Hlavní navigace

Tip na web: Podívejte se na ceny „za komunistů“ a dnes. Měli jsme se tehdy lépe?

25. 10. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

„Za komunistů bylo lépe.“ Coby argument proti tomuto mezi lidmi častému názoru vznikl web Zakomunistu.cz, za kterým stojí Petr Staníček. Autor v přehledné tabulce srovnává ceny zboží a služeb tehdy – přesněji v roce 1989 – a dnes. A to v poměru k minulým a soudobým výším mezd, což celému srovnání přidává na váze. Údaje čerpal z dat Českého statistického úřadu, případně z deníků a zpravodajských serverů. Pravdivost čísel uvedených v tabulce potvrzuje i ekonomka Markéta Šichtařová, která se k tomuto webu vyjádřila na serveru iDnes.cz, a zároveň chválí to, že autor do srovnání cen patrně započítal i inflaci.

Měli jsme se „za komunistů“ lépe?
Měli jsme se „za komunistů“ lépe?

MMF24

Odpověď na to, zdali se nám žilo „za komunistů“ lépe, ale jen na základě čísel získat nelze. Z tabulky vychází to, že v poměru k výším mezd drtivá většina zboží s výjimkou služeb a energií zlevnila, tedy že si dnes žijeme levněji (byť pocitově vnímáme pravý opak).

Ale to je, jak padlo už v diskusích nebo v blogosféře, jenom jeden z úhlů pohledu. V přehledu například chybí klíčové položky, jako jsou ceny nájmů nebo nemovitostí, na což ovšem sám autor upozorňuje. Ale především: celkovou spokojenost nelze hodnotit jen z omezeného ekonomického hlediska. Web tak nabízí zajímavé srovnání typu „předtím a teď“ a zároveň ukazuje, že ne vše je takové, jak se říká, ale tím to končí. Na otázku, jestli jsme se měli líp nebo hůř, odpovídá jen symbolicky.