ještě nestihl vystrčit růžky. S procesorem bez zátěže (idle) si chladiče poradí i pasivně, dále tedy ve všech grafech už budeme operovat jen s teplotou v zátěži (burn).

Ukažme si nejprve, jaký je rozdíl na netaktovaném procesoru při použití jednoho a dvou 12cm větráků (u referenčního Silentatoru máme samozřejmě jen měření s jedním):

A jaký vliv hrají otáčky těchto větráků na různých chladičích? Snížili jsme tedy otáčky Noctua S12 na hodnotu 600 ot./min (kdy jsou tedy opravdu neslyšné) a sledovali změnu teplot (na Silentatoru byl použit opět jen jeden a číslo je zde pro srovnání):

Malý rozdíl mezi účinností s dvojnásobnými otáčkami větráčků ukazuje, že v tomto testu záleželo hlavně na kvalitě odvodu tepla od procesoru. V této disciplíně jasně vyhrává ThermalRight. Jak se při takové konstrukci však chladí součástky v okolí patice (měřeno infračerveným bezdotykovým teploměrem):

Jak konstrukce GeminII, tak konstrukce IFX-14 má v této disciplíně své silné i slabé stránky a záleží samozřejmě i na orientaci a umístění větráků (u IFX-14). Bez přetaktování procesoru není kolem patice velké teplo, rozdíly tedy nejsou podstatné. Měření jsou zajímavější po přetaktování procesoru:

Hlavně po přidání druhého větráku dokázal okolí patice dokázal nejlépe uchladit GeminII, IFX-14 může jen lépe foukat na paměti.

V tomto grafu vidíte rozdíl v chlazení patice Geminem s jedním a dvěma větráky (procesor na základní frekvenci):

Přetaktováno

Hlavním účelem koupě jednoho z našich protivníků je jistě touha uchladit i přetaktovaný procesor. Nastavili jsme tedy FSB na 450 MHz, zvyšili napětí na 1,45 V a začali měřit. Procesor pracoval na frekvenci 3,6 GHz a paměti na 900 MHz efektivně. Uvedené teploty jsou opět v zátěži (burn), není-li uvedeno jinak:

S přetaktovaným procesorem a tedy i vyšším výdejem tepla šlo poznat, že GeminII lépe chladí se dvěma větráky. Naopak modelu od ThermalRight to bylo celkem jedno a se dvěma větráky dosáhl téměř stejné teploty, jako s jedním.

Po přetaktování procesoru už chlazení GeminII s větráky na 600 otáček zvládal s odřenýma ušima, IFX-14 je však vyrovnaný za každé situace.

Vyhodnocení, shrnutí výsledků

Vyhodnocení

Z testů jasně vyplývá, že chladícím králem se stává ThermalRight IFX-14. Na rozdíl od Geminu je IFX-14 použitelný i jako pasivní chladič, v zátěži měl jím chlazený procesor 46,5 °C (2,66 GHz; 1,225 V). Oba chladiče však mají své výhody a nevýhody, osobně se mi zdál GeminII praktičtější.

Ve všech testech se ukázalo, že na IFX-14 nemá smysl instalovat více jak jeden větrák. GeminII se naopak bez dvou větráků při přetaktování neobejde. Tím se snižuje cenový rozdíl, a tak i poměr cena/výkon.

Těžko vyhlašovat vítěze, když se ukázalo, že oba chladiče jsou z trochu jiné třídy. ThermalRight IFX-14 je poctivý pracant, který odvádí svoji práci pořádně, ale taky si za ni nechá dobře zaplatit. Cooler Master GeminII se dostane ke slovu až se dvěma 12cm větráky a nejlépe s trochu vyššími otáčkami.

Pak předvádí pravé divy, dva větráky u něj mají opravdu smysl: nejenže chladí i na 3,6GHz přetaktované Core 2 Duo se zvýšeným napětím fantasticky, ale také nemusíte mít strach o teplotu v okolí patice. Vzhledem k ceně a kompatibilitou i s jinými než obrovskými skříněmi bude asi volbou většiny z vás.

Ceny:

  • ThermalRight IFX-14: 2 081 Kč
  • Cooler Master GeminII: 891 Kč
  • Coolink Silentator (1× 12cm větrák v ceně): 1 130 Kč
  • 2× 12cm větrák Noctua S12-1200: 757 Kč

 

Cooler Master GeminII

+ chlazení okolí procesoru
+ jednoduchá instalace, design
+ účinnost se dvěma větráky
+ cena

– nepasuje na každou desku
– rozměry

Cooler Master GeminII v provozu na testovací sestavě. V blízkosti desky byly umístěny další dva 12cm větráky (1 500 rpm) pro simulaci proudění vzduchu ve skříni

 

Thermalright IFX-14

+ schopný i pasivně či s pomalým větrákem
+ design
+ účinnost chlazení
+ chlazení spodní části patice

– vejde se jen do opravdu velkých skříní
– složitá instalace
– cena

 

Thermalright IFX-14: vyzkoušeli jsme jak větráky foukající jedním směrem, tak oba větráky foukající dovnitř, ale stejně platí: tomuto obřímu pasivu stačí jeden

Shrnutí výsledků

Důležité výsledky jsme vám poskytli formou přehledných grafů o kapitolu zpět. Nechceme vás však ochudit o žádný výsledek pracného testování. Pokud si tedy chcete chladiče srovnat sami pomocí jiných kritérií, odkazem dole se dostanete na celkovou výsledkovou tabulku:

 

Za zapůjčení chladičů Thermalright IFX-14 a Cooler Master GeminII děkujeme společnosti:

CS24