Hlavní navigace

ThinkPad místo knih do školní brašny

20. 5. 2008

Sdílet

Zdroj: Redakce

O čtvrtinu méně studentů ve třídách, možnost zavolat učiteli kdykoli na mobil, napsat mu e-mail nebo si s ním popovídat po ICQ. Notebook Lenovo ThinkPad místo sešitů a učebnic. Studenti posedávají po křeslech na chodbách a brousí po internetu nebo procházejí výpisky pro další hodiny, anebo ještě pravděpodobněji chatují. Vlastně odkudkoli, protože veškeré prostory školy jsou pokryté bezdrátovým internetem. Tak vypadá výuka na síti soukromých středních škol EDUCAnet. Studenti jsou (doposud) nezvyklým způsobem výuky nadšeni a jak podotýká ředitel pražského gymnázia Jan Jirátko, výuka na počítačové technice přinesla řadu výhod například žákům s dysgrafií.

Notebooky dostanou na začátku prvního školního roku všichni studenti, a to naprosto identické (hlavně kvůli jejich správě a údržbě). Na noteboocích je všechno potřebné programové vybavení včetně kancelářského balíku, studenti si mohou stahovat další programy, ale pouze typu freeware (tedy s volným užitím). Problém může přijít, když notebook začne zlobit. Softwarové potíže řeší informatik přímo ve škole, pokud vypadne klávesa nebo je problém závažnější, musí být vyřešen rychle, aby student mohl znovu běžně pracovat. Školy však mají pro tento případ k dispozici náhradní notebooky, které studentům zapůjčují po dobu opravy. Za zmínku stojí, že po celou dobu studia zůstávají notebooky v majetku školy, po maturitě si studenti mohou počítač odkoupit za symbolickou jednu korunu.

 

Pro školní rok 2007/2008 používají školy sítě EDUCAnet notebooky Lenovo ThinkPad T61. Z fotografií usuzujeme, že jde o 15,4" modely, které jsou navíc všechny vybaveny rozšířenou baterií. Ta při kapacitě až 84 Wh umožní bez větších problémů vydržet celý školní den bez nabíječky.

MMF24

 

Zdroj: Tisková zpráva