Hlavní navigace

Thermaltake Level 10 GT: Šílená skříň od BMW za 16 000 má levnějšího nástupce

8. 1. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

První model Level 10 vznikl předloni spoluprací mezi Thermaltake a BMW Designworks. Hlavní myšlenkou nového konceptu bylo oddělit jednotlivé komponenty do samostatných komor. Vzadu dole byl prostor pro základní desku, nad ním komora pro zdroj, vepředu nahoře potom box s 5,25" pozicemi a pod ním pět samostatných šuplíků pro pevné disky.

Za exkluzivní design v luxusním provedení (skříň je prakticky celá z hliníku) si ale nechá výrobce pořádně zaplatit – prodejní cena skříně se pohybuje kolem šestnácti tisíc. Bezesporu je jedním z důvodů, které rozdělily veřejnost na dva tábory – soudě dle reakcí v diskuzích je početněji zastoupený ten, který tuto skříň považuje za nepraktickou a předraženou zvrhlost, druzí se do ní naopak na první pohled zamilovali.

S letošním CES Thermaltake představil obdobně vyhlížející model, který má být podstatně levnější, jednodušší, menší a lehčí. Ušetřilo se především na materiálu (namísto hliníku je skříň ze SECC plechu) a zjednodušila se konstrukce.

Největší změny doznala samotná koncepce. U první Level 10 byla základem obrovská noha, na které byly zboku zavěšené boxy pro komponenty. I když se to díky šikovnému natočení skříně z fotografií nezdá, nová Level 10 GT má mnohem blíže ke klasickým skříním. Ústředním prvkem je prostor pro desku a zdroj, který už není zavěšený na masivní noze, ale stojí na čtveřici vlastních nožiček, jako je u skříní obvyklé. Z něj trčí vzadu do strany jako arkýř nahoře prosklená a dole alespoň perforovaná krabice. K tomu je zboku „přilepený“ pozůstatek toho, co bylo u Level 10 nosnou nohou. Skříň se drží módního trendu – zdroj se přesunul pod základní deskou na dno.

Thermaltake Level 10 GT 0

Thermaltake Level 10 GT 1
Thermaltake Level 10 GT 2
Thermaltake Level 10 GT 3
Thermaltake Level 10 GT 4
Thermaltake Level 10 GT 6

Co zůstalo zachováno, je oddělený prostor uvnitř „nohy“, do kterého lze ukrýt všechny kabely.

Thermaltake Level 10 GT 9
Thermaltake Level 10 GT 10

Thermaltake Level 10 GT 14

Na skříni jsou hned dva čelní panely s konektory. Na horním je konektor eSATA a tlačítka pro ovládání ventilátorů (jedno vypíná LED, druhé nejspíš regulují ventilátory, přesnou funkci výrobce nevysvětluje) a také dva porty USB 3.0. Otázkou zůstává, kam se zapojují, protože současné základní desky nemívají interní USB 3.0, ale jen konektory vyvedené dozadu mezi ostatní. V „noze“ na pravé straně je druhý panel s vypínačem, resetem a dalšími čtyřmi konektory USB 2.0 a konektory pro sluchátka.

Thermaltake Level 10 GT 7 Thermaltake Level 10 GT 8

Ve skříni jsou osazené celkem čtyři ventilátory. Tři z nich podporují ColorShift s pěti barevnými režimy podsvícení. Tři 200mm ventilátory (vepředu, na straně a nahoře) běží na 600 ot./min, v zadní stěně je 140mm ventilátor běžící na 1000 ot./min.

Zachovány zůstaly samostatné klece pro jednotlivé disky. Výrobce ale nahradil část hliníku perforovanými ocelovými plechy. Co to znamená pro hlučnost asi netřeba zdůrazňovat. Prvek v podobě pěti samostatných hot-swap boxů pro pevné disky a SSD dostal označení EasySwap Pitstop 5.

Thermaltake Level 10 GT 5 Thermaltake Level 10 GT 11
Thermaltake Level 10 GT 12
Thermaltake Level 10 GT 13

MMF24

Skoro se bojím, že i přes sliby o podstatně nižší ceně (o kolik přesně výrobce neuvádí) bude tato novinka veřejností přijata ještě chladněji než původní model. Už u špičkového modelu Level 10 nenacházelo mnoho lidí pochopení pro rozmary designérů, dalo se to ale brát jako „stylovka“ a většina prvků byla funkčních. Ačkoliv se Thermaltaku podařilo celkem věrně napodobit původní model, zbytečné lpění na některých prvcích nemá kvůli odlišné koncepci u nové varianty opodstatnění.

Zdroj: Thermaltake a microsite Level 10 GT