Hlavní navigace

Tip: inteligentní zobrazení baterie

20. 1. 2009

Sdílet

Zdroj: Redakce

A toto najetí kurzorem myši na ikonu v hlavním panelu i chvíle čekání na zobrazení zbývajícího času skutečně zdržuje.

Existuje mnoho utilit, které dokáží v okně zobrazit zbývající energii. Na displejích s větší úhlopříčkou můžete pro tento účel s úspěchem použít také Postranní panel s patřičně schopnou miniaplikací. Na ostatních pak můžete sáhnout po některé z utilit, která zobrazuje zbývající energii přímo v panelu (například RightMark CPU Clock Utility) nebo v překryvném okně. I zde však najdeme nevýhody: především na miniboocích zabírají překryvná okna mnoho prostoru nebo naopak spotřebovávají až příliš mnoho drahocenné operační paměti.

Z vlastní zkušenosti však mohu doporučit malou aplikaci Power Meter Plus. Ta je pro nekomerční použití k dispozici zcela zdarma (za komerční pak sáhnete do kapsy deset dolarů hluboko), v operační paměti zabírá po svém spuštění pouhých 768 kB prostoru (měřeno na Windows 7).


Ukazatel, který je s ubývající energií stále více viditelný

A čím je vlastně tak speciální? Zobrazuje sice také zbývající energii v překryvném okně, zato to však provádí inteligentně. Její autor totiž vycházel z toho, že pokud je váš akumulátor plný energie, nepotřebujete to vědět. Když se jí ale přestane dostávat, vědět byste to měli.

Stejně pak funguje i Power Meter Plus. Po odpojení notebooku od adaptéru si ničeho nevšimnete, normálně pracujete dál. Až však energie klesne pod vámi nastavenou úroveň (já používám hodnotu 60 %), zobrazí se na obrazovce velmi slabé překryvné okno, které se s každými pěti procenty dolů stává více a více viditelným.


Možnosti nastavení pokrývají základní vzhled a chování

CS24

Přestože je tento malý ukazatel překryvný - to znamená, že se objevuje nad všemi okny, nebrání vám ve výhledu: stačí se k němu totiž jen přiblížit kurzorem myši a poslušně přeskočí k opačném okraji obrazovky. Opravdu vám tak nikdy nebude překážet.

Určitě Power Meter Plus vyzkoušejte, o své zkušenosti se poté můžete podělit s ostatními v diskusi pod článkem. Také mě zajímá, pokud používáte jiné utility pro sledování stavu akumulátoru a jak jste s nimi spokojeni a proč jste si zvolili právě je.