Hlavní navigace

ThinkPad: technologie, které IBM přineslo do světa notebooků – 2.

11. 6. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

Tip: První díl o technologiích a noteboocích ThinkPad.

APS - Active Protection System

IBM v roce 2003 představilo s novou řadou ThinkPadů i technologii Active Protection System. APS je systém ochrany interního pevného disku. Čidlo (akcelerometr) uvnitř ThinkPadu rozpozná zrychlující se pohyb notebooku. Ten nejčastěji odpovídá pádu notebooku. V tom případě APS spustí parkování pevného disku. Hlavičky zaparkují do aretační polohy a tím nemůže dojít po nárazu k doteku hlaviček s roztočenými plotnami.

Hardwarový senzor funguje jako akcelerometr a do jisté míry i jako gyroskop. Dokáže tak určit polohu notebooku v prostoru vzhledem k jeho svislé ose. Dále ve spolupráci se softwarem vyhodnotí typ vibrací notebooku a rozpozná malé, opakující se otřesy, které vznikají například při jízdě vlakem či vozem. Software pak zbytečně nevyřazu z činnosti pevný disk a nezdržuje práci s notebookem.

ESS - Embedded Security Subsystem

Bezpečnostní čip, integrovaný přímo na základní desku notebooku zajišťuje ochranu vašich dat šifrováním obsahu. Celý systém chrání data nejen proti přímému přístupu jiného uživatele na váš počítač, ale i proti útokům virů nebo neautorizovanému přístupu z internetu.

Predesktop Area

Zvláštní, skrytá oblast na pevném disku. Jsou na ní uložena data pro obnovu či reinstalování systému a pro jeho zálohování. Predesktop Area byla zavedena s modely R40, T40 a X30. Dnešní ThinkPady přešly na systém Rescue and Recovery. Recovery Partition (část pro obnovu) dnes zavádí i další výrobci počítačů.

Integrated Fingerprint Reader

Integrovaná čtečka otisků prstů, jež IBM zavedlo u modelu T42 v roce 2004. Od té doby ji použilo v dalších modelech a později přebralo i Lenovo stejně tak jako jiní výrobci.

Nicméně čtečka otisků prstů dává falešný pocit bezpečí. Členové berlínského Chaos Computer Clubu ve spolupráci s německým televizním pořadem PlusMinus dokázali, že lze jednoduchým způsobem oklamat biometrické zařízení za pomocí několika dostupných věcí (materiály z domácích potřeb či železářství, digitální kamera, laserová tiskárna).  Zabezpečení čtečkou prstů je s nadsázkou srovnatelné s klasickým heslem, které napíšete na vše, čeho se dotknete.

UltraConnect Antenna

Anténa pro Wi-Fi  umístěná do horního rohu rámu displeje a je připojena k řadiči miniPCI portem. IBM začalo název UltraConnect používat od zavedení standardů a/b/g.

ThinkLight

ThinkLight je malé osvětlení pro klávesnici umístěné ve vrchní části rámu displeje. Jde o LED diodu, která slouží k osvětlení klávesnice při práci bez možnosti jiného osvětlení. Toto osvětlení bylo zavedeno u modelů R, T, X a iSeries. ThinkLight lze spouštět klávesovou zkratkou Fn+PageUp. Používá se bílé, ale i oranžové barvy světla. Dnes podobné přisvětlení používá například i HP.

CS24

TrackPoint

TrackPoint je název pro ovládací bod umístěný mezi klávesy G, H a B. Toto polohovací zařízení slouží jako alternativa pro touchpad nebo myš. Rozdíl je v tom, že nemá žádné pohyblivé části a pracuje na principu tenzometru (tenzometr je přístroj používaný k měření mechanického napětí na povrchu součásti, způsobeného jejím mechanickým namáháním (tahem, tlakem). Ve skutečnosti tenzometr měří relativní deformaci.). Tento druh polohovacího zařízení přebral nejeden výrobce. Jeho obliba je ve snadnosti ovládání, nemusíte například jako u touchpadu "přehmatávat" při přejezdu kurzoru z jedné strany displeje na druhou. Po počátečních rozpacích se cvik a citlivost dostaví rychle.

UltraBay

UltraBay umožňuje jednoduchou a rychlou výměnu jednotky FDD, ZIP mechaniky, optické mechaniky či přídavného, druhého pevného disku nebo další, pomocné baterie.  Díky tomu lze notebook přizpůsobovat potřebám uživatele dle podmínek.