Hlavní navigace

Tim Cook chce vrátit výrobu iProduktů do USA. Je to ale reálné?

2. 6. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Apple si v minulosti zakládal na tom, že jeho počítače byly vyráběny na území Spojených států amerických. Firmě se ale příliš nedařilo a tak v roce 2004 následovala ostatní výrobce elektroniky a přesunula výrobu do Číny. Z velké části to bylo rozhodnutí tehdejšího provozního ředitele Tima Cooka. Ten samý muž, nyní již v pozici generálního ředitele, by si přál přesunout výrobu zpět do Ameriky.

Řekl to před několika dny na konferenci All Things Digital. Přínos, který by přesun zpět do USA znamenal, spočívá zejména v dobré publicitě. Apple by též přestal být spojován s nehumánními pracovními podmínkami v čínských továrnách Foxconnu a zaměstnáváním nezletilých. Je ale americký sen vůbec dosažitelný?

Tim Cook na konferenci All Things Digital

Zde je na místě odkázat zprávu, která obletěla (americká) média v lednu tohoto roku, za všechny uveďme článek „Apple, America and a Squeezed Middle Class“ na New York Times. (Máte-li chvilku času, rozhodně stojí za přečtení.) Sám Tim Cook je v něm citován, jak přiznává, že Spojené státy už Číně nedokážou konkurovat.

Problém zdaleka není jen ve mzdách pracovníků – tyto by se snadno schovaly do marží, které Apple na svých produktech má – ale v tom, že do Číny a okolních států se už dávno přesunuli všichni dodavatelé. „Potřebujete tisíc gumových těsnění? To je továrna přes ulici. Potřebujete milion šroubků? Tahle továrna je o blok dál. Potřebujete ten šroubek trošku jinak? Bude to trvat tři hodiny,“ cituje článek anonymního manažera Apple.

 

Když Apple potřebovalo najmout 8700 lidí s technickým vzděláním, kteří by dohlíželi na dalších 200 000 lidí u výrobní linky, ve Spojených státech by to podle předpokladů trvalo devět měsíců. V Číně na to stačilo patnáct dní.

Ve Spojených státech se vyrábí všehovšudy dvě součástky pro zařízení Apple. Jednou z nich je sklíčko Gorilla Glass od firmy Corning. Nebýt toho, že Steve Jobs chtěl pro iPhone skleněný kryt displeje namísto plastového a ostatní výrobci se jali jej napodobovat, Corning by pravděpodobně svou továrnu v Kentucky dávno zavřel. Většina jeho zákazníků je totiž v Asii. Proto, i kdyby Apple přesunul svou výrobu zpět do USA, jeho dodavatelé se za ním nepřestěhují. Tou druhou součástkou je překvapivě procesor Apple A5, který pohání iPad 2 a iPhone 4S. Továrna v texaském Austinu ale patří Samsungu, od kterého se Apple vytrvale snaží odstřihnout, a tak je otázka, jak dlouho zde výroba poběží.

Tim Cook na návštěvě továrny Foxconnu

Tim Cook moc dobře ví, že přesunout výrobu do USA by bylo nesmírně náročné, spíše nemožné. Ostatně, co se tak nějak „ztratilo v překladu“, je skutečnost, že generální ředitel Apple vyslovil své přání při odpovídání na dotaz moderátora Walta Mossberga. A podobně jako Steve Jobs vysvětloval Baracku Obamovi, proč to nejde, Tim Cook si postěžoval mimo jiné na to, že ve Spojených státech nejsou téměř žádní výrobci nástrojů a výrobního vybavení.

KL24

Navzdory tomu na otázku, zdali by iPhone jednoho dne mohl nést nápis „Assembled in the United States“, odpověděl, že „možná mohl“.

Zdroj: TechSpot, ABC News, The Unofficial Apple Weblog

Byl pro vás článek přínosný?