Hlavní navigace

Tip: Jak to zařídit, aby v tabulce v Excelu byl první řádek či sloupec vždy viditelný?

13. 6. 2017

Sdílet

Zdroj: Redakce

Excel nemá smysl kupovat, pokud jej nebudete využívat často a na náročnější zpracování dat. Při práci s komplexními tabulkami pak z pohledu ryze praktického nastávají problémy s tím, že na obrazovce nevidíte všechny buňky. V tu chvíli litujete, že nemáte větší obrazovku, potažmo obrazovku s vyšším rozlišením.

Částečně vám pomůže oddálení, ale v rámci zachování komfortu to s oddalováním přehánět nelze. Nový monitor vám nepořídíme (napište Ježíškovi), dostanete však od nás praktikou radu. Zobrazení lze v Excelu upravit tak, že je část buněk vždycky vidět. Nejlépe může být vždy vidět buď první řádek, nebo první sloupec. Zde se obvykle nachází názvy kategorií, které ve větších tabulkách zapadnou a pak se k nim musíte vracet. Takhle se neztratíte.

Jak na to? V Excelu na kartě Zobrazení klepněte na Ukotvit příčky. Dále zvolte buď Ukotvit horní řádek, nebo Ukotvit první sloupec. Podle své volby pak při posouvání v tabulce uvidíte, jak kolem vás probíhají buňky, až na první řádek či sloupec. Jedna z těchto oblastí bude zamrazená na svém místě. Nelze ale zamrazit oboje. Pokud budete chtít zrušit ukotvení, v nabídce ZobrazeníUkotvit příčky klepněte na Uvolnit příčky.

KL24

[video width="1016" height="508" mp4="https://www.cnews.cz/wp-content/uploads/2017/06/2017-06-13_14h11_21.mp4"][/video]

Excel nabízí ještě možnost nechat stále zobrazení viditelné buňky. I tato funkce má své opodstatnění, jinak je ale nešikovná, neboť při ní uvidíte kus tabulky, nejen např. kategorie v horní řádku a prvním sloupci.

Byl pro vás článek přínosný?