Hlavní navigace

Tip: Windscribe je VPN, skrze kterou můžete měsíčně přenést až 50 GB dat zdarma

4. 4. 2017

Sdílet

Zdroj: Redakce

VPN byste měli používat, když cestujete a připojujete se k pochybným sítím Wi-Fi. Hlavně k těm bez hesla, kde může vaši komunikaci snadno kdokoli zachytit. VPN je to něco jako tunel, který i v nezabezpečené síti vytvoří ochranný obal pro vaši síťovou komunikaci. Jakou službu využít? Windscribe dočasně nabízí bezplatný tarif, s nímž lze přenést 50 GB dat měsíčně. Standardně přitom dává „jen“ 10 GB měsíčně zdarma a ani to není nezajímavá nabídka. Pro ty, kdo necestují každý den a na cestách nepřenesou desítky gigabajtů, což myslím není zrovna časté, jde o příjemnou nabídku. VPN je zpravidla placená služba a má to svůj důvod. Domnívat se, že provoz mnoha serverů, správa klientů a podpora zákaznictva nic nestojí, je hloupé. Zdarma není nikdy nic, zdánlivě nulová cena je obvykle něčím vykoupena. V případě webů a řady webových služeb jde zpravidla o reklamu a získávání osobních informací – k cílení reklamy. Totéž může platit u bezplatných služeb VPN. Obezřetnost je rozhodně na místě, Windscribe nicméně tvrdí, že informace, které o vás může získat, nikomu neprodává.

Parametry bezplatného tarifu

Nabízí i placené tarify pro ty, kterým by bezplatná verze nestačila. Omezení zdarma dostupné služby nespočívá jen v objemu přenesených dat. (Což je standardně zmíněných 10 GB měsíčně.) Připojeni můžete být souběžně jen z jednoho zařízení, máte na výběr jen z osmi různě rozmístěných serverů a není dostupný konfigurační soubor pro OpenVPN. Tyto limity mi nepřipadají nijak zvlášť restriktivní.

Po zadání kódu získáte tarif, kde lze přenášet 50 GB dat měsíčně zdarma Po zadání kódu získáte tarif, kde lze přenášet 50 GB dat měsíčně zdarma

Navíc tato VPN povoluje používání sítí P2P, což opět standardem není. Z bezplatných alternativ mohu zmínit především službu v Opeře, která ale má své specifika. Především ovlivňuje pouze komunikaci v rámci prohlížeče, byť vás na druhou stranu neomezuje objemem přenesených dat. Opera dále loni stranu padla do čínských rukou, což může někoho znepokojit. (Samotná služba SurfEasy však nikoli.)

CS24

Jak získat 50GB bezplatný tarif

I proto je Windscribe zajímavější, zvlášť v dočasné propagační akci, kdy můžete získat bezplatný tarif s 50GB limitem. Jak na to? Zahajte registraci a zvolte bezplatný tarif. Pod formulářem klepněte na odkaz Have a Voucher? a do nově zobrazeného pole Voucher Code zadejte následující kód: 50GBFREE. Dále dokončete registraci a začněte službu používat.

Windscribe podporuje všechny hlavní platfromy. Poskytuje kleinty pro osobní počítače, smartphony a také doplňky pro prohlížeče. Bezplatná verze např. nepodporuje Linux a Android.