Hlavní navigace

Tip: Usnadněte si placení faktur. Naskenujte mobilem kód QR

18. 1. 2017

Sdílet

Zdroj: Redakce

V Česku stále ještě smartphony pronikají na trh. Proto je možné, že se s chytrým telefonem např. teprve seznamujete, a ještě jste proto nenarazili na snadné placení faktur pomocí kódu QR. O co jde? Kostičkované kódy QR sice neplatí za žádnou novinku, ale až smartphony nám otevřely řadu zajímavých možností využití.

Jejich výhodou je, že vám k přečtení stačí jakýkoli smartphone s fotoaparátem. Ten nemusí být ani moc kvalitní – jakmile mu přehodíte kód k načtení, tak ho přečte. Kód QR může obsahovat různé typy informací. Může to být obyčejný textový vzkaz, ale také odkaz na webovou stránku, jež se po naskenování kódu rovnou otevře v prohlížeči.

Vidíte na faktuře kód QR? Pak si můžete zaplacení usnadnit Vidíte na faktuře kód QR? Pak si můžete zaplacení usnadnit

Dle mého názoru k nejužitečnějším běžným činnostem, kde nám QR usnadňuje život, je placení faktur. Jednoduše řečeno, když dostanete např. měsíční vyúčtování paušálu od operátora, najdete na tomto dokumentu pokyny k provedení platby. Dříve byste údaje jako číslo bankovního účtu nebo variabilní symbol ručně vepisovali do příslušných polí v internetovém bankovnictví.

Vepisovat nebo kopírovat údaje na mobilu je ovšem ještě náročnější a otravnější než na počítači. Právě tomu se můžete díky kódům QR vyhnout. Tento kód totiž platební pokyny obsahuje, takže je načtete a jen potvrdíte provedení platby. To je celá myšlenka plateb pomocí kódů QR v kostce.

Jak na placení kódem QR

Ještě jste platbu pomocí kódu QR nezkoušeli? Ukážeme vám, že se není čeho bát. Dostáváte faktury, na kterých se nachází kód QR? Jednu takovou si nachystejte. Dále je třeba říct, že skenování kódů musí podporovat mobilní aplikace pro bankovnictví. To si ověřte u své banky. Postup budu demonstrovat na aplikaci od mBanky. Postup se v jiných aplikacích ovšem může lišit.

Nejprve bude patrně potřeba se v aplikaci přihlásit ke svému účtu. V případě mBanky je až poté možné najít v hlavní nabídce skenování kódů. Musím nejprve klepnout na nabídku pro platby, kde mi aplikace dále nabízí jednak ruční zadání pokynů k platbě, jednak mi umožní právě naskenovat kód QR. Klepnu na tuto možnost a nyní již jen fotoaparát nasměruji na kód na faktuře.

CS24

Jakmile zaostří a smartphone uložené informace načte, aplikace mi již jen ukáže, jak bude vypadat příkaz k převodu prostředků. Obvykle ještě máte možnost některé parametry upravit, většinou by to snad již potřeba být nemělo. Závěrem je od vás vyžadováno jen potvrzení provedení platby. To je všechno.

Netvrdím, že se jedná o technologicky nejvyspělejší způsob placení, rozhodně jde ale o jeden z nejdostupnějších a zároveň snadných. Fotoaparát má každý smartphone, a pokud např. nevěříte inkasním platbám, můžete skenovat kódy. To je oproti ručnímu zadávání údajů o platbě do bankovnictví přece jen značné ulehčení.