Hlavní navigace

Thunderbolt od Intelu již za čtyři měsíce i pro PC

28. 12. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Americký gigant Intel chce již v dubnu příštího roku obejít Apple, který byl dosud výhradním výrobcem používající jeho Thunderbolt, a nasadit tuto technologii i v běžných osobích počítačích. Jen pro připomenutí, Thuderbolt původně měla být optická sběrnice pro propojení s periferiemi rychlostí až 10 Gb/s (1,25 GB/s). Nakonec se však kvůli ceně používají stále měděné kabely, kvůli zachování rychlosti ale maximálně do délky tří metrů.

V popisu technologie stojí, že se jedná o kombinaci PCI Express a DisplayPortu schopnou běžet na levnějších kabelech, přesněji řečeno sériovou sběrnici s protokoly PCIe. To můžeme dekódovat tak, že reálné rychlosti se v praxi (tzn. společně s levnými a pomalými řadiči na obou stranách) ani nepřiblíží teoretickým, jako to ostatně známe u dosavadních technologií (USB, FireWire, ale i PCI či PCI Express apod.). Výhodou pro některá zařízení však může být to, že opravdu půjde o možnost přenosu obrazu i dat, případně připojení PCI Express řadičů za Thunderbolt, který v podstatě je pro PCIe jakýmsi externí tunelem.

Schéma funkce sběrnice Thunderbolt

Současná cena kolem 20 amerických dolarů za řadič mnoho výrobců odrazovala, uvidíme, zda při větším rozšíření a zlevnění řadičů dojde k většímu nasazení. Osobně jsem skeptický k tomu, že by Thunderbolt představoval výraznější ohrožení pro USB 3.0. Historie ukázala, že ani FireWire-400 (natož FireWire-800), ani např. eSATA se nerozšířily tak moc, jak by naznačovaly specifikace těchto technologií. Jsou povětšinou doménou až dražších základních desek/notebooků a periferií, většina uživatelů se spokojila s USB 2.0 i proto, že je všude a je nejlevnější (ačkoli právě na úkor rychlosti přenosu). Pro obraz tu navíc máme kromě již starého (ale stále používaného) analogového VGA i HDMI a samotný DisplayPort, obojí schopné i přenosu zvuku a obojí dnes značně rozšířené.

Demo použití sběrnice Thunderbolt

KL24

Roli nejrozšířenější sběrnice nyní přebírá USB třetí generace, téměř všechny nové desky mířící na trh již mají alespoň dva konektory, dokonce i většina těch nejlevnějších. Nové čipové sady navíc již mají USB 3.0 nativně, proto odpadají další náklady v podobě přídavných čipů. Intel se však stejně pokusí technologii protlačit, nasadí ji v dubnu pravděpodobně na svých základních deskách, jež přijdou společně s mikroprocesory Core příští generace (Ivy Bridge) právě v tomto období. Uvidíme tedy, zda se rozšíří alespoň tak jako FireWire, anebo zapadne v píscích času podobně jako Turbo Memory. Sony, Asus a Gigabyte prohlásili, že mají v plánu Thunderbolt ve svých produktech nasadit, nechme se tedy překvapit, zda se bude jednat o v praxi využitelnou sběrnici, nebo spíše o další nálepku na krabici, jak vtipně uvádí techPowerUp.

Zdroj: DigiTimes, techPowerUp

Byl pro vás článek přínosný?