Hlavní navigace

Tip: jak napsat hranaté závorky a jiné speciální znaky?

13. 8. 2018

Sdílet

Zdroj: Redakce

Existuje mnoho znaků, které na běžné klávesnici (s rozložením České QWERTY nebo České QWERTZ) nenajdete. Prostě se na typických 101 kláves už nevešly, ale občas se hodí. Jak je ale napsat? Možností máte několik. Můžete si zapamatovat jejich kódy, případně využít Mapu znaků. Některé z nich lze zapsat i jako Pravý alt+ nějaká klávesa, ale tento postup nefunguje na všech rozloženích.

Mapa znaků je systémová aplikace Windows a spustíte ji napsáním slova „mapa znaků“ nebo „charmap“ po stisku klávesy Win. V aplikaci uvidíte spoustu znaků v nepřehledné tabulce a možná i najdete ten, co hledáte. Přes schránku si pak požadovaný znak zkopírujete. Další možností je rovnou napsat tzv. ascii kód přes zkratku alt+číslo. Každý znak nějaký má a hodí si jich pár pamatovat. Případně je vždy najdete tady u nás:

[] Hranaté závorky: Vedle kulatých a špidlatých závorek se pro odlišení často hodí napsat hranaté závorky. Jejich kódy jsou alt+91 a alt+93.

Výpustka: Nebo výpustek, čeština připouští oboje. Pokud napíšete na konci věty tři tečky, není to dobře. Možná vám je Word opraví na výpustku automaticky, ale správně je v tomto případě napsat znak alt+0133.

| Svislá čára: tento znak se hodí spíše pro programátory, ale i pro oddělení slov v rámci textu. Napíšete jej přes alt+124.

€ a £ Euro a Libra: Historicky je na každé klávesnici znak dolaru. Euro už také většinou najdete, ale kdyby ne, správný kód je alt+0128. Libru napíšete přes alt+0163.

„“ České uvozovky: Mnoho uživatelů si je plete se znakem pro palce, ale správně česky je to alt+0132 a alt+0148.

" Palce: Takto se značí jednotka pro palce, například úhlopříčka displeje. Napíšete ji jako alt+34.

© a ™ Copyright a Trademark. Tyhle znaky najdete pod alt+0169 a alt+0153

Promile. Procenta jsou jednoduchá, ale pokud píšete třeba o alkoholu… alt+0137

μ Mikro: Časté využití při psaní jednotky mikro, jinak též řecké písmeno mí. Alt+956

Ohm: Jednotka odporu v elektřině a současně velké řecké písmeno omega. Alt+937.

α a ß Alfa a beta: Další řecké znaky se mohou hodit při psaní vzorečků. Malá alfa je alt+945 a malá beta alt+946.

÷ Děleno: Jako děleno se u počítačů používá trochu nelogicky dopředné lomítko. Čistě do textu třeba v případě psaní nějakého vzorečku můžete napsat správné děleno jako alt+0247. Ale v Excelu bohužel fungovat nebude, takový znak se hodí jen do textu.

× Krát: Podobně jako děleno, i pro krát se v počítačovém světě používá jiný znak, konkrétně asterisk (hvězdička). Správné krát zapíšete jako alt+0215, případně jako znak pro násobení alt+158. Tyhle dva znaky se ale prakticky nijak neliší.

Nekonečno: Ležatá osmička má zkratku alt+8734.

β Ostré S: Němčina dovoluje ostré ß napsat i jako dvě obyčejná s za sebou. Výjimečně tak v některých slovech mohou být i tři s za sebou. Pokud by snad ss někomu evokovalo něco jiného, je tu pro vás alt+0223.

Pomlčka: Znak pomlčky na klávesnici je ve skutečnosti spojovníkem (- hyphen), který se používá pro zcela jiné účely. Správnou pomlčku napíšete jako alt+0150. Kdo by se chtěl v pomlčkách více šťourat, narazí ještě na takzvané n-dash a m-dash pomlčky lišící se pouze délkou.

² Horní index: Napsat jednoduše u nějakého čísla ještě „na druhou“ jde i bez foprmátovacích schopností Wordu. Použijte alt+0178 pro ² a alt+0179 pro ³. Nefunguje ve všech programech a jazycích.

° Stupně: Využijete při psaní teploty ve °C, ale i při úhlech. Alt+0176.

MMF24

Nota: Tohle není příliš speciální znak a navíc pro něj existuje několik variant. Jednoduchou notu značící třeba to, že napsaný text má melodii, použijte alt+13, dvojitou notu zapíšete jako alt+14.

_ Podtržítko: Často opomíjený i používaný znak. Napíšete jej jako alt+95.

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.