Hlavní navigace

Tip: aktivujte 64bitový Internet Explorer, který je bezpečnější

11. 6. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Microsoft produkuje 64bitový internetový prohlížeč celé léta, již Internet Explorer 6 byl k dispozici v 64bitové variantě. Přišel totiž s 64bitovými Windows XP, která se ovšem v domácnostech nikdy nerozšířila. Google to se svým Chromem zkouší až v poslední době. Proč si v této souvislosti neukázat, jak požívat nativní 64bitový Internet Explorer?

 

Dříve jste v nabídce Start našli odkazy na obě bitové verze. Když v nabídce Start hledáte Internet Explorer, počínaje desátou řadou se objeví pouze jeden zástupce. 32bitovou edici Microsoft upřednostňuje, a to kvůli kompatibilitě doplňků. K problematice přistupuje fikaně. „Obal“ IE 10 sice běží jako 64bitový proces, stránky nicméně nabíhají ve 32bitových procesech.

Nemusíme asi zmiňovat, že 64bitový Internet Explorer je k dispozici pouze v 64bitových Windows. V jednotlivých verzích se bitová varianta přepíná skoro pokaždé trochu jinak.Aktivací 64bitové varianty můžete o nekompatibilní doplňky či zásuvné moduly přijít, na to tedy myslete. Které bitové verze doplňků máte aktuálně k dispozici, zjistíte klepnutím na ozubené kolo a pak na Spravovat doplňky. Sledujte sloupec Architektura. Když pomineme možné problémy s kompatibilitou, na oplátku získáte snad o něco rychlejší prohlížeč.

Určitě ale bezpečnější. Vyhledejte dialog Možnosti Internetu. Na kartě Upřesnit se v seznamu posuňte až k oddílu Zabezpečení. Fajfkou dejte zelenou dvěma předvolbám: Povolit rozšířený chráněný režimPovolit 64bitové procesy pro rozšířený chráněný režim. Po restartu počítače budete stejným zástupcem spouštět plnohodnotný 64bitový Internet Explorer.

Tip: 64bitová verze Chromu nastupuje. Je o 25 % rychlejší než 32bitová

CS24

Dvě položky uvidíte, pokud máte IE 11 a Windows 8.1. V případě IE 10, případně IE 11 pod Windows 7 před sebou budete mít pouze předvolbu Povolit rozšířený chráněný režim. Pokud naopak potřebujete využívat 32bitový Internet Explorer, jednoduše naopak zrušte označení uvedených položek.

IE 11 pod Windows 8.1 nabízí tyto dvě předvolbyNevyřadíte z provozu přechodem na plně 64bitový IE některé doplňky?
IE 11 pod Windows 8.1 nabízí tyto dvě předvolby | Nevyřadíte z provozu některé doplňky?