Hlavní navigace

ThinkPad: technologie, které IBM přineslo do světa notebooků – 1. (video)

26. 5. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

A co víc, dost skvělých nápadů a technologií IBM i nadále drží a používá je.

 

 

ThinkPad, jak své notebooky IBM pojmenovalo, jsou charakteristické svým jednoduchým, dalo by se říci až strohým, hranatým designem. Ten byl častokrát svárem sporu o tom, proč jsou ThinkPady tak ošklivé. Notebooky IBM byly a vlastně stále jsou taková ošklivá káčátka a až uživatel, který s nimi začne sdílet nemálo hodin, pozná jejich skrytou krásu. Často mě napadá paralela se švédskými vozy SAAB. Je potřeba si k nim nalézt cestu a pak už vás nepustí.

 

Lenovo v současnosti nabízí 7, respektive 6 modelových řad ThinkPad.

  • SL - základní, vstupní model řady ThinkPad
  • R - řada navržená pro malé a střední firmy
  • T - vysoce odolná řada pro náročné uživatele
  • X - malé stroje uzpůsobené pro mobilitu a dlouhou výdrž baterie
  • W - model pro velmi náročné uživatele vyžadující vysoký výkon a odolnost
  • Z - paralela řady T, pouze využívá širokoúhlý displej. Toto řešení umožňuje více místa v počítači. Nicméně řada Z se již nevyrábí
  • Edge - notebook s CULV technologií určený pro domácnosti nebo malé firmy.

Notebooky se ještě dále dělí na X notebook a X tablet.

 

I přes počáteční obavy a jisté změny, které Lenovo zavádí, si ThinPad notebooky stále drží punc kvalitního, stabilního stroje s vysokým výkonem. Za to vděčí dobrým základem, který dostali do vínku od IBM. Samozřejmě i design začíná doznávat jistých změn, převážně u levnějších řad, které véíce podléhají diktátu módy. Lenovo dokonce v řadě Edge představilo nové stylové modely IdeaPad, které mají oslovit zájemce o atraktivnější design. Změny se však netýkají jen designu. Lenovo přepracovalo kloub víka displeje pro zvýšení odolnosti vůči nárazům, změnila některé materiály - upřednostňují se materiály kovového vzhledu a vlastností. Se změnou loga Lenovo upravilo i barevné podaní víka displeje.

 

 

Od příštího dílu si začneme popisovat jednotlivé technologie ThinkPad notebooků. Ty, které přežily změnu majitele až do dnešních dnů, ale zavzpomínáme i na některé zajímavé z dob minulých.

CS24


Tip: Pokračování, které představí některé IBM/Lenovo ThinkPad technologie.