Hlavní navigace

Tipy na dárky pod stromeček: Multimediální společník do obýváku

21. 11. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Stejně jako v předchozích letech se vám pokusíme usnadnit práci s hledáním ideálního dárku pod stromeček. Vzhledem k tomu, že se ve spodním prádle nevyznáme, přenecháme pletené ponožky babičkám a budeme se soustředit na počítače a další elektroniku. Dnes konkrétně multimediálním centrům a HTPC.

Pokud jste alespoň zběžně prohlédli nabídku v tomto segmentu, jistě jste si všimli výrazných cenových rozdílů mezi jednotlivými modely. Pokusíme se vám zběžně vysvětlit, proč je někdy vhodnější si nějakou tu stokorunu připlatit, které funkce u levnějších kusů nenajdete a kdy vysoká cena nemá výrazné opodstatnění ve výbavě. Také se vám pokusíme přiblížit benefity, které HTPC oproti „hloupým“ multimediálním centrům nabízí.

Multimediální centra

Jak již sám název napovídá, jedná se o zařízení určená výhradně pro přehrávání multimediálního obsahu (hudba, foto, video). Zatímco s hudbou a fotografiemi si nějakým způsobem poradí i nejlevnější modely v nabídce, video (kvůli kterému takové zařízení kupujete primárně) může činit problémy.

  HD přehrávač Samsung
HD přehrávač Samsung

Nejde o to, že by ten či onen model nebyl schopen přehrát video vůbec. Jen se některým nedaří přehrát všechny formáty. A upřímně – představa, že musíte kompletní sbírku filmů konvertovat do podporovaného formátu, je při nejmenším strašidelná.

Další problém může vzniknout v nízkém výkonu hardware. Přestože firmware umožní přehrávání videa ve vysokém rozlišení, slabý hardware může video nepříjemně přisekávat a sledování se pak stane nepříjemným zážitkem pro všechny.

 

Pokud nejste milovníky českého dabingu, měli byste také dávat pozor na podporu titulků, zejména těch s českými znaky. Ano, i v dnešní době se můžete setkat s problémy v kódování, kdy místo háčků a čárek vidíte různé paznaky.

Pokud však odhlédneme od samotných problémů s videem, bude vhodné zkontrolovat i hardware jako takový. Zvýšenou pozornost věnujte chlazení. Většina multimediálních center spoléhá na pasivní řešení. To mnohdy opravdu stačí a zařízení udrží v chodu. Vzhledem k malým rozměrům se aktivní chlazení skládá z malých ventilátorů s poměrně vysokými otáčkami a s nimi spojenou vysokou hlučností.

Pokud už takové zařízení kupujete, raději si ověřte, že jeho kapacita lze do budoucna rozšířit – ať už výměnou pevného disku za větší, případně připojením externího disku přes USB. Kapacity nikdy není dost, vzpomeňte si na dřívější léta, kdy ke sledování celovečerního filmu stačilo CD, dnes v době obsahu s vysokým rozlišením již často nestačí ani dvouvrstvé DVD a volí se raději BluRay.

Poslední kapitolou je design. Přestože nejste módními guru, jistě nechcete, aby vám v obývacím pokoji strašila nevzhledná krabička s šílenou barvou. Zkuste také zkontrolovat svítivost a počet LED, které se na zařízení nachází. Není nic horšího než noční sledování filmů za světla vysoce svítivé modré diody.

HTPC

HTPC oproti multimediálním centrům nemívají problém přehrát libovolný obsah (to závisí samozřejmě i na použitém operačním systému). Díky použité platformě pak takový počítač můžete využít i pro další aktivity – ať jde o přístup na internet nebo hraní her.

HTPC case
HTPC case

U HTPC máte zkrátka volnost. Chcete připojit myš nebo herní ovladač? Poslužte si. Díky vyššímu výkonu jej můžete využít třeba i jako server pro další zařízení v síti. Nejste dokonce vázáni ani na konkrétní operační systém. Uživatelé systému od Microsoftu nejspíše využijí Windows Media Center, alternativa s nulovou cenou v podobě XBMC však rozhodně není špatná.

Právě rozšířené možnosti využití jsou důvodem pro výraznější cenový odskok od výše zmíněných. Existuje ale celá řada důvodů, proč někdo HTPC nechce. Jedním takovým může být spotřeba elektrické energie. Ačkoliv jsou úsporné procesory a minimalistické základní desky v tomto ohledu stále lepší, na „obyčejný“ síťový disk s podporou multimédií však stále ztrácejí.

Při nákupu HTPC je pak ještě vhodné zvážit, zda se raději nevyplatí koupit pouze komponenty a složit si vlastní, ušité na míru vašim potřebám. Hardware vhodný pro stavbu je v českých eshopech poměrně dost a nebudete tak vázáni na kreativnost výrobců

Tip: HTPC vs. HD přehrávače

Úvod

Přehrávače do tří tisíc

Přestože nejlevnější zařízení lze sehnat již za tisíc korun, nemůžeme žádné takové doporučit. Sledování filmů se často stává noční můrou – video se kouše, podpora titulků je mizerná a některé soubory pro jistotu nespustíte vůbec. Tento názor potvrzují i četné diskuze na internetu, kde se to nespokojenými uživateli jen hemží.

eGreat EG-R200S (recenze)

Uvnitř hliníkového těla s černým eloxovaným povrchem se o vše stará čip Realtek RTD1186 na frekvenci 750 MHz. Přehrávač připojíte do sítě přes stomegabitovou síť, volitelně i přes Wi-Fi a k televizi přes HDMI. V případě externích reproduktorů využijete i kompozitní a komponentí AV konektory.

eGreat EG-R200S

Filmy lze kromě sítě přehrávat také z interního pevného disku. Externí disky se k eGreatu připojují přes USB 2.0, 3.0 nebo i holý SATA konektor. Možnosti jsou tedy více než dostatečné a eGreatu bych z hlediska hardware vyčetl jen dvě drobnosti: kvůli internímu slotu pro pevný disk obsahuje lehce hlučnější ventilátor, který má pevně dané otáčky a hluk produkuje i v případě, že žádný pevný disk osazený není. Osobně bych ale stejně doporučil přehrávat filmy jen ze sítě, případně z externího disku; lepší by bylo sundat kryt přístroje a ventilátor ručně odpojit.

Parametry
Cena 2 820 Kč včetně DPH
eGreat EG-R200S
procesor Realtek 1186DD 750MHz
paměť 512 MB DDR3, 4 GB Flash
sítě LAN 100 MB/s, volitelně Wi-Fi USB adaptér
videokonektory HDMI 1.4 s podporou 3D, komponentní, kompozitní
audiokonektory Stereo analogový, S/PDIF optický a koaxiální
konektory pro disky 2× USB 3.0 (Host, Slave), 4× USB 2.0 (Host), SATA, SD
podporované videoformáty MKV H.264 (DTS-HD, Dolby Digital, ), MOV, MP4, AVI, ASF, WMV, DVD, Blu-ray, TS, TP, TRP, M2T, M2TS, MTS, VOB, české titulky v UTF-8
podporované audioformáty a fotoformáty MP3, AAC, WAV, OGG, WMA; JPEG, BMP, PNG, GIF
příslušenství Dálkové ovládání, napájecí adaptér, HDMI 1.4 kabel, SATA kabel
rozměry 197 × 180 × 50 mm

Xtreamer Prodigy

Přehrávač Prodigy je dostupný ve třech verzích. Stříbrný s Wi-Fi nebo bez a černý, který má navíc DVB-T tuner. Rozměrné tělo ukrývá slot pro 3,5" pevný disk a velké kolečko slouží jako ovladač hlasitosti (zřejmě kdyby se vám nechtělo použít dálkový ovladač). Velký pevný disk je kvůli hlučnosti pro přehrávač méně vhodný.

Mezi funkcemi najdete přístup k archivům českých televizí i zbytečný Android verze 2. Xtreamer podporuje 3D filmy, ale pokud máte takový film v MKV, nerozpozná jej a nepřizpůsobí mu ovládací prvky. Grafické rozhraní má příliš drobné písmo. Procházení nabídkou je však svižné a škoda, že se nedá stejně tak rychle dostat k síťovému umístění filmů.

Široká podpora formátů se vyrovná mnohem dražšímu Popcornu, ale práce s titulky zůstala horší: Xtreamer nedokáže sám zapnout titulky při spuštění filmu, navíc neumí detekovat jejich kódování. Mnozí ocení i verzi s DVB-T tunerem s podporou MPEG4 a tedy vysílání v HD rozlišení. Ta však stojí přes čtyři tisíce a do této kategorie by se tedy nevešla.

Xtreamer Prodigy Black

Parametry
Cena 4 895 Kč
Xtreamer Prodigy Black
síť LAN 1 Gb/s a Wi-Fi 802.11n
připojení pro externí/interní disky 2× USB, SD / 3,5" SATA
TV výstup / audio výstup HDMI 1.4, kompozitní, komponentní / HDMI, analog stereo, optický digitál a koax
procesor Realtek 1186
rozměry 24 × 7 × 21 cm

Arena Scientific Amex MP-G7 (recenze)

Vedle Xtreamerů a Popcornů jde o neznámý přehrávač, ale to neznamená, že bude špatný. Od ostatních modelů jej rozeznáte na první pohled díky pyramidovému designu. Místo tradičního firmware výrobce vsadil na operační systém Android 2.3.4. Od toho se také odvíjí podpora formátů – zvládne vše, co zvládne Android.

Výrobce se s úpravou ROM příliš nepatlal a v menu tak najdete i položku spouštějící fotoaparát. Ten však na zařízení rozhodně nenajdete. Součástí balení je i miniaturní ovládání – pro základní ovládání postačí, časem jej ale nejspíš začnete nenávidět. Zařízení nabízí jeden slot pro SD kartu, data však můžete umístit i na notebookový disk, ten však není součástí balení.

Arena Scientific Amex MP-G7

Parametry
Cena 2 820 Kč včetně DPH
Arena Scientific Amex MP-G7
procesor Cortex A9 1 GHz
paměť 512 MB DDR2
sítě LAN  100 MB/s, Wi-Fi 802.11b/g/n
konektory HDMI 1.3, komponentní, kompozitní, TOSLINK, 2× USB 2.0
podporované formáty MKV, MP4, AVI, MP3, AAC a další (záleží na přehrávači)

 

Bonus: Parádní dálkové ovládání Geniatech TiRemote KR200-2 (recenze)

Geniatech se velmi hodí k HD přehrávači Arena Scientific Amex MP-G7, který by bez něj byl poloviční. Funguje jako prst na obrazovce a tím správným pohybem dokáže třeba i známé odsunutí obrazovky. Ovládání gyroskopem nemá pevně dané polohy, a abyste si nevykloubili ruku, lze jej „zkalibrovat“. Stačí najet ke straně obrazovky, trochu pohyb protáhnout a pak se vrátit.

Velkou výhodou ovladače je kombinace radiového přenosu s infračerveným. Na přístroj nemusíte mířit, a pokud do něj nelze osadit USB dongle, pořád bude fungovat druhý způsob. Prakticky využijete infračervený přenos pro spuštění zařízení. Jakmile nastartuje a aktivuje se osazený dongle, přejdete k ovládání přes rádiové vlny. Tuto klávesnici lze samozřejmě využít i s jinými zařízeními kompatibilní se standardem HID.

Geniatech

Přehrávače a HTPC do sedmi tisíc

Ve střední cenové třídě se již dočkáte mnoha zajímavých modelů. Vypíchnout některý jako nejlepší je však velmi složité – ten má to a ten zas ono. Díky většímu cenovému rozpětí však už nevolíte pouze mezi „hloupými“ přehrávači, na výběr už je i mezi levnějšími HTPC bez systému.

Boxee Box

Boxee Box zaujme každou návštěvu, kterou do obývacího pokoje usadíte. Svým originálním designem si získal srdce nejednoho majitele. Navíc toho umí opravdu hodně. Při práci se spoléhá primárně na přístup k síti a internetu – v jeho útrobách totiž nenaleznete žádný pevný disk. Jediným způsobem, jak přehrát data „lokálně“ je připojení SD karty.

Designovou krásu doplňuje i dálkový ovladač. Zatímco z jedné strany obsahuje pár základních tlačítek, na druhé je qwerty klávesnice. K síti jej můžete připojit pomocí Fast Ethernetu nebo Wi-Fi. Společnosti D-Link se zkrátka tento produkt vyvedl, navíc si za něj neřekne ani moc peněz.

Boxee box

Popcorn Hour A-300

Popcorn Hour A-300 sice asi ocenění za design nikdy nezíská. Oproti konkurenčním přehrávačům je opravdu velký a připomíná spíš postarší video. Výrobce zřejmě pořídil vývoj raději funkčnosti – díky hliníkovému šasi se nemusíte bát o přehřívání pevného disku, konektorová výbava je pro dnešní dobu dostatečná. Co víc si přát, než gigabitový Ethernet, USB 3.0, možnost připojení k počítači přes USB. Video výstupem není nic jiného než HDMI.

Společnost vyrábí i jiné modely, na našem serveru jste se mohli setkat s C-300, který má na přední straně navíc displej a o něco bohatší výbavu. S přehráváním různých formátů si víceméně poradí bez problémů. Trochu sporná je intuitivnost ovládání – výrobce si stojí za tím, že jeho aplikace je ta nejlepší, my jsme ovšem nějaké mouchy našli. Za cenu okolo pěti tisíc se však rozhodně nejedná o špatnou koupi.

Popcorn hour A-300

ASUS EeeBox PC EB1007-B0880

EeeBox nejspíš není tradičním HTPC, jeho použití v tomto odvětví ale nic nebrání. Dvoujádrový Intel Atom v kombinaci s integrovanou grafickou kartou od Intelu sice na nějaké hraní nebude, video by však zvládnout měl. V ceně okolo 5 500 Kč včetně daně získáte i 320GB pevný disk, další data pak můžete získat po síti (a to klidně i bezdrátově, Wi-Fi je přítomna v základu).

Ke spokojenosti vám tak bude chybět pouze dálkové ovládání, které se k počítači nedodává. Důležité je zmínit, že počítač je bez operačního systému. Unixoví kutilové tak dostanou prostor předvést svůj um, případně nezbyde nic jiného, než zakoupit systém dodatečně.

Asus Eee box

Acer Aspire Revo L70

Pokud toužíte po HTPC a chcete alespoň občas hrát nějakou méně náročnou hru, možná právě pro vás bude určen tento model od Aceru. Ten je postaven na platformě AMD, místo procesoru a grafické karty je uvnitř ukryta souhrnná jednotka APU.

Cena se tentokrát vyhoupla lehce pod 7 000 Kč s daní. Do toho se opět nevešel operační systém, oproti výše zmíněnému Asusu však Acer nabízí větší pevný disk (500 GB) a DVD vypalovačku. Dálkový ovladač byste opět hledali marně.

Tip: Polotovar Zotac ZBOXSD-ID13-E

Jestli patříte do sorty lidí, která ráda dělá věci alespoň z části po svém, zamyslete se nad nákupem ZBoxu od Zotacu. Jedná se o HTPC, které ovšem není kompletní. K ceně okolo 3 700 Kč s daní tak budete muset ještě kalkulovat minimálně s operační pamětí (typu SO-DIMM DDR3), pevný disk však nejspíš budete shánět také (i když, linux nainstalovaný na SD kartě by někomu mohl také stačit).

Toto řešení je tak jedinečné v tom, že si sami můžete zvolit, kolik paměti a jakou kapacitu vaše HTPC potřebuje a nevyhazujete zbytečně peníze za menší či větší kapacity. Na tomto HTPC se nám nelíbí snad jedině povrch šasi, ten je z černého lesklého plastu, který jak známo rád zachytí každou nečistotu.

Zotac

 

Vyšší dívčí

V kategorii nad sedm tisíc korun je samozřejmě možné koupit zařízení s bohatou výbavou a v krásném provedení, dovolili bychom se ale na chvilku pozastavit. Za takové peníze by již stála za zvážení stavba vlastního HTPC. Nejenže si budete moci vybrat vlastní hardware, vyhrát se můžete i na poli vzhledu.

HTPC Arctic
HTPC case od Arctic si o použití v obývacích pokojích přímo říká

Asrock ION 3D 152D/B

Miniaturní počítač jen o málo větší než optická mechanika sice není nejkrásnější, nepůsobí zároveň ani rušivě. Dvoujádrový Intel Atom s dvěma gigabajty operační paměti je doprovázen 320gb pevným diskem a hlavně grafickou kartou GT218.

Ta sice nejspíš nerozjede letošní vánoční pecky ve Full HD rozlišení, nabízí ale podporu pro sledování 3D. Výrobci se do minipočítače podařilo nacpat i Wi-Fi modul a přijímač signálu dálkového ovládání, které je součástí balení. V ceně okolo 8 300 Kč opět není zahrnuta licence, ale jak sám Asrock prohlašuje, pro využití všech technologií doporučuje Windows 7.

Asrock

Xtreamer Ultra 2 Deluxe (recenze)

Xtreamer, který vyrábí především HD přehrávače, přišel před rokem s modelem Ultra, který kombinoval výhody počítače HTPC s jednoduchostí HD přehrávačů. Po roce je tu nový model Xtreamer Ultra II a ač zní předchozí popis složitě, jde o jednoduché jednoúčelové zařízení: počítač s procesorem Intel Atom a operačním systémem Linux s přehrávačem XBMC v malinkém šasi podobném HD přehrávačům.

Uvnitř bije dvoujádrový procesor Intel Atom D2700 na frekvenci 2,13 GHz, který má oproti staršímu D525 použitém v prvním Xtreameru Ultra menší TDP (jen 10 W) a je postaven na 32nm technologii. Operační systém je uložen na SSD disku připojeném přes mSATA.

Pokud využijete slot pro 2,5" disky, můžete mít filmy uložené lokálně. Další možností je mít vše na externím disku (přes USB 3.0), ale pokud máte doma NAS, není co řešit – místem pro uložené filmy je on.

Xtreamer Ultra II Deluxe

V příslušenství najdete HDMI kabel a dálkové ovládání, které je snad pro všechny Xtreamery stejné. Zde se ale liší některými prohozenými klávesami, například se nově objevilo tlačítko s logem Windows. Všechna tlačítka jsou provedena z kontrastního materiálu, který v noci po nasvícení ze dne trochu svítí, nicméně popisky stejně bez trochu externího světla nepřečtete. Dálkové ovládání je jinak celkem povedené – sice směrové, ale přehrávač na něj reaguje velmi svižně.

Xtreamer Ultra II má ve stand-by spotřebu 1 W. Po zapnutí mu trvá zhruba 30 sekund, než je připraven. Během přehrávání filmu si řekne o 25 W. To jsou všechno standardní hodnoty, ovšem na to, že jde vlastně o HTPC, jsou velmi dobré.

Perlička: EMTEC Movie Cube Theater T800

Na samotný závěr jsme si nechali specialitu. Jedná se o multimediální přehrávač, který ale nepotřebuje televizi – má totiž zabudovaný projektor. Nebo chcete-li, je to projektor, který má v sobě multimediální přehrávač.

Díky integrovanému pevnému disku o kapacitě 500 GB se nebudete muset spoléhat na síť. Navíc můžete připojit další zařízení pomocí USB nebo čtečky karet. Nechybí ani DVB-T tuner. Součástí balení je i dálkové ovládání.

Emtec

Výhodou je snadná přenositelnost celého kompletu. Jedná se o dost netradiční řešení, které se hodí spíše pro extravagantní jedince, kteří musí být za každou cenu mimo dav. Díky odečtení nákladů na televizi se ze zařízení za 10 000 Kč stává zajímavá alternativa.

Tip: Pokud vás žádný z produktů nezaujal, možná vyvoleného najdete ve velké recenzi HD přehrávačů

Další kategorie Vánočních tipů

Pokud jste si náhodou ten pravý dárek nevybrali v této kategorii, můžete zkusit štěstí v těch následujích.V každé kategorii najdete námi poctivě odzkoušené zástupce, většinou i s odkazy na jejich recenze. A pokud byste si ani tak nevybrali, najdete v každém článku spolehlivého průvodce, který vám s výběrem toho pravého dárku zaručeně pomůže.

HTPC Reproduktory Fotoaparáty a kamery
     
All-In-One počítače
 Hardware  Software
     
 Myši a klávesnice  LCD televize Mobilní telefony
     
Notebooky Čtečky knih Příslušenství k notebookům
 Tablety  Tiskárny Monitory

 

KL24

.


Byl pro vás článek přínosný?