Hlavní navigace

Tip: hledejte obrázky na Google pomocí webky nebo ručním kreslením

3. 10. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Už je to více než tři měsíce, co Google umí hledat podle vložených obrázků. Dalším levelem je, aby dokázal využít realtime obraz z webkamery nebo ruční náčrtky. Sám Google to zatím neumí, ale služba německého vývojáře Franze Eneznhofera ano.

Na komplikované adrese http://search-by-drawing.franz-enzenhofer.com najdete neoficiální googlovský hlodač™ obrázků. Do pole pro kreslení můžete v Chrome nebo Firefoxu přesunout soubor s obrázkem přímo z počítače, případně ručně kreslit. Stačí vybrat z bohaté palety barev, zvolit tloušťku tužky a vyřádit se.

Vyhledávač má jednu velkou nevýhodu. Zřejmě moc dobře nefunguje. Zkusil jsem nakreslit dost jasné obrázky smajlíku nebo loga Nike, ale ve výsledcích nebylo, co jsem hledal. Přiznávám, že mě rodiče nevybavili takovým genofondem, jako měl Michelangelo nebo Monet, ale tak přesto mé kresby byly dost zřetelné.

Google Image Search by Drawing

S webkamerou jsem slavil podobné úspěchy. Na prvním místě ve výsledcích byl nějaký černoch, na druhém asiatka a na třetím Justin Bieber. Fakt takový rozptyl.

CS24

Možná má vyhledávač nějaký osobní problém konkrétně se mnou, proto jej zkuste vyzkoušet sami. Teoreticky by v tom neměl být žádný problém. Na stránce se pouze vytvoří nový obrázek z webkamery nebo kresby, uloží se do cloudu Amazonu a následně pošle dotaz Googlu. Ten jinak hledá poměrně přesně.

Za tip díky +Ivanu Kutilovi