Hlavní navigace

9 tipů na doplňky pro mobily, aby byly ještě chytřejší [Vánoce 2017]

3. 12. 2017

Sdílet

 Autor: Redakce
Co vám letos doporučíme ke koupi z oblasti příslušenství pro smartphony?

Kabel Powercube USB

S konektory dlouhodobě problém nebyl – iPhony používaly vlastní proprietární, zatímco ostatní smartphony se dlouhé roky obracely na osvědčený formát microUSB. Nové telefony však již často nasazují novější a univerzálnější USB-C. (Mnoho nových zařízení ovšem stále ještě používá microUSB!)

Proto se může stát, že váš kamarád nebude mít vhodný kabel pro nabití vašeho zařízení. Není od věci se vybavit kabelem, jenž nabízí tři nejpoužívanější konektory současnosti a řeší tak mírné tříštění konektorů. Kromě microUSB a USB-C nabídne Powercube USB ještě Lightning pro iPhone 5 a novější.

Kabel od PowerCube Kabel od PowerCube

Kingston MobileLite Wireless G3

Mnoho telefonů nemá vyměnitelný akumulátor, takže se pro mnohé stala nutností powerbanka. Funkci nabíjení na cestách v místech bez zásuvky Kingston MobileLite Wireless G3 plní, současně se ale jedná o chytré zařízení s funkcí zálohování. Po zapnutí totiž vysílá signál Wi-Fi. Když se k této síti připojíte, můžete pak prostřednictvím dodávané aplikace pro Android a iOS přistupovat k úložišti připojenému k multifunkční powerbance.

Kingston MobileLite Wireless G3 Kingston MobileLite Wireless G3

Ta totiž obsahuje port USB, ale také čtečku paměťových karet typu SD. (Různé rozměry řeší nástavec.) Další zvláštností je přítomný ethernetový port. Ten se může hodit opět na cestách – pakliže např. v hotelu poskytují připojení pouze po kabelu, můžete ethernetový kabel připojit ke krabičce a ta vám bezdrátově zprostředkuje rozšíření signálu. Kapacita integrovaného akumulátoru je 5400 mAh.

  • Cena od: 1 260 Kč (koupit výhodně na Kasa.cz)

TFO Premium

Výrobce Forever se rozhodl skloubit dvě nabíjecí metody do jednoho univerzálního zařízení. TFO Premium nabije vaše kapesní zařízení bezdrátově pomocí standardu Qi, který se pomalu rozšiřuje napříč smartphony. Tento způsob nabíjení je pohodlný, ale také relativně pomalý, takže pokud spěcháte, nevadí.

TFO Premium TFO Premium

Nabíječka totiž vepředu odhaluje ještě tři klasické porty USB, do nichž můžete zasunout svůj kabel z šuplíku. Dva z nich pak nabízí technologii Qualcomm Quick Charge 3.0 pro rychlé nabíjení, kterou některé nejnovější telefony podporují. (Více o vývoji technologie se dočtete ve článku Nabíjení bude ještě rychlejší a bezpečnější. Qualcomm uvedl Quick Charge 4+.)

  • Cena od: 1 097 Kč (koupit výhodně na Okay.cz)

Moto Insta-share Projector

Motorola není jediným výrobcem, který se pokusil o určitou formu modularity na poli smartphonů. Je však výrobce, kterému se s tímto konceptem aspoň trochu podařilo uspět. Příslušenství k telefonům Moto Z vzniklo dost, za všechny bych vybral projektor Insta-share. Podobně jako jiné moduly i tento připnete k zádům svého smartphonu, přičemž drží díky silným magnetům.

Moto Insta-share Projector Moto Insta-share Projector

Patrně si domyslíte, že podobné zařízené nemůže nahradit kvalitní a větší projektory. Na běžné domácí promítání se vyplatí poohlédnout se po jiném produktu, tento se hodí spíše na cesty a pro různé improvizované příležitosti, kdy je promítnutí pohodlnější, než aby se skupina lidí mačkala kolem jednoho smartphonu. Projektor Insta-share umožňuje promítat obraz do úhlopříčky 70" (rozlišení je ovšem jen 854 × 480 px), mobil podpírá stojánek.

  • Cena od: 7 099 Kč (koupit výhodně na Mall.cz)

Jabra Drive

Nedisponuje vás automobil palubním počítačem, jenž by obsahoval zabudovanou podporu pro telefonování? Pak si můžete pořídit zařízení jako Jabra Drive, které umístíte na vhodné místo palubní desky a budete jej používat k telefonování během řízení. Tato sada handsfree počítá s tím, že v autě zpravidla není dokonalé ticho, takže je vybavena funkcí pro potlačení sumu.

Jabra Drive Jabra Drive

Se svým mobilním telefonem se k Jabra Drive připojíte prostřednictvím Bluetoothu. Handsfree podporuje konkrétně Bluetooth 3.0 (s A2DP). Je nastaveno tak, abyste k sadě mohli připojit dva telefony současně. Výrobce udává pohotovostní dobu 720 hodin, zařízení by však mělo vydržet také 20 hodin hovorů. Kompaktní krabička váží 100 gramů a můžete ji pověsit např. na kapsu clony proti slunci.

  • Cena od: 1 069 Kč (koupit výhodně na Okay.cz)

TP-Link UP540

Existují věci, které bychom mohli oprávněně popsat jako nudné, ale nic to nezmění na faktu, že je v každodenním životě potřebujeme. Nabíječky pro všechna naše přenosná zařízení jsou svým způsobem tím nejméně zajímavým produktem na zemi, ale bez nabíječky můžeme všechny svoje telefony, tablety nebo bezdrátová sluchátka zahodit.

TP-Link UP540 TP-Link UP540

Protože těch zařízení v posledních letech přibylo, patrně se shodneme, že zásuvek není nikdy dost a portů USB už vůbec ne. Nabíječka s nepřitažlivým názvem TP-Link UP540 nabízí portů USB rovnou pět. Kromě výkonu za aspoň přiměřeně přitažlivý považuji design. Výkon nabíječka upravuje inteligentně podle kapacity akumulátoru, maximální průchod elektřiny pro každý port jsou 2,4 A při 5 V, celkový udávaný výkon je 50 W.

Interphone F5MC

S nějakou sadou handsfree jste se patrně setkali. Existují ale specifické modely určené pro specifické situace. Výše se odkazujeme na zařízení určené pro automobily, stejně tak ale existuje zařízení vyvinuté pro použití při jízdě na motocyklu. Prostřednictvím Bluetooth 3.0 k Interphonu F5MC připojíte až dva telefony. Hovořit můžete až 12 hodin, pohotovostní režim dosahuje hranice 700 hodin.

Interphone F5MC Interphone F5MC

Mikrofon odstraňuje okolní šumy, vzhledem k zamýšlenému způsobu použití nepřekvapí certifikace IP67. Hansfree je tedy voděodolné a nepronikne do útrob žádný prach. Nechybí pak podpora rádia FM, jež vám může zkrátit čas při cestování. Specialitou je možnost propojení až čtyř těchto přístrojů. Pokud s vámi jede někdo další v závěsu, můžete spolu komunikovat, sdílet hudbu apod. Dosah je až 1,3 km.

  • Cena od: 3 999 Kč (koupit výhodně na Kasa.cz)

Apple Smart Battery Case pro iPhone 8/7

Pokud si nekupujete mobil na jedno použití, je dobré svůj přístroj ochránit krytem. To je skoro povinná výbava, protože elektroniku rádi shazujeme ze stolu, vypadává nám z ruky, ale také trpí častým vytahováním z kapes a dalšími vlivy způsobujícími mechanické opotřebení. Mobily zkrátka platí za naše „otloukánky“.

Apple Smart Battery Case pro iPhone 8/7 Apple Smart Battery Case pro iPhone 8/7

Kdo vlastní iPhone 7 či 8, může si koupit kryt vyrobený přímo Applem. Není ovšem obyčejný, v zádech ukrývá zhruba 1900mAh akumulátor. To nevypadá jako úctyhodná hodnota, na druhou stranu životnost zařízení je díky němu stejně výrazně lepší. Výrobce uvádí, že můžete telefonovat o 26 hodin, surfovat v sítích LTE o 22 hodin a přehrávat video o 24 hodin déle. Jedná se ovšem o maximální dosažitelné hodnoty, v praxi to tolik být nemusí.

KL24

  • Cena bílé varianty od: 2 990 Kč (koupit výhodně na Euronics.cz)
  • Cena černé varianty od: 2 499 Kč (koupit výhodně na Euronics.cz)

Redukce Samsung microSB / USB-C

Maličkost na závěr. O tom, že se nám aktuálně lehce tříští konektory pro nabíjení smartphonů, řeč byla. Další možností, jak tomu čelit, je pořídit si malou redukci, kterou se vyplatí nosit v kapse pro všechny případy.

Redukce Samsung microSB / USB-C Redukce Samsung microSB / USB-C

Možná už vlastníte smartphone s portem USB-C, zato řada nabíječek kolem vás – teď myslím hlavně ty mimo váš domov – disponují starším, ale velice rozšířeným kabelem s konektorem microUSB. K řešení této běžné situace slouží např. redukce od Samsungu, jež se prodává v balení buď po třech kusech, nebo klasicky po jednom.

  • Cena jednoho kusu od: 149 Kč (koupit výhodně na Kasa.cz)
  • Cena balení tří kusů od: 348 Kč (koupit výhodně na Kasa.cz)