Hlavní navigace

Thermaltake Bach Vx: Ledový vítr

9. 4. 2008

Sdílet

Zdroj: Redakce

Vybalení, první dojmy

První dojmy

Počítačové skříně Thermaltake jsou známé výborným prouděním vzduchu a zpracováním vnitřního prostoru. Bach VX není výjimkou, v základu je vybaven dvěma ventilátory, zepředu tahá vzduch 140mm a vzadu vyfoukává 120mm. V levé bočnici je místo pro instalaci ještě jednoho 120mm ventilátoru, o chlazení je tedy dobře postaráno.

 

Design Bach VX je zajímavý, na můj vkus je však zbytečně okázalý, dávám přednost strohým, jednoduchým tvarům. Dle specifikací je přední strana z hliníku, větší část je však tvořena černým, leštěným plastem, který je pokryt tenkým hliníkovým plechem. Ten se u námi testovaného kusu v oblasti nad externími 3,5" pozicemi dokonce odlepil.

Vstup/výstupní panel není umístěn zepředu, ale podobně jako u modelu Armor ho najdete na horní straně pod plechovými dvířky. Kromě standardních dvou USB zásuvek, výstupu na sluchátka a vstupu pro mikrofon tady najdete ještě moderní eSATA konektor. Osobně mi toto řešení není sympatické, zvlášť když je počítač hluboko pod stolem je k panelu horší přístup.

Přední strana je uchycena na pantech, takže funguje jako dvířka a lze ji zajistit zámkem na pravé straně. Zajímavé netradiční řešení, které poskytuje výborný přístup k optickým mechanikám a k nasávacímu ventilátoru. Bohužel má také svoje negativa, nekvalitní plast, ze kterého jsou dvířka vyrobena se dost prohýbá. Občas jsem zapomněl, že je zámek zajištěn a zkusil zabrat za horní část skříně, kde se dvířka nejlépe otvírají. Jak je vidět na fotce níže, celá přední část se potom nehezky zkroutila. Je škoda, že dobrý pocit z povedeného systému stahuje dolů nekvalitní materiál.

Na druhou stranu je zbytek skříně zpracovaný velmi dobře, bočnice se neprohýbají a vnitřní prostor je vymyšlen účelně. Záslepky pro 5,25" pozice se nevylamují ale jsou připevněny šrouby, 3,5" pozice už je bohužel potřeba vylomit. Ventilátor na přední straně, vybavený vodou omyvatelným protiprachovým filtrem, je díky systému uchycení jednoduše odnímatelný.

Levá bočnice je vybavena skvělým systémem uchycení (stejný používá Thermaltake Armor), díky němuž je otvírání a zavíraní bočnic příjemně jednoduché. Stačí zabrat za obě pojistky zároveň, bočnice hned vyskočí. Kromě toho je také uzamykatelná, stejně jako víko na přední straně. Pravá bočnice sice žádné pojistky nemá, systém uchycení je však hodně podobný.

Zadní strana má klasický střih, se kterým se setkáte u většiny počítačových skříní. V tomto ohledu se drží Thermaltake při zemi a žádné inovace nepřináší.

V příslušenství dodávanému ke skříni najdete také leštící hadřík, na který výrobci často zapomínají. U lesklých povrchů, které se lechce zašpiní otisky prstů, je to neocenitelný pomocník. Přibalený návod je přehledný a v jednoduchý krocích s fotografiemi vás provede instalací všech komponent.

Vnitřní uspořádání

Vnitřní uspořádání

Uspořádání vnitřku skříně není ničím výrazně zajimavé, sloup s 5,25" a 3,5" pozicemi je umístěn na středu, takže je možné za něj schovat kabeláž. Vyjímatelný šuplík pro pevné disky je namířen po směru skříně, disky tak částečně zasahují do prostoru nad deskou – s jedním nebo dvěma disky to však není problém a chlazení je tak výrazně účinnější.

Uchycení optických mechanik je jednoduché a rychlé, už jsem se ale setkal s řešeními, která působila bytelněji. Instalace mechaniky je však záležitostí minuty, otevřete dvířka, nasunete mechaniku a zajistíte ji, takže s tímto systémem nemám problém.

Stejně tak při instalaci rozšiřujících karet se obejdete bez šroubováku, plastové klapky sice také nepůsobí nejbytelněji, svoji úlohu však plní velmi dobře, šroubek vůbec není potřeba, karta drží pevně.

Vysunutí šuplíku pro pevné disky se také obejde bez jakýchkoliv nástrojů. Šuplík je sice zajištěn jedním šroubkem, ten však má dostatečně velkou hlavu, aby jste ho zvládli odšroubovat rukou. Pak už stačí jenom zatlačit na pojistku nahoře a zatáhnout k sobě.

Veškeré prvky jsou tedy přístupné bez použití nástrojů, rychle a jednoduše, vnitřek skříně se povedl. Vypadá také dostatečně prostorně, ale uvidíme jestli obstojí v testu s GeForce 9800 GX2, která má na délku 27 cm a bez problémů se vměstná jen do málokteré skříně.

Instalace komponent

Instalace komponent

Pro testování používáme následující testovací konfiguraci (na fotografiích vidíte chladič Akasa AK-965, který jsem do skříně namontoval později, za účelem menšího srovnání chladičů, jež vás čeká v příštích dnech):

Díky umístění panelu s 3,5" a 5,25" pozicemi na středu se mi povedlo celkem efektivně a bez vyvazování schovat kabely za levou stranu panelu.

Pevný disk jsem umístil do nejspodnější pozice, aby nebránil proudění vzduchu z předního nasávacího ventilátoru. Disk se uchycuje přibalenými šroubky, jeho vibrace tlumí gumičky.

Instalace 27 cm dlouhé GeForce 9800 GX2 se neobešla bez problémů. Abych ji do skříně dostal, musel jsem odšroubovat panel k jednoduchému uchycení rozšiřujících karet. Nakonec se však povedlo, BachVx by si poradil i s SLI, ale pouze pokud by byl nainstalován pouze jeden disk.

Testy chlazení

Testy chlazení

Pro testování používáme test OCCT 2.0.0a, kde je spuštěn 15minutový test. V první minutě se měří teplota v idle režimu, pak následuje zatížení procesoru a paměti. Abychom zatížili i grafickou kartu, tak současně se zatížením procesoru spouštíme zátěžový test v ATITool. Zátěž všech komponent skončí po deseti minutách. Následující čtyři minuty se pak doměřuje pokles teplot při odvětrávání skříně v idle režimu.

Skříň je osazena dvěma ventilátory, vepředu jeden 140mm nasávací a vzadu 120mm vyfukovací. Oba běží na 1000 ot./min, na kterých jsou téměř bezhlučné. Přesto poskytují dostatečné proudění vzduchu, jak dokazuje testování.

Vzhledem k tomu, že teploty pevného disku a systému byly nižší než u dříve testovaných skříní a teplota procesoru vyšší, předpokládám že důsledkem vyšších teplot procesoru byla použitá pasta (Noctua NT-H1 nám došla a začaly jsme s pastou Cooler Master High Performance). Co se týče chlazení, dopadla tato skříň podle předpokladů velmi dobře.

Nejvyšší dosažené teploty během všech testů najdete v následující tabulce (nadpisu Lian Li si nevšímejte, opravím jej, jakmile se dostanu k PC s Excelem):

Závěrečné hodnocení

Závěrečné hodnocení

Musím uznat, že design skříně Thermaltake Bach VX je povedený (i když, jak jsem již psal, dávám přednost jednodušším tvarům). Kvůli jinak kvalitnímu zpracování mě mrzelo použití nekvalitního plastu na přední dvířka. Ten se při manipulaci prohýbá a stahuje tak dobrý dojem ze skříně dolů. Na druhou stranu se mi velmi líbil systém přední strany na pantech, tím vznikl výborný přístup k optickým mechanikám a prachovému filtru nasávacího ventilátoru. Na jedničku bych ohodnotil také řešení vnitřního prostoru, všechny prvky fungují tak jak mají.

Teplotní testy dopadly pro Bach Vx dobře, navíc si připočtěte výborně zpracovaný vnitřní prostor (pojal i 27cm dlouhou GeForce 9800 GX2) a sympatický design. Hlučnost ventilátorů je při základních 1000 ot./min výborná, jediné co je slyšet je jemný aerodynamický hluk. Jako testovací pevný disk používáme silně vibrující WD5000KS, jehož vibrace skříň téměř úplně potlačila. Jediným větším negativem Bach Vx je tedy zmíněný nekvalitní plast použitý na přední straně, který nespraví ani hliníkový plech, jímž je pokryt.

+ Výborné proudění vzduchu
+ Při instalaci komponent vezmete šroubovák do ruky jen jednou

+ Systém uchycení bočnic

- Nekvalitní plast na čelní straně
- Kdyby byla cena o tisíc korun nižší, je to jasný tip

CS24

Za zapůjčení skříně Thermaltake Bach Vx děkujeme společnosti TN Trade